Ο Μπομπ Άιγκερ της Disney και Ιρανοί φυλακισμένοι συγγραφείς τιμήθηκαν από την PEN America

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Η PEN America διοργάνωσε μία από τις πρώτες μεγάλες λογοτεχνικές εκδηλώσεις σε κλειστό χώρο στη Νέα Υόρκη από την έναρξη της πανδημίας, καθώς εκατοντάδες μέλη της συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, στο ετήσιο γκαλά της οργάνωσης για να τιμήσουν συγγραφείς, πολιτικούς αντιφρονούντες και εξέχουσες προσωπικότητες.

 
Μετά από την εικονική τελετή το 2020, οι παρευρισκόμενοι συναντήθηκαν στον χώρο που φιλοξενεί το γκαλά εδώ και αρκετά χρόνια, το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Ο πρόεδρος της PEN, οργάνωσης που συνδέει τη λογοτεχνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αγιάντ Ακτάρ είπε στο ακροατήριο, σύμφωνα με το AP ότι μετά από 18 μήνες στις οθόνες του Zoom, μια δια ζώσης συνάντηση συγγραφέων και άλλων καλλιτεχνών και η σταδιακή επαναλειτουργία των γραφείων της PEN, μπορεί να εμπνεύσει άλλους να «προχωρήσουν μπροστά».

Ο Λιλ Μάνουελ Μιράντα μίλησε για τον εκτελεστικό πρόεδρο της Disney, Ρόμπερτ Άιγκερ, ο οποίος ήταν μεταξύ των προσωπικοτήτων που τιμήθηκαν και επαίνεσε τη Disney για την κινηματογραφική εκδοχή του θεατρικού του μιούζικαλ «Hamilton» και την «προθυμία του να φέρει καλλιτέχνες στο τραπέζι των συζητήσεων» και να τιμήσει τις φωνές τους.

Για τον συγγραφέα και μελετητή, Χένρι Λούις Γκέιτς Τζ., ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο PEN στην κατηγορία Λογοτεχνικής Ραδιοφωνικής Εκπομπής μίλησαν δύο παλιοί φίλοι του η Τζόντι Φόστερ, η οποία σπούδασε κοντά του όταν φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και ο Νιγηριανός νομπελίστας συγγραφέας, δραματουργός Ουόλε Σογίνκα τον επαίνεσε για τις προσπάθειές του να φωτίσει το παρελθόν των μαύρων σε όλο τον κόσμο.

Με οικοδέσποινα την ηθοποιό-ράπερ Awkafina, το γκαλά του PEN ήταν μια υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και μια προειδοποίηση ενάντια στη διάδοση ψεμάτων.
Ο Μπομπ Άιγκερ ο «τιμώμενος της οργάνωσης» εξέφρασε ανησυχία για την «πόλωση» και μια «γενική αδιαφορία για την αλήθεια» που ενισχύθηκε και επιταχύνθηκε από τη σύγχρονη τεχνολογία.

Στους τιμώμενους ήταν επίσης αξιωματούχοι του τομέα δημόσιας υγείας της Καλιφόρνια, οι Μίμι Κιν Χολ και δρ. Γκέιλ Νιούελ, στις οποίες απονεμήθηκε το βραβείο Θάρρους της PEN.
Η δημόσια υγεία ήταν πάντα μια πρόκληση, είπε η Χολ, αλλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως τόνισε η ίδια και οι συνάδελφοί της, αντιμετώπισαν «πρωτοφανή εχθρότητα, που τροφοδοτήθηκε από παραπληροφόρηση και πολιτικό διχασμό».

Τρεις φυλακισμένοι Ιρανοί συγγραφείς-ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Μπακτάς Αμπτίν, ο Κεϊβάν Μπαγιάν και ο Ρεζά Χαντάν Μαχαμπαντί, έλαβαν το βραβείο Ελευθερίας.
Το βραβείο τους παρέλαβε η θεατρική συγγραφέας Λιν Νότιτζ, η οποία διάβασε επιστολή των τριών συγγραφέων με την οποία ευχαρίστησαν την PEN και τόνισαν ότι οι σκέψεις του είναι σε πολλούς ακόμη που διώκονται στο Ιράν και όχι μόνο.