21 Μαρτίου: Το PEN International παρουσιάζει το CASE List 2022 στο οποίο καταγράφονται 115 περιπτώσεις συγγραφέων που αντιμετωπίζουν παρενόχληση, σύλληψη, βία, ακόμη και θάνατο, παγκοσμίως.
Σύμφωνα με έρευνα του PEN International, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, σε περιοχές του κόσμου οι συγγραφείς συνέχισαν να συλλαμβάνονται, να κρατούνται και συχνά να φυλακίζονται για αόριστα διατυπωμένα αδικήματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, όπως στο Μπαχρέιν, το Μπαγκλαντές, Λευκορωσία, Κίνα, Ινδία, Ιράκ, Ιράν, Κουβέιτ, Μαρόκο, Μιανμάρ, Ομάν, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Σρι Λάνκα, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), Ηνωμένο Βασίλειο και Βιετνάμ.
Όσοι συγγραφείς μιλούν για τον πόλεμο και τις συγκρούσεις βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο ειδικά στην Ουκρανία, την Παλαιστίνη και την Αιθιοπία.
Σε ορισμένες χώρες όπως τη Μιανμάρ και το Αφγανιστάν οι συγγραφείς αναγκάζονται να ξεφύγουν από τη δίωξη για να αναζητήσουν ασφάλεια. Εν τω μεταξύ, μια νέα μορφή καταστολής με τη μορφή αναγκαστικής απέλασης και εξορίας συγγραφέων, εμφανίστηκε σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κούβας και της Νικαράγουας.
Στην Ιταλία, την Αίγυπτο, τη Μαλαισία, το Περού και την Τουρκία, οι νόμοι περί συκοφαντικής δυσφήμισης χρησιμοποιήθηκαν για την παρενόχληση ή τη φίμωση των συγγραφέων.
Στα κράτη της Αμερικής συνεχίζει η βία να είναι σε υψηλό επίπεδο με το Μεξικό να παραμένει η πιο θανατηφόρα χώρα στην περιοχή για τους δημοσιογράφους και η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για δημοσιογράφους εκτός ενεργών εμπόλεμων ζωνών.
Οι γυναίκες συγγραφείς συνέχισαν να φιμώνονται δυσανάλογα με τους άντρες: Η Τουρκάλα δημοσιογράφος Sedef Kabaş, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 28 μηνών με αναστολή μετά από επικριτικά σχόλια που είχε κάνει για τον Πρόεδρο Ερντογάν. Η Παλαιστίνια δημοσιογράφος Shireen Abu Akleh πυροβολήθηκε από τον ισραηλινό στρατό ενώ έκανε ρεπορτάζ για λογαριασμό του Al Jazeera στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Η συγγραφέας και σκηνοθέτης Tsitsi Αngarembga στη Ζιμπάμπουε καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών, με αναστολή για πέντε χρόνια, μετά από νομική και δικαστική δίωξη που υφίσταται από τον Ιούλιο του 2020. Η εξέχουσα ανθρωπολόγος των Ουιγούρων Rahile Dawut, η οποία εξαφανίστηκε από τις κινεζικές αρχές από το 2017, και η Νικαραγουανή-Αργεντινέζα δημοσιογράφος Gabriela Selser, η οποία παρενοχλήθηκε από τις αρχές και τους παραστρατιωτικούς λόγω των γραπτών της, είναι μόνο δύο εκ των υποθέσεων.
«Οι συγγραφείς που παρουσιάζονται σε αυτήν την αναφορά (CASE List) έχουν θέσει τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή και έχουν κάνει τεράστιες θυσίες – διακινδυνεύοντας την ασφάλεια και την ελευθερία τους – για να λογοδοτήσουν οι ισχυροί. Μας έχουν εμπνεύσει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να προστατεύσουμε το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Μας δίνουν δύναμη να οραματιστούμε έναν διαφορετικό κόσμο, έναν καλύτερο.
Έχουν ενδυναμώσει εμάς και τις νέες γενιές συγγραφέων και αναγνωστών, καθώς αναλογιζόμαστε τα τελευταία 101 χρόνια του έργου μας, να προστατεύουμε τους συγγραφείς παγκοσμίως και να συλλογιζόμαστε ότι οι φωνές και οι πράξεις μας έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν ένα μέλλον όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πραγματικότητα για όλους.»
Ma Thida, Επικεφαλής της Επιτροπής Για τους Συγγραφείς στη Φυλακή της PEN International.
Μπορείτε να διαβάσετε το CASE LIST 2022 ΕΔΩ.