3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων 2024 – Ολοκληρώθηκε η 3η μεγάλη, διεθνής γιορτή του βιβλίου στα Χανιά

4 Ιουλίου 2024

Ολοκληρώθηκε η 3η μεγάλη, διεθνής γιορτή του βιβλίου στα Χανιά:

Κατάμεστες αίθουσες και θετικά σχόλια

Το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων (ΦΒΧ), αυτός ο αμιγώς «φεστιβαλικός» θεσμός του βιβλίου στην Ελλάδα, ξεκίνησε την Τετάρτη 26 και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, σε οργάνωση του Δήμου Χανίων με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης.

Οι κατάμεστες από κόσμο αίθουσες εκδηλώσεων, ιδιαίτερα τις τρεις τελευταίες ημέρες, και μάλιστα από ένα διευρυμένο βιβλιοφιλικό κοινό, τα θετικά σχόλια από συμμετέχοντες και επισκέπτες, και η γόνιμη ανταλλαγή εντυπώσεων και οι συζητήσεις μεταξύ των βιβλιόφιλων με επίκεντρο το Ενετικό Λιμάνι της πόλης σε όλη τη διάρκεια του καθημερινού προγράμματος του φεστιβαλικού πενθήμερου (11:00-14:00 στα ποικίλα εργαστήρια, μεταφραστικά, εκπαιδευτικά και δημιουργικής γραφής, και 18:00-23:00), έδωσαν το στίγμα της φετινής διοργάνωσης – πολυεπίπεδης και «πολύχρωμης», όπως και η οπτική της ταυτότητα που παραπέμπει στις ευρωπαϊκές σημαίες.

Η διεύρυνση της διασύνδεσης και συνεργασίας με ξένα αντίστοιχα φεστιβάλ αλλά και τοπικούς και πανελλαδικούς πολιτιστικούς φορείς, η περαιτέρω έμφαση σε επίκαιρες θεματικές συζητήσεις αλλά και ο εμπλουτισμός του πολιτιστικού προγράμματος με στοχευμένες παράλληλες εκδηλώσεις, η αναδιοργάνωση των υπαρχόντων χώρων καθώς και η αξιοποίηση νέων, είναι μερικοί μόνο από τους στόχους της επόμενης διοργάνωσης το 2025.

Με κεντρικό θέμα «Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον. Ματιές στη λογοτεχνία, τον πολιτισμό, την πολιτική», το φετινό ΦΒΧ υποδέχτηκε περισσότερους από 120 ομιλητές από 17 χώρες –συγγραφείς, ακαδημαϊκούς, μεταφραστές, διανοούμενους και καλλιτέχνες, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία, την Ισπανία, την Ελβετία, την Ολλανδία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Αργεντινή, το Μεξικό, την Κολομβία, τη Νικαράγουα, το Περού και την Κόστα Ρίκα-, που έλαβαν μέρος σε περισσότερες από 70 θεματικές συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, θεατρικά δρώμενα, περφόρμανς, συναυλίες, γύρω από βιβλία σύγχρονης ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίου, από 35 εκδότες (Gutenberg, Loggia, Άγρα, Αλεξάνδρεια, Ασίνη, Βακχικόν, Διόπτρα, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Έρεισμα, Θράκα, Ίκαρος, Ιωλκός, Καλειδοσκόπιο, Καλέντης, Καρμάνωρ, Καστανιώτης, Κείμενα, Κίχλη, ΚΨΜ, Λιβάνης, Μεταίχμιο, Μετρονόμος, Μίνωας, Νήσος, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Πατάκης, Περισπωμένη, Πόλις, Ποταμός, Πυξίδα της Πόλης, Ραδάμανθυς, Στερέωμα, Τόπος, Ψυχογιός, Ωκεανός).

Το ΦΒΧ συνεργάστηκε για τρίτη χρονιά με καταξιωμένους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς της πόλης των Χανίων (Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων, Ελληνογαλλικός Σύλλογος Χανίων, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων) και επέκτεινε τις νευραλγικές συνεργασίες του (Ελληνο-Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ ΛΕΑ-Λογοτεχνία εν Αθήναις, Γερμανικό Ταμείο Μεταφραστών/DÜF-Πρόγραμμα Toledo, Επίτροπος Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, PEN Greece).

Το βιβλιοπωλείο του ΦΒΧ, ειδικότερα, μία σύμπραξη των βιβλιοπωλείων της πόλης των Χανίων «Comixadiko», «Σαμιαμύθι», «Σποράκι» και «Το Τρενάκι», έσφυζε σταθερά από κίνηση, ενώ το βιβλίο «Οι δωσίλογοι. Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη (εκδ. Αλεξάνδρεια) αναδείχτηκε στο αδιαφιλονίκητο best seller του φετινού Φεστιβάλ. Κατά σειρά πωλήσεων, ακολουθούν τα βιβλία:

«Από τον βασιλιά Θάνατο στον βασιλιά Ήλιο», The Trivialist (εκδ. Διόπτρα)
«Τη γλώσσα της την πέταξαν στην γάτα», Αντωνία Μποτονάκη (εκδ. Θράκα)
«Αστείο», Γιάννης Παλαβός (εκδ. Ίκαρος)
«Χρονοκαταφύγιο», Georgi Gospodinov (εκδ. Ίκαρος)
«Πού ζει ο λύκος;», Ρέα Γαλανάκη (εκδ. Καστανιώτη)
«Η βία της αποτυχίας», Πέτρος Μάρκαρης (εκδ. Κείμενα)
«Επιστροφή στη Ρενς», Didier Eribon (εκδ. Νήσος)
«Ο κύκλος. Επιστήμη και δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς», Στέφανος Τραχανάς (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)
«Για την καρδιά και το συκώτι του», Λένα Διβάνη (εκδ. Πατάκη)
«΄Ασ΄ το κι ας αποθάνει ή Το νεραγδαλλαγμένο», Αντωνία Μποτονάκη (εκδ. Πυξίδα της Πόλης)
«Επιχείρηση “Νόστος”», Νικόλας Ζηργάνος (εκδ. Τόπος)
«Μικρές επικίνδυνες. 100 ιστορίες από 100 γενναία κορίτσια» (εκδ. Key Books)

Ξεχωριστές ευχαριστίες απευθύνονται για ακόμη μία χρονιά εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του ΦΒΧ, στους δεκάδες πανελλαδικούς και τοπικούς χορηγούς επικοινωνίας, που στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια προώθησης και επικοινωνίας του θεσμού στους πολίτες. Συγκεκριμένα ευχαριστούμε τους: Κρήτη TV, Νέα Τηλεόραση Κρήτης, Εφημερίδα των Συντακτών, Μακεδονία, Νέα Κρήτη, BEST magazine, Αντέννα Δ. Κρήτης, Δίκτυο fm 91,5, Δρόμος 105.4, easy 93.2, Gavdos fm / ΣΚΑΪ, Ράδιο 98.4fm, Star 97.7, Zarpa radio 89.6, Fresh radio, Bookia.gr, Diastixo.gr, Bookpress.gr, Oanagnostis.gr, Literature.gr, culturenow.gr, monopoli.gr, ipolizei.gr, makthes.gr, neakriti.gr, stinpena.gr, Flashnews.gr, parakritika.gr.

Ενδεικτικά σχόλια για το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

«Ευγνωμοσύνη, χαρά, συγκίνηση που τα Χανιά, αυτή  η σπουδαία πόλη της Κρήτης, που ωστόσο δεν είναι η γενέτειρά μου, με τίμησε απλόχερα…  Αξέχαστες οι  μέρες και τα βραδινά στα πανέμορφα Χανιά στο 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου!»

Ρέα Γαλανάκη

«Είναι πολύ μεγάλη μου η χαρά που θα συμμετάσχω και φέτος στο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων. Τα Χανιά είναι τόπος μου. Και με συγκινεί πολύ που το φετινό φεστιβάλ είναι το 3o, αποκτά, δηλαδή, τα χαρακτηριστικά ενός θεσμού με συνέχεια στον χρόνο».

Γιάννης Δούκας

«Χαίρομαι για το τρίτο φεστιβάλ βιβλίου στα Χανιά. Συγχαρητήρια και ευχές στον αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, στον δήμαρχο της πόλης, στον αντιδήμαρχο πολιτισμού και βέβαια στον εμπνευστή της ιδέας και διευθυντή Μανώλη Πιμπλή και σε όλους και όλες  που συμμετέχουν είτε ως ομιλητές-στυλοβάτες-εισηγητές-παρουσιαστές είτε ως τιμώμενοι/νες σε τούτη την ξεχωριστή γιορτή του βιβλίου».

Μάρω Δούκα

«Το φετινό φεστιβάλ βιβλίου στα Χανιά ήταν το καλύτερο φεστιβάλ στο οποίο έχω πάει κυρίως λόγω της θερμότητας των ανθρώπων του μα και λόγω της θετικής ενέργειας που γύριζε στους χώρους σχεδόν αυτόματα».

Βασίλειος Δρόλιας

«Στη φετινή, τρίτη διοργάνωσή του, από τις 26 έως τις 30 Ιουνίου, είχε διπλάσιο αριθμό ξένων καλεσμένων… Ένα σύνθημά του είναι “διεθνής αποδεικνύεσαι, δεν αυτοχαρακτηρίζεσαι”. Πέραν πάντως της αύξησης της εξωστρέφειάς του, το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, ένας θεσμός όχι ακριβώς διαδεδομένος στην Ελλάδα των κυρίως εμπορικών εκθέσεων και των εκδοτικών περιπτέρων, συνέχισε φέτος να υπηρετεί και πιο αμιγείς “βιβλιοφιλικούς” στόχους».

Νικόλας Ζώης, «Η Καθημερινή»

«… δείχνει έμπρακτα πως η λογοτεχνία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο δημόσιο διάλογο… Τα Χανιά, έπειτα από την ολοκλήρωση του 3ου Φεστιβάλ Βιβλίου, έχουν γίνει ο φορέας του καλού που ψάχνει το καλύτερο. Πρόκειται για τη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων που ως τώρα, αν χρειάζεται κανείς να βάλει όλα τα δεδομένα σε μια ζυγαριά, κλείνουν προς τη θετική πλευρά».

Διονύσης Μαρίνος, «ΒοοκPress»

«Το Φεστιβάλ Βιβλίου στα Χανιά είναι δημοκρατικό. Είναι ίσως η μόνη εκδήλωση από επίσημους θεσμούς που καλεί τους δημοσιογράφους σε συζήτηση, ακούει προτάσεις και δείχνει να παίρνει σοβαρά υπόψη της τούς προβληματισμούς των άλλων… ένας θεσμός βάσης και όχι μια κεντρική πρωτοβουλία που προέρχεται από τα πάνω… Το κλίμα μεταξύ των συμμετεχόντων, φιλικό, άνετο, συναισθηματικό σα να συμμετέχουμε όλοι σε μια βιβλιοφιλική συμμαχία».

Γιάννης Μπασκόζος, «Ο Αναγνώστης»

«Συμβαίνει κάτι σπάνιο με το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων. Είναι πλέον πολλοί εκείνοι που αν και προέρχονται από εντελώς διαφορετικά περιβάλλοντα, πιθανότατα και με τελείως διαφορετικά αναγνωστικά γούστα, θεωρούν τον εαυτό τους μέρος μιας άτυπης κοινότητας που συσπειρώνεται γύρω από τη διοργάνωση. Το φεστιβάλ έχει ήδη δημιουργήσει κοινές μνήμες και αναφορές για πολύ κόσμο, ενώ έχει φτιάξει νέες παρέες».

Έμυ Ντούρου, «Documento»

«Το φεστιβάλ βιβλίου στα Χανιά μου φάνηκε σαν μια ήρεμη και όμορφη ένωση προσπαθειών για τη συνάντηση ανθρώπων της λογοτεχνίας και του πολιτισμού με μια πόλη. Ευτύχημα που δεν έχει τη λογική μιας κλασικής έκθεσης βιβλίου, ούτε τη βιασύνη της επέκτασης και των εκατοντάδων “δράσεων” που η μία γυρίζει την πλάτη στην άλλη (και όλες μαζί συχνά αγχώνουν αντί να υποδέχονται τον επισκέπτη). Κάπως έτσι, με στέρεα βήματα, χτίζονται οι θεσμοί και οι πνευματικές συνομιλίες που βρίσκουν το κοινό τους… Το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων και οι άνθρωποι που το κινούν δίνουν νομίζω ένα αισθητικό μέτρο που το χρειαζόμαστε».

Νικόλας Σεβαστάκης

«Η μεγάλη επιτυχία αυτής της διοργάνωσης είναι ότι δεν απευθύνεται μόνο στον συνειδητοποιημένο βιβλιόφιλο ή στον ενδιαφερόμενο συγγραφέα λόγω προσωπικής εμπλοκής, αλλά ότι γοητεύει καινούργιους εν δυνάμει αναγνώστες, αποδεικνύοντας και στην ίδια την πόλη ότι δεν πρόκειται για ένα πενθήμερο ξένο “σώμα” εκδηλώσεων φτιαγμένο για να τα λένε, ερήμην της, κάποιοι μεταξύ τους… Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνον ένα εύσημο στη φεστιβαλική αποτίμηση, αλλά η “δόξα” του ίδιου του βιβλίου και της αποστολής της γραφής»

Ναταλί Χατζηαντωνίου, «Η Εφημερίδα των Συντακτών»

«Τόσοι λογοτέχνες –πολλοί από αυτούς πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και διανοούμενοι- σε μια πόλη να συζητούν για τα κεντρικά παγκόσμια προβλήματα, δεν το συναντά ο ανήσυχος πολίτης ούτε στην πρωτεύουσα. Πολυεθνικό, πολυπολιτισμικό, πολυεπίπεδο και με πολυσημία το διεθνές αυτό αντάμωμα στα Χανιά… Ένα μεγάλο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός».

Αλεξάνδρα Χριστακάκη, «Η Αυγή»

«Το Φεστιβάλ εξαιρετικό, τα Χανιά υπέροχα, οι αίθουσες των εκδηλώσεων κατάμεστες από φίλους του βιβλίου».

Σταύρος Χριστοδούλου

«Κάτι σπουδαίο έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια στα Χανιά. Πολύ σπουδαίο! Για τη λογοτεχνία, για την τέχνη, για τον πολιτισμό μας».

Νίκος Ψιλάκης