Ανοιχτή Επιστολή για το μέλος του σωματείου μας Λάλε ‘Αλατλι που αντιμετωπίζει εμπόδια στην πολιτογράφησή της

Η κ. Λάλε ‘Αλατλι, συγγραφέας και μεταφράστρια, αντιμετωπίζει έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας και τροπολογιών που εμποδίζουν την πολιτογράφηση ξένων πολιτών στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο νόμος. Παρότι είναι επίσημη διερμηνέας, το ελληνικό δημόσιο απορρίπτει την αίτησή της για ελληνική ταυτότητα.

Οι υπηρεσίες αποφάσισαν να μην χορηγήσουν ελληνική ταυτότητα στην κ. ‘Αλατλι, στηριζόμενες σε μία πρόσφατη τροπολογία στην οποία τίθενται αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια ως απαραίτητη προϋπόθεση για να πολιτογραφηθεί κάποιος Έλληνας.

«Τέτοιες αποφάσεις είναι απαράδεκτες και η τροπολογία αντιβαίνει τον νόμο. Όλο το θέμα ένταξης πολιτών στην ελληνική κοινωνία το έχουμε μεταφέρει στα εισοδηματικά κριτήρια. Η ουσία του νόμου είναι να εντάσσονται όσοι είναι ήδη ενταγμένοι με τη ζωή τους στην κοινωνία, όμως με μία εγκύκλιο τίθενται αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια», έχει σχολιάσει  ο συνήγορος της κ. Λάλε ‘Αλατλι, Αντώνης Σπάθης.Η κ. ‘Αλατλι, εργάζεται, φορολογείται και είναι ασφαλισμένη αποκλειστικά στην Ελλάδα και κατοικεί σε ιδιόκτητο διαμέρισμα.  Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση απόρριψης της  αίτησης πολιτογράφησης στηρίχτηκε στο σκεπτικό ότι την πενταετία πριν από την υποβολή της δεν πληρούσε τα εισοδηματικά κριτήρια που έθετε ο νόμος.  Και ενώ κατέθεσε την αίτηση το 2017, η απορριπτική απόφαση της κοινοποιήθηκε πέντε χρόνια μετά.

Όπως επισημαίνει ο Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, Παν. Μακεδονίας Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης:
«Η περιπέτεια της Λάλε Άλατλι είναι ενδεικτική της πολιτικής που ασκεί το υπουργείο Εσωτερικών στο πεδίο της απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς που έχουν ριζώσει στην Ελλάδα. Μια μικρόψυχη και εκδικητική πολιτική που στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του αριθμού των πολιτογραφήσεων. Η πολιτική αυτή όμως στρέφεται κατά τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, και αυτό μας αφορά όλους μας. Άνθρωποι που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για κοινωνική και οικονομική ένταξη βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο καθεστώς του αλλοδαπού, σε ένα καθεστώς ομηρίας. Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι πολιτικές ξενοφοβικές και μίζερες να βάζουν τυπικές οικονομικές προϋποθέσεις που προσχηματικά κλείνουν την πόρτα σε ανθρώπους που ήδη είναι μέσα στο κοινό μας σπίτι. Εύχομαι η περίπτωση της Λάλε Άλατλι να κινητοποιήσει κάποιους υπεύθυνους και σκεπτόμενους ανθρώπους στο υπουργείο και να εφαρμόσουν ανοιχτόμυαλα τον νόμο.»

Το σωματείο PEN Greece δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στην προσπάθεια της κ. Λάλε Άλατλι να πολιτογραφηθεί Ελληνίδα και απευθύνει έκκληση σε όλους τους φορείς να έχει αίσια έκβαση το αίτημά της.