Δελτίο Τύπου από το PEN Oυκρανίας

Αγαπητοί φίλοι, σας ευχαριστoύμε πολύ για τη βοήθεια και την υποστήριξή σας! 

Εξακολουθούμε να πολεμάμε με τη Ρωσία και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας κοιμάται σε καταφύγια. Ορισμένοι από τους συγγραφείς μας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους επειδή οι ρωσικοί πύραυλοι έχουν καταστρέψει τις πόλεις και τα χωριά τους. Περίπου 40 μέλη του PEN Ουκρανίας βρίσκονται ακόμα στο Κίεβο. Πέντε συγγραφείς, μέλη του PEN Ουκρανίας αποφάσισαν να υπερασπιστούν την Ουκρανία παίρνοντας τα όπλα. Τα μέλη του PEN Ουκρανίας, άνδρες και γυναίκες, συμβάλλουν επίσης, αγωνιζόμενα στα πολιτιστικά, ενημερωτικά, διπλωματικά και εθελοντικά μέτωπα.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
Ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να υπερασπίζεται κάθε κομμάτι της ουκρανικής επικράτειας, κάθε πολίτη και το ίδιο το πνεύμα της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η Ουκρανία αντιστέκεται και αγωνίζεται για την ειρήνη. Μέχρι την 1η Μαρτίου ο ρωσικός στρατός είχε ήδη σκοτώσει 352 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 16 παιδιών, 1684 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 116 παιδιών, έχουν τραυματιστεί. Στις 27 Φεβρουαρίου οι ρωσικές δυνάμεις έκαψαν το Ιστορικό-Πολιτιστικό Μουσείο Ivankiv που φιλοξενούσε δεκάδες έργα της εξέχουσας Ουκρανής λαϊκής καλλιτέχνιδας Maria Prymachenko. Το μεγαλύτερο μεταγωγικό αεροπλάνο Mriya καταστράφηκε από τη Ρωσία στο αεροδρόμιο Hostomel. Υπό το πρίσμα των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου, η Ουκρανία ζήτησε την άμεση ένταξη στην ΕΕ μέσω μιας νέας ειδικής διαδικασίας. Νωρίτερα η Ουκρανία είχε δηλώσει τη βούλησή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Παρακαλούμε να παροτρύνετε τα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις σας να υποστηρίξουν την ουκρανική βούληση για το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μέλλον.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Πρέπει πραγματικά να κάνουμε την Ουκρανία μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να βγούμε από τα καταφύγια. Παρακαλούμε να μας υποστηρίξετε και να καλέσετε συναδέλφους και φίλους.

  • Υπογράψτε την αίτηση: 
  • Συμμετέχετε στην εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποιήστε τον επικεφαλής της κυβέρνησής σας,
  • Μπορείτε κι εσείς να συμμετάσχετε σε ειρηνική διαμαρτυρία στην πόλη σας ή να οργανώσετε τη δική σας,
  • Γράψτε μια επιστολή στον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής της κυβέρνησής σας.

#BoycottRusssia

Σας καλούμε να μποϊκοτάρετε το ρωσικό κράτος τώρα, μέχρι να αποσυρθεί πλήρως από την Ουκρανία και να θεωρηθεί υπεύθυνο για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε:

  • Αναστείλετε τη ρωσική συμμετοχή σε διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως φεστιβάλ, μπιενάλε, εκθέσεις, εκθέσεις τέχνης και λογοτεχνίας, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού περιπτέρου στη Μπιενάλε της Βενετίας,
  • Μποϊκοτάρετε εκδηλώσεις που διοργανώνονται από ρωσικά ιδρύματα καθώς και από διεθνή ιδρύματα που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με το καθεστώς Πούτιν και το ρωσικό κεφάλαιο ή χρηματοδοτούνται από αυτά,
  • Ακύρωση κάθε συνεργασίας με Ρώσους καλλιτέχνες, όσο σπουδαίοι ή διάσημοι κι αν είναι, εφόσον υποστηρίζουν ανοιχτά το καθεστώς Πούτιν, αποσιωπούν τα εγκλήματά του ή δεν αντιτίθενται δημόσια και άμεσα σε αυτό,
  • Απομακρύνετε τους εκπροσώπους που συνδέονται με το ρωσικό κράτος ή το ρωσικό κεφάλαιο από τα εποπτικά και συμβουλευτικά συμβούλια των οργανώσεών σας,
  • Απορρίψτε κάθε δωρεά, χρηματοδότηση ή χορηγία από ρωσικές οργανώσεις, τους πληρεξουσίους τους και τις θυγατρικές τους που εδρεύουν σε άλλες χώρες.

Βοηθήστε την Ουκρανία διακόπτοντας κάθε συνεργασία με τη Ρωσία και κοινοποιήστε την απόφασή σας δημοσίως για να ενθαρρύνετε τους συναδέλφους σας να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας. Χρησιμοποιήστε τα hashtags #BoycottRussia, #StandWithUkraine, #StopRussia.

ΣΥΝΤΑΧΘΕΙΤΕ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΣ
Η Ρωσία είναι ουσιαστικά ένα ολοκληρωτικό κράτος, και πολύ συχνά χρησιμοποιεί εργαλείο πολιτισμού που επιλέγει από την εργαλειοθήκη της κρατικής προπαγάνδας της. Για το καλό της Ουκρανίας και για να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε τις αρχές της ειρήνης και της τάξης, καλούμε τη διεθνή πολιτιστική κοινότητα να υπογράψει αυτές τις δηλώσεις και τα αιτήματα:

ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΕΤΕ

 
ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Προκειμένου να κατανοήσουμε τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, ξεκινήσαμε μια σειρά συζητήσεων #DialoguesOnWar. Ουκρανοί και ξένοι διανοούμενοι θα μιλήσουν για την εμπειρία του πολέμου και θα μοιραστούν τις δικές τους παρατηρήσεις:

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Λαμβάνοντας υπόψη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κόσμος θέλει και πρέπει να καταλάβει περί τίνος πρόκειται πραγματικά αυτός ο πόλεμος. Την τελευταία δεκαετία, πολλά σημαντικά μη μυθοπλαστικά έργα, μυθιστορήματα, απομνημονεύματα, θεατρικά έργα, ακόμη και παιδικά βιβλία εκδόθηκαν στα ουκρανικά για να εξηγήσουν την πραγματικότητα της κατάστασης.  Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε μια επιλογή από αυτά τα βιβλία, τα οποία θα συνιστούσαμε να μεταφραστούν σε άλλες γλώσσες, προκειμένου ο κόσμος να αποκτήσει την καλύτερη κατανόηση:
https://chytomo.com/selection-ukrainian-books/

ΤΡΟΠΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Το PEN Ουκρανίας μαζί με την PEN Λευκορωσίας, το PEN Πολωνίας και το Ίδρυμα Ανοιχτού Πολιτισμού διοργάνωσαν δημόσιο έρανο για τη στήριξη της δημιουργικής κοινότητας της Ουκρανίας: 
Ανθρωπιστική βοήθεια: http://helpukraine.center/en
Υποστήριξη του στρατού (κύριο ίδρυμα υποστήριξης του στρατού): https://savelife.in.ua/en/donate/

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επίσημη ιστοσελίδα του Προέδρου της Ουκρανίας (στα αγγλικά) https://www.president.gov.ua/en
Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας (στα αγγλικά) https://www.mil.gov.ua/en/
Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας https://www.zsu.gov.ua/en
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας (στα αγγλικά) https://www.rnbo.gov.ua/en/
Κοινή επιχείρηση δυνάμεων (στα ουκρανικά) https://www.facebook.com/pressjfo.news
Επίσημος ιστότοπος του πρακτορείου ειδήσεων ArmyInform (στα ουκρανικά) https://armyinform.com.ua/
Κέντρο Στρατηγικής Επικοινωνίας (στα αγγλικά) https://spravdi.gov.ua/en/

ΟΥΚΡΑΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ
Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ουκρανίας ή Ukrinform (ρωσική, αγγλική, ισπανική, γερμανική, γαλλική και άλλες εκδόσεις) https://www.ukrinform.net/
Mill.in.ua (στα αγγλικά) https://mil.in.ua/en/
NV (στα αγγλικά) https://english.nv.ua/?utm_content=set_lang
Ukrayinska Pravda (στα αγγλικά) https://www.pravda.com.ua/eng/
The Kyiv Independent (στα αγγλικά) https://kyivindependent.com/
Suspilne (δημόσια ραδιοτηλεόραση) (στα ουκρανικά) https://suspilne.media/
Hromadske (στα ουκρανικά) https://hromadske.radio/
RFE/RL’s Ukrainian Service (γνωστό τοπικά ως Radio Svoboda) (στα ουκρανικά) https://www.radiosvoboda.org/
BBC News Ukraine (στα ουκρανικάhttps://www.bbc.com/ukrainian
European Pravda (στα αγγλικά) https://www.eurointegration.com.ua/eng/

             

Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη και την υποστήριξή σας.

   

*** Υποσημείωση:

Το PEN Greece ως επίσημο παράρτημα του Pen International αναδημοσιεύει τις ενημερώσεις και του κεντρικού γραφείου και των εθνικών παραρτημάτων, σεβόμενο την βασική του αρχή για την ελευθερία του λόγου και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.