Η Damla Demirözü γεννήθηκε στην Άγκυρα το 1971. Αποφοίτησε από το τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας το 1994 (Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü) και εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό του τμήματος της Νεοελληνικής Φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου (Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı), το πρώτο τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας στην Τουρκία, το οποίο ιδρύθηκε μόλις λίγα χρόνια πριν, το 1990. Το 1995 με υποτροφία του Ανώτατου Ιδρύματος της Εκπαίδευσης της Τουρκίας (YÖK) παρακολούθησε το διδακτορικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας, το οποίο ολοκλήρωσε επιτυχώς το 2000. Από το 2000 ως το 2013 εργάστηκε στο τμήμα της Νεοελληνικής Φιλολογίας στην Άγκυρα. Το 2013 προήχθη σε καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας και από τότε μέχρι σήμερα εργάζεται στο τμήμα της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης (İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την πεζογραφία της Γενιάς του ΄30, την εικόνα του Τούρκου στην ελληνική αφήγηση, τη μετάφραση, την περίοδο από το 1922 μέχρι το Σύμφωνο Φιλίας του 1930, καθώς και τη μεταπολεμική πεζογραφία. Εκτός από τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας ασχολείται και με τη μετάφραση ακαδημαϊκών και λογοτεχνικών κειμένων από τα ελληνικά στα τουρκικά. Πιστεύει πως η κατανόηση της εικόνας του ‘Άλλου’ (του Έλληνα/Ρωμιού στην Τουρκική αφήγηση και του Τούρκου/Μουσουλμάνου στην Ελληνική αφήγηση) μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς και ότι η ακαδημαϊκή έρευνα οφείλει να μη περιχαρακώνεται στις εθνικές αφηγήσεις.

Μερικά από τα άρθρα και βιβλία της είναι: __«…γνώριμος και ξένος…» μαζί με τον Αλέξανδρο Πέτσα και (επιμέλεια Βασίλης Βασιλάδης) Η Νεοελληνική Λογοτεχνία Σε Άλλες Γλώσσες, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, Θεσσαλονίκη: 2012, σ.279-291. ISBN 978-960-7779-54-0, __“The Greek-Turkish Rapprochement of 1930 and the Repercussions of the Ankara Convention in Turkey” Oxford Journals, Journal of Islamic Studies, 2008, doi: 10.1093/jis/etn003, http://jis.oxfordjournals.org/cgi/content/full/etn003?ijkey=iqvJ9FzcTvczNOq&keytype=ref

\