Βασική αρχή του Pen Greece είναι η ελευθερία της έκφρασης και η προάσπισή της.
Σήμερα στην Ελλάδα η ελευθερία της έκφρασης είναι αδιαπραγμάτευτη, βασική αρχή της ελληνικής δημοκρατίας, αφού σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ελληνικού Συντάγματος «Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης και την ελευθερία λήψης ή μετάδοσης πληροφοριών ή ιδεών, χωρίς την ανάμειξη δημοσίων αρχών και αδιακρίτως συνόρων».
Στην πάροδο των χρόνων ωστόσο η ελευθερία της έκφρασης δεν παρέμεινε αλώβητη, ούτε στάθηκε αδιασάλευτη η ύπαρξή της.
Κατά τη διάρκεια της επταετίας 1967-1974, καταλύθηκε η αρχή της ελευθερίας της έκφρασης και οδήγησε σε θλιβερές, επικίνδυνες και απαράδεκτες καταστάσεις όλους όσοι προσπάθησαν να υψώσουν φωνή ενάντια σε ό,τι επιβουλεύτηκε την ίδια την υπαρκτική ισχύ της ελληνικής δημοκρατίας.
Το PEN Greece, ακολουθώντας τον καταστατικό χάρτη του PEN International, φιλοδοξεί να γίνει αρωγός όλων όσων έχουν φωνή ενάντια στα κακώς κείμενα είτε αυτά αφορούν στον ελλαδικό χώρο είτε στο παγκόσμιο στερέωμα. Να αναδείξει προβλήματα που μπορεί να εντοπιστούν και αφορούν στη στέρηση της ελεύθερης έκφρασης, δηλαδή της ελεύθερης διακίνησης πνευματικών και ηθικών αξιών, να καταδείξει τους υπεύθυνους για ενδεχόμενη ανατροπή ισορροπιών και κατάλυση ελευθεριών, θεωρώντας εκ προοιμίου την ελευθερία της έκφρασης ως το μέγιστο κοινωνικό αγαθό.
Μια ελευθερία που είναι συνώνυμη με τη δημοκρατία, την αποφυγή απολυταρχικών εξουσιών αλλά και τη πολιτισμική δημιουργία.
Ακρογωνιαίος λίθος για την ύπαρξη πολλών δικαιωμάτων σε όλες τις δημοκρατίες του κόσμου και, κυρίως, βασικός άξονας ισορροπίας της πνευματικής δημιουργίας η ελευθερία της έκφρασης και μπορεί στις μέρες μας να μην κινδυνεύει άμεσα, κινδυνεύει πάντα από τον εφησυχασμό που καραδοκεί στις σύγχρονες κοινωνίες.
Σε αρκετές χώρες η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα. Συγγραφείς, δημοσιογράφοι και άνθρωποι του πνεύματος διώκονται και αντιμετωπίζουν βαρύτατες ποινές.
Στο PEN Greece υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της έκφρασης ως υπέρτατο αγαθό και ευαισθητοποιούμαστε στην ανάγκη διάδοσης των προβλημάτων που εντοπίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να γίνουμε εμείς τροχοπέδη σε κάθε επιβούλευσή της.
Τέσυ Μπάιλα, 08.10.2021