Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, το οποίο συνδιοργάνωσαν για τρίτη συνεχή χρονιά το Υφυπουργείο Πολιτισμού, Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού, και η δομή πολιτισμού Culture And Art EleTrion LTD, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο, με τη στήριξη του Δήμου Λάρνακας και του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας και τη χορηγία των Xenos Travel By Royal Holidays, Petrolina, Rise Hotel, Κοινοτικό Συμβούλιο Καλαβασού, Mcdonalds, Σχολή χορού Κατερίνας Πουπάζη Κοσμά.
Για το φεστιβάλ (18 – 21 Απριλίου) συνεργάστηκαν, επίσης, το Λύκειο Λιβαδιών, το Λύκειο Αγίου Γεωργίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας, το Διαδικτυακό Περιοδικό Skalatimes, οι Εκδόσεις Μανδραγόρας, το Περιοδικό “Ταξίδι στο Αιγαίο και το Ιόνιο”. Μεταφράσεις έκαναν οι Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Ειρήνη Μωσαϊκού, Άνδρη Χριστοφίδου Αντωνιάδου.
Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ με θεματικό άξονα: «Ο ποιητικός λόγος εκφραστής της ειρήνης και της διαφορετικότητας» διοργανώθηκαν πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις τόσο στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης όσο και σε σχολεία της περιοχής, σε αρχαιολογικούς χώρους αλλά και σε χώρους τέχνης.
Μελοποιημένη ποίηση ακούστηκε από το Φωνητικό Σύνολο Δήμου Λάρνακας, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Γερολέμου και τραγούδι από τον Νικόλα Σαββίδη.
Μία από τις πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, η οποία άφησε σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις, πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Λύκειο Λιβαδιών, τον συντονισμό της οποίας είχε η Δρ Στέλλα Αλεξίου, Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ και την επιμέλεια η Φιλόλογος Δώρα Αλεξίου.
Σε παράλληλες εκδηλώσεις τιμήθηκαν για την προσφορά τους στα γράμματα οι ποιητές Νάσος Βαγενάς και Νίκος Ορφανίδης.
Για τον Νάσο Βαγενά μίλησε η Τζίνα Καλογήρου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Διδακτικής της στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τον Νίκο Ορφανίδη παρουσίασε ο Θεοδόσης Πυλαρινός, ομότιμος καθηγητής της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ποιήματα των τιμώμενων ποιητών απήγγειλαν οι ηθοποιοί Χάρης Αττώνης και Χρυστάλλα Καλλένου.
Επίσης, η χορογράφος Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl παρουσίασε το πρωτότυπο έργο «Μνήμη Σώματος» πάνω σε ποιήματα του Ν. Ορφανίδη και Ν. Βαγενά, για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Ημέρας Ποίησης 2024. Σύλληψη/δραματουργία/χορογραφία: Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl Μουσική: Frederic Chopin (Nocturne), Erik Satie (Gnossiens 2,3,4), Gabriel Faure (Pavane). Χορεύτριες /χορευτής: Γεωργία Κωνσταντίνου Κλάρκ, Άνθη Κέττηρου, Σωτήρης Σωτηρίου.
Απήγγειλε ο ποιητής Νάσος Βαγενάς τα ποιήματά του «Λουτρό», «Ολονυχτία» και «Ξαπλωμένη Γυναίκα» και ο ηθοποιός Εύρος Βασιλείου τα ποιήματα του ποιητή Νίκου Ορφανίδη « Η γυναίκα με το πέπλο μου χτυπάει την πόρτα», «Υστερόγραφο Α’» και « Υστερόγραφο Β’». Παραγωγή: Ασώματες Δυνάμεις με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού.
Η Προϊστάμενη του Τομέα Γραμμάτων Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου, Δρ Νάντια Στυλιανού τιμά τον Νάσο Βαγενά.
Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου παρουσίασε μια εξαιρετική ποιητική παράσταση, το «ΓΗ ΜΗΤΗΡ», όπου οι εμπνευσμένοι στίχοι της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, σε εξαίσια δική της απαγγελία, συνδυάστηκαν με κλασική μουσική από την Μαρία Παπαπετροπούλου.
Μαρία Παπαπετροπούλου, Ιουλίτα Ηλιοπούλου
Στο φεστιβάλ φιλοξενήθηκαν 40 ποιητές και ποιήτριες από την Κύπρο, την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού, οι οποίοι συμμετείχαν απαγγέλοντας τα ποιήματά τους. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι ποιητές: Ρηνιώτη Ειρήνη/ Γκόγκας Δημήτρης / Υashin Mehmet / Ζaimis Ginger / Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος / Μιχαηλίδου Λίλη / Πέτρου Δημήτρης/ Μurrocu Valentina/ Ανδρέου Παύλος / Σκιαθάς Δ. Αντώνης / Στυλιανού Νάντια / Κούκης Χρήστος /Ιωσηφίδης Ιωσήφ / Catzaras Marianne / Χριστοφίδου-Αντωνιάδου ΄Ανδρη /Γαλανού Αλεξάνδρα / Μπούρας Κωνσταντίνος / Αρτεμίου-Φωτιάδου Ελένη, Caleshu Anthony/Ηλιοπούλου Ιουλίτα/Νικολακοπούλου Λίνα/Ζαμπά Αλεξάνδρα /Ευθυβούλου Ευθύβουλος / Οdorcic Zdravko / Μυρμιγγίδης Πάνος / Οικονομίδου ΄Ολγα / Μαυρής Χρίστος / Μπαλασόπουλος Αντώνης/ Δέλτα Πένη / Στυλιανού Εύη/ Γαλάζης Λεωνίδας / Medved Nina / Αχμέτης Λευτέρης / Σιδερά Ειρήνη / Λουκίδου Αλεξάνδρα-Ευτυχία / Κεφάλας Ηλίας/ Περικλέους Παπαδοπούλου Ευριδίκη/ Χριστοδούλου Μαρία / Πουλινάκης Νίκος/ Κουζάλης Πάμπος / Τσούβα Λίλια/ Χατζηχαμπής Αντρέας/ Κρεμμύδας Κώστας / Πιλλάς Αντώνης / Φραντζέσκου Εμμανουήλ Φραντζέσκα/ Τιμοθέου Αντρέας / Mexis Alexandre
Σημαντική ήταν η εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Λύκειο Λιβαδιών με τα παιδιά να συνομιλούν με τους ποιητές και να τραγουδούν μελοποιημένη ποίηση.
Το PEN Greece είχε τη χαρά να πάρει μέρος στο Φεστιβάλ και να απευθύνει χαιρετισμό κατά την έναρξή του στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Δημοτικό θέατρο «Γ. Λυκούργος», στη Λάρνακα. Το σωματείο εκπροσώπησε η Γ. Γραμματέας Τέσυ Μπάιλα. Μαζί ήταν το μέλος του Δ.Σ. Δρ. Κων/νος Μπούρας και πολλοί ποιητές-μέλη του Σωματείου.
Το PEN Greece ευχαριστεί θερμά τον Πρόεδρο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, κ. Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο, την καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, κ. Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, την Προϊστάμενη του Τομέα Γραμμάτων Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου, Δρ Νάντια Στυλιανού, καθώς και όλα τα μέλη της επιστημονικής Επιτροπής κ.κ. Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο, Ελένη Αρτεμίου – Φωτιάδου, Νάντια Στυλιανού, Τζίνα Καλογήρου, Κώστα Κρεμμύδα, Βασίλη Σαμπατακάκη, Αντώνη Δ. Σκιαθά, Maria Caracausi, Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη, Αλεξάνδρα Ζαμπά και της οργανωτικής επιτροπής κ.κ. Άθω Καζαντζή, Αντρέα Γερολέμου, Μόνικα Μελέκη, Αθηνά Πανταζή, Αντρέας Τιμοθέου, Μαρία Χριστοδούλου, Ειρήνη Σιδερά, Γαβριέλα Φωκά, Άνδρη Χριστοφίδου-Αντωνιάδου, Ολγα Οικονομίδου, Αντρέα Κώστα, Μαίρη Αντωνίου και Δρ Στέλλα Αλεξίου για την τιμή της πρόσκλησης και τη ζεστή φιλοξενία. Παράλληλα, εξάρει τον πολιτισμικό αυτόν θεσμό που αγκάλιασε όλους τους συμμετέχοντες και απέδειξε ότι η τέχνη μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο.
Τέσυ Μπάιλα, Γεν. Γραμματέας PEN Greece
Ακολουθεί η ομιλία της της Γ. Γραμματέα του σωματείου μας κ. Τέσυ Μπάιλα:
Καλησπέρα σας,
Αξιότιμοι, Κ. Κωτόπουλε, κ. Φωτιάδου, κ. Στυλιανού και μέλη της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, θα ήθελα εκ μέρους της Προέδρου του Σωματείου, κ. Ντίνας Σαρακηνού και του Δ.Σ. του PEN Greece να σας ευχαριστήσω για την τιμή της πρόσκλησης και να ευχηθώ, ο τόσο σημαντικός θεσμός του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης της Λάρνακας να μακροημερεύσει και να είναι ένα σημείο πολιτισμικής αναφοράς για την Κύπρο αλλά και για την παγκόσμια ποιητική κοινότητα. Σήμερα έχουμε τη χαρά να είμαστε μαζί σας 2 μέλη του ΔΣ του PEN Greece, ο Κωνσταντίνος Μπούρας κι εγώ αλλά και πολλά μέλη του σωματείου.
Το PEN Greece, το επίσημο παράρτημα του PEN International στη χώρα μας, ενός σωματείου με παγκόσμια επίδραση που ιδρύθηκε το 1921 και μετρά 148 παραρτήματα σε όλο τον κόσμο έως σήμερα, δεν θα μπορούσε να μην έχει ως κύριο και πρωταρχικό του στόχο την ελευθερία της έκφρασης. Ακολουθώντας τον καταστατικό χάρτη του PEN International, φιλοδοξεί να αναδείξει προβλήματα που μπορεί να εντοπιστούν και αφορούν στη στέρηση της ελεύθερης έκφρασης, δηλαδή της ελεύθερης διακίνησης πνευματικών και ηθικών αξιών, θεωρώντας εκ προοιμίου την ελευθερία του λόγου ως το μέγιστο κοινωνικό αγαθό. Μια ελευθερία που είναι συνώνυμη με τη δημοκρατία, συνεπώς και με την ίδια την ταυτότητα της ποίησης, καθώς η ποίηση κατάφερε πάντα να είναι το όχημα για την αμφισβήτηση του εφησυχασμού μιας κοινωνίας.
Ωστόσο, σήμερα σε όλο τον κόσμο διώκονται ποιητές για το έργο τους. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του PEN International, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, σε πολλές περιοχές του κόσμου συγγραφείς και ποιητές φυλακίστηκαν και κρατούνται για αόριστα διατυπωμένα αδικήματα. Πολλά τα χαρακτηριστικά παραδείγματα και αξίζει κανείς να διαβάσει την ολοκληρωμένη έρευνα του PEN που πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε για να έχει την πλήρη εικόνα.
Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι πάντοτε, οι σκεπτόμενοι ποιητές ήταν το υποκείμενο φόβου για τις εξουσίες. Τα παραδείγματα των Ουγκώ, Ρεμπώ, Βερλαίν, Μπρετόν, Λόρκα, του Λουίς Αραγκόν, του Μπρέχτ, αλλά και του Νερούδα δείχνουν ακριβώς αυτό: Πόσο επικίνδυνη γίνεται η ποιητική φωνή όταν δεν δέχεται να σιωπήσει.
Αλλά και στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν είναι λίγες οι φορές που ποιητές υπέστησαν διωγμούς με πρόσχημα τη δράση τους. Από τον Αριστοφάνη μέχρι τον Γιάννη Ρίτσο, τον Κώστα Μόντη, τον Τεύκρο Ανθία και τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη ποιητές στοχοποιήθηκαν, λογοκρίθηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, καταδικάσθηκαν ακόμα και σε θάνατο, συνέχισαν ωστόσο να παράγουν πολιτισμό και ποίηση υψηλής αισθητικής.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό ετούτο το Φεστιβάλ, επειδή φέρνει τους σύγχρονους ποιητές κοντά μας και ο ποιητικός λόγος μπορεί να λειτουργήσει ως κάθαρση, ιδιαίτερα στις σημερινές κοινωνίες. Επειδή η ποίηση, όπως είπε ο Οδυσσέας Ελύτης, είναι «πηγή αθωότητας, γεμάτης επαναστατικές δυνάμεις» και αποστολή του ποιητή «είναι να κατευθύνει τις δυνάμεις αυτές κατεναντίον ενός κόσμου, που δεν μπορεί να αποδεχτεί η συνείδησή του».
Γι’ αυτούς τους λόγους και με πολλή χαρά το PEN Greece, το Πανελλήνιο Σωματείο Λογοτεχνών και Φίλων της Λογοτεχνίας, χαιρετίζει το εξαιρετικό αυτό φεστιβάλ και εύχεται καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις του.
Σας ευχαριστώ θερμά.
Τέσυ Μπάιλα
Στον αρχαιολογικό χώρο Καλαβασού
Τέσυ Μπάιλα, Μαρία Παπαπετροπούλου, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου, Τζίνα Καλογήρου
Λίνα Νικολακοπούλου, Αντώνης Σκιαθάς, μέλος του PEN Greece
Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, ποιητής, μέλος του Δ.Σ. του PEN Greece
Λίλια Τσούβα, μέλος PEN Greece
|