To PEN International εκφράζει βαθιά ανησυχία για τις συνεχείς προσπάθειες των αρχών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες να περιορίσουν τις ειρηνικές φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις.
To PEN International καλεί τα κράτη να σεβαστούν, να προστατεύουν και να τηρήσουν το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση χωρίς κανενός είδους διάκριση.
Από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και τον επακόλουθο βομβαρδισμό του Ισραήλ και την ολοκληρωτική πολιορκία της Γάζας, ειρηνικοί διαδηλωτές σε όλη την Ευρώπη προσπάθησαν να ζητήσουν τον τερματισμό των φρικαλεοτήτων.
Ωστόσο, οι αρχές σε διάφορες χώρες – συμπεριλαμβανομένων της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου – έχουν επιβάλει απαγορεύσεις στις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις ή έχουν ασκήσει πολιτική πίεση στην αστυνομία για να αποτρέψουν συγκεντρώσεις, περιορίζοντας αδικαιολόγητα τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης.
Στη Γαλλία, το Υπουργείο Εσωτερικών επέβαλε για πρώτη φορά γενική απαγόρευση των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων, ενώ το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, την ακύρωσε στις 18 Οκτωβρίου.
Στη Γερμανία, η αστυνομία απάντησε στην αύξηση του αντισημιτισμού απαγορεύοντας προληπτικά τις περισσότερες φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις.
Στις 13 Οκτωβρίου, οι εκπαιδευτικές αρχές στο κρατίδιο του Βερολίνου επέτρεψαν στα σχολεία να απαγορεύσουν στους μαθητές να φορούν την παλαιστινιακή σημαία, τα κασκόλ kufiya και τα αυτοκόλλητα «ελεύθερη Παλαιστίνη».
Ακόμη και εκεί όπου οι διαδηλώσεις δεν απαγορεύονταν, ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν ενεργά να τις αποτρέψουν.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η τότε υπουργός Εσωτερικών Suella Braverman προέτρεψε την αστυνομία να χρησιμοποιήσει «την πλήρη ισχύ του νόμου» σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «πορείες μίσους». Πρότεινε επίσης ότι η ανύψωση παλαιστινιακής σημαίας θα μπορούσε να είναι ποινικό αδίκημα. Κατηγορούμενη για υποκίνηση ακροδεξιάς βίας ενόψει μιας διαδήλωσης στο Λονδίνο στις 11 Νοεμβρίου, απολύθηκε από τη θέση της δύο ημέρες αργότερα.
«Το διεθνές δίκαιο είναι σαφές: οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν το δικαίωμα να συγκεντρώνονται ειρηνικά για να απαιτήσουν αλλαγή. Οποιαδήποτε απόφαση για απαγόρευση ή διάλυση μιας διαμαρτυρίας θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο ως έσχατη λύση. Ωστόσο, οι ειρηνικές φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις συνεχίζουν να περιορίζονται παράνομα ή να δυσφημίζονται σε όλη την Ευρώπη. Θα πρέπει να επιτρέπεται στους ανθρώπους να υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και να ζητούν κατάπαυση του πυρός. Καθώς η σύγκρουση εξελίσσεται και ο βάναυσος αποκλεισμός και οι βομβαρδισμοί της Γάζας συνεχίζονται, καλούμε τις αρχές σε όλη την Ευρώπη να επιτρέψουν το δικαίωμα των ανθρώπων να συγκεντρώνονται ειρηνικά και να εκφράζονται», δήλωσε η Romana Cacchioli, Εκτελεστική Διευθύντρια του PEN International.
Όλοι έχουν δικαίωμα στο δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης. Οποιαδήποτε απόφαση για την απαγόρευση ή τη διάλυση μιας συγκέντρωσης θα πρέπει να λαμβάνεται ως έσχατη λύση και προσεκτικά σύμφωνα με τις αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας, και μόνο όταν δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα μέσα για την προστασία ενός θεμιτού σκοπού που υπερτερεί του δικαιώματος των ανθρώπων να συγκεντρώνονται.
Γενικές πληροφορίες
Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς πέρασε τα σύνορα με το Ισραήλ και προέβη σε αποτρόπαιες μαζικές δολοφονίες αμάχων, πήρε ομήρους και εκτόξευσε ρουκέτες στο Ισραήλ. Σε απάντηση, το Ισραήλ ξεκίνησε εκστρατεία εκτεταμένων βομβαρδισμών σε κατοικημένες περιοχές και επέβαλε πλήρη πολιορκία στη Γάζα. Το PEN International καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων και την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Το PEN International ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός, την προστασία των αμάχων, την απελευθέρωση όλων των ομήρων, και τον τερματισμό της πολιορκίας που έχει επιβληθεί στη Γάζα.