Ημερίδα «Γυναίκα και βιβλίο» στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο στη Λάρισα [4η Ιουνίου 2022]

Πραγματοποιήθηκε την 4η Ιουνίου 2022 στην Αίθουσα Τελετών του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου στη Λάρισα, Ημερίδα με θέμα «Γυναίκα και βιβλίο» που συνδιοργάνωσαν η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, το Μουσείο Σχολικής Ζωής κι Εκπαίδευσης, το PEN Greece, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, υπό την Αιγίδα, της Περιφέρειας Θεσσαλίας της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, της International Action Art.

Πολλά και σημαντικά τα θέματα που θίχτηκαν, μέσα από ποικίλες οπτικές. Από τη γλώσσα, τα στερεότυπα στα σχολικά βιβλία, τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών, μέχρι τη θέση των γυναικών στην πολιτική και στις επιχειρήσεις, αλλά και την ενδοοικογενειακή βία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα της Προέδρου της  Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς Άννας Βασιλειάδη, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέτας Μακρή, του Αντιδήμαρχου Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λάρισας Πάνου Σάπκα, του Προέδρου του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάνιας Δοκού, του Προέδρο του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων και της International Action Art Ελλάδος Ιωάννη Μαρωνίτη, της Αντιπρυτάνεως Έρευνας και διά βίου μάθησης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννας Λαλιώτη, του Πρύτανη Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου Παντελή Σκλιά, του Αστυνομικού Διευθυντή Λάρισας Αγάπιου Χαρακόπουλου, της Βασιλικής Ζιάκα Διευθύντριας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Αικατερίνης Καραγιώργου.

Εκ μέρους του PEN GREECE, απηύθυνε χαιρετισμό ο Κώστας Στοφόρος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην Επιτροπή Γυναικών Συγγραφέων και στις δράσεις του PEN για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις, οι οποίες κάλυψαν πολλές και διαφορετικές πτυχές του ζητήματος.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία που παρέθεσε η Υπαστυνόμος Β’ Αστυνομικής Δ/νσης Λάρισας Ηλέκτρα Βλούχου στην ομιλία της με θέμα «Η διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας Κακοποιημένων Γυναικών από την Ελληνική Αστυνομία»

Ακολούθησαν:

-Τάνια Δοκού, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφ. Θεσσαλίας, «Ο ρόλος της γυναίκας στην πολιτική»

Έλενα Καματέρη, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, «Ο κόσμος της γυναικείας επιχειρηματικότητας»

Ντίνα Πεντάρχου, Αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Βιβλιοθήκης και Ιστορικού Αρχείου, Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας και Φύλου, Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Παρουσίαση της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου και του Ιστορικού της Αρχείου»

Δρ. Aναστασία Αθανασούλα-Ρέππα, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Δ/ντρια Μονάδας Εξ Αποστάσεως Μάθησης, Αναπληρώτρια Πρόεδρος Τμήματος Οικονομικών και Διοίκησης «Υπο-αντιπροσώπευση γυναικών σε ηγετικές θέσεις: προβλήματα και προοπτικές»

Δρ. Ζαχαρούλα Καραβά, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕΚΕΣ Πελοποννήσου, ΣΕΠ Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Συγγραφέας, Γραμματέας Δ.Σ. της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς «Η θέση της γυναίκας στην Εκπαίδευση: έμφυλες ταυτότητες»

Εύα Καραϊτίδη, Εκδότρια (Εκδοτικός Οίκος Βιβλιοπωλείον της Εστίας) «Η γυναίκα στον εκδοτικό χώρο»

Δέσποινα Τσούμα, Υπεύθυνη Νομικών Υπηρεσιών ΔΙΟΤΙΜΑ Κέντρο για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα  «Οι γυναίκες επαγγελματίες στο χώρο των βιβλίων: Ισότητες, ανισότητες και στιγμιότυπα μιας βιωματικής διαδρομής»

Χρύσα Βουλγαράκη, Διευθύντρια Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, Λάρισα (Directrice Institut Français de Grece a Larissa) «Γυναικεία φεμινιστική γραφή στη Γαλλία»

Έρικα Αθανασίου, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Ταμίας Δ.Σ. της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς «Το γένος των λέξεων»

Δρ. Τασούλα Τσιλιμένη, Καθηγήτρια Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Συγγραφέας, Μέλος Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς «Αφηγηματικές φωνές εφήβων κοριτσιών στη σύγχρονη Παιδική λογοτεχνία»

Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και ΔιάσωσηςΣχολικού Υλικού, Διευθύντρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς «Πόσο αθώες είναι οι εικόνες στα σχολικά βιβλία; Έμφυλες αναπαραστάσεις στα σχολικά εγχειρίδια Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης»

Λητώ Τσακίρη-Παπαθανασίου, Παιδαγωγός, Συγγραφέας, Μέλος Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων,Υπεύθυνη εκπαίδευσης της International Action Art  Ελλάδος «Η λογοτεχνία για παιδιά απελευθερώνει συναισθήματα και προάγει την πολύτιμη αξία και τον δυναμικό ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη οικογένεια.»

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με στρογγυλό τραπέζει με θέμα «Γυναίκα και βιβλίο, συμπεράσματα και μέλλον» που παρουσίασε και συντόνισε ο Κώστας Στοφόρος, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Μέλος Δ.Σ. PEN Greece

Συνομίλησαν με τους συμμετέχοντες οι:

Δομινίκη Σάνδη, Υπεύθυνη εκδόσεων παιδικού τμήματος, Εκδ. Ψυχογιός, Έρικα Αθανασίου, Ευαγγελία Κανταρτζή, Αναστασία Αθανασούλα-Ρέππα, Τασούλα Τσιλιμένη, Δέσποινα Τσούμα.

Πολλά τα θέματα που άνοιξε η ημερίδα και σχεδιάζεται να συνεχιστεί προσεχώς και με άλλες ομιλίες και δράσεις.