-
Translation & Linguistic Rights Committee (ΤLRC) / ΕΠΙΤΡΟΠΗ Μετάφρασης & Γλωσσικών Δικαιωμάτων
Η Επιτροπή Μετάφρασης και Γλωσσικών Δικαιωμάτων, που ιδρύθηκε στη Στοκχόλμη το 1978, πιστεύει ότι όλες οι γλώσσες και οι λογοτεχνίες έχουν το δικαίωμα να γράφονται, να διαβάζονται και να ακούγονται, είτε ομιλούνται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είτε από λίγους. Μέσα από έργα, εκδηλώσεις, δημοσιεύσεις και εκστρατείες, αυτή η επιτροπή ενθαρρύνει τους αναγνώστες και τους συγγραφείς να εξερευνήσουν τη γραφή από διαφορετικούς πολιτισμούς εκτός από τη δική τους. Πραγματοποιεί ένα συνέδριο κάθε άνοιξη στη Βαρκελώνη, το οποίο δίνει στα μέλη της κοινότητας τoυ PEN την ευκαιρία να μοιραστούν ιστορίες και να ανταλλάξουν ιδέες με στόχο να συνεχίσει να διασφαλίζει ότι η μετάφραση και τα γλωσσικά δικαιώματα βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο του PEN International και του έργου τoυ.
Το 1996 η επιτροπή πρωταγωνίστησε στη δημιουργία της Οικουμενικής Διακήρυξης των Γλωσσικών Δικαιωμάτων, η οποία τελικά υιοθετήθηκε από την UNESCO. Το 2011 η επιτροπή συνέταξε το Μανιφέστο της Girona για τα Γλωσσικά Δικαιώματα, το οποίο περικλείει τους στόχους της Οικουμενικής Διακήρυξης και συνοψίζει τους στόχους της επιτροπής στο έργο της PEN International για την ενίσχυση των γλωσσικών δικαιωμάτων και της μετάφρασης παγκοσμίως. Το 2011 το Μανιφέστο της Girona για τα Γλωσσικά Δικαιώματα εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση στο 77ο Διεθνές Ετήσιο Συνέδριο της PEN.
Ο σημερινός Επικεφαλής (Chair) είναι ο Urtzi Urrutikoetxea, ο οποίος είναι επίσης Πρόεδρος του Basque PEN / Euskal PENeko burua.
Περισσότερα για τον Urtzi Urrutikoetxea: https://en.wikipedia.org/wiki/Urtzi_Urrutikoetxea
Επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής: Δρ.Κωνσταντίνος Μπούρας
-
Writers for Peace Committee (WfPC) / ΕΠΙΤΡΟΠΗ Συγγραφέων για την Ειρήνη
Η Επιτροπή Συγγραφέων για την Ειρήνη δημιουργήθηκε το 1984, μια εποχή κατά την οποία οι συγγραφείς δυσκολεύονταν ιδιαίτερα να συνεργαστούν εξαιτίας του χάσματος Ανατολής-Δύσης, λόγω του Ψυχρού Πολέμου. Τα ιδρυτικά μέλη της επιτροπής αναγνώρισαν την ανάγκη να έρθουν κοντά οι συγγραφείς για να ανταλλάξουν ιδέες, ειδικά όταν οι περισσότερες άλλες πόρτες ήταν κλειστές. Η Επιτροπή έγινε το καταφύγιο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και στη δεκαετία του 1990 (κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων και άλλων πολιτικών συγκρούσεων) για συγγραφείς που ήθελαν να πουν τις ιστορίες τους γνωρίζοντας ότι η φωνή τους θα ακουγόταν.
Κάθε άνοιξη η επιτροπή συνέρχεται στο Bled της Σλοβενίας για το ετήσιο συνέδριό της. Συγγραφείς του PEN από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται εκεί για να συζητήσουν ζητήματα σύγκρουσης, ειρήνης και ελευθερίας έκφρασης και να δημιουργήσουν ένα χώρο διαλόγου μεταξύ συγγραφέων από όλα τα μέρη του κόσμου – ειδικά από περιοχές σε σύγκρουση. Η συνάντηση του 2018 ήταν η 50η στο Bled (αν και η επιτροπή σχηματίστηκε επίσημα μόλις πριν από 34 χρόνια) και οι αρχικοί λόγοι για τη σύστασή της παραμένουν πολύ επίκαιροι.
Ο σημερινός Επικεφαλής (Chair) της Επιτροπής Συγγραφέων για την Ειρήνη είναι ο Germán Rojas, μέλος του Δ.Σ του PEN Χιλής, κατείχε τη θέση του Ταμία έως το 2020.
Περισσότερα για τον Germán Rojas: https://www.penchile.cl/german-rojas/
Επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής: Δημήτρης Π. Κρανιώτης
-
Writers in Prison Committee (WiPC) / ΕΠΙΤΡΟΠΗ για τους Συγγραφείς στη Φυλακή
Η Επιτροπή για τους Συγγραφείς στη Φυλακή (WiPC) τoυ PEN International λειτουργεί για λογαριασμό διωκόμενων συγγραφέων παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1960, ως απάντηση στις αυξανόμενες προσπάθειες να φιμωθούν οι φωνές διαφωνίας από τη φυλάκιση συγγραφέων και δημοσιογράφων.
Εργαζόμενη για λογαριασμό διωκόμενων συγγραφέων σε όλο τον κόσμο, η WiPC παρακολουθεί περίπου 700-900 υποθέσεις σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Η WiPC κινητοποιεί την ευρύτερη κοινότητα του PEN για να αναλάβει δράση μέσω των ειδοποιήσεων του Δικτύου Ταχείας Δράσης, (its Rapid Action Network alerts) των στοχευμένων περιφερειακών εκστρατειών και αξιοποιεί το συμβουλευτικό καθεστώς του PEN με τα Ηνωμένα Έθνη για την υποβολή αναφορών χώρας UPR (Universal Periodic Review).
Οι προειδοποιήσεις δικτύου ταχείας δράσης της Επιτροπής παρέχουν λεπτομέρειες για περιπτώσεις ατόμων των οποίων η ζωή και η ελευθερία απειλούνται και κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για δράση.
Εκτός από το έργο της για λογαριασμό μεμονωμένων συγγραφέων, η Επιτροπή δημιουργεί εκστρατείες για θέματα που επηρεάζουν την ελευθερία της έκφρασης, όπως η θρησκευτική δυσφήμιση, η ατιμωρησία και η εγκληματική δυσφήμιση, και εκστρατείες εστιασμένες σε συγκεκριμένες περιοχές ή χώρες, όπως Αμερική, Ιράν, Κίνα και Τουρκία.
Η Επιτροπή για Συγγραφείς στη Φυλακή εργάζεται επίσης μέσω του ΟΗΕ για να επιστήσει την προσοχή σε μεμονωμένες περιπτώσεις και σε συστημικά προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συγκεκριμένες χώρες.
Επικεφαλής (Chair) της Επιτροπής για Συγγραφείς στη Φυλακή του PEN είναι η χειρουργός, συγγραφέας και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ma Thida.
Περισσότερα για την Ma Thida: https://en.wikipedia.org/wiki/Ma_Thida
Επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής: Πόπη Αρωνιάδα
-
Women Writers Committee (WWC) / ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γυναικών Συγγραφέων
Η Επιτροπή Γυναικών Συγγραφέων ιδρύθηκε το 1991 για να προωθήσει ορισμένα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες συγγραφείς σε όλο τον κόσμο – προκλήσεις σε οικογενειακό και εθνικό επίπεδο, όπως η άνιση εκπαίδευση, η άνιση πρόσβαση σε πόρους και η απαγόρευση του γραπτού λόγου.
Η επιτροπή προσεγγίζει τόσο τις επίδοξες όσο και τις ενεργές γυναίκες συγγραφείς μέσω των κέντρων PEN και άλλων οργανισμών και δικτύων και συνεργάζεται με την Επιτροπή για Συγγραφείς στη Φυλακή για λογαριασμό έγκλειστων ή γυναικών συγγραφέων που κινδυνεύουν.
Εκπρόσωποι της επιτροπής συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Commission) για το Καθεστώς των Γυναικών (Status of Women: CSW). Η επιτροπή έχει πραγματοποιήσει συνέδρια σε χώρες όπως το Νεπάλ, την Κιργιζία και την Σενεγάλη, και έχει δημοσιεύσει ειδικά ενημερωτικά δελτία.
Επικεφαλής (Chair) της Επιτροπής Γυναικών Συγγραφέων του PEN είναι η Zoe Rodriguez.
Περισσότερα για την Zoe Rodriguez: https://pen.org.au/pages/management–committee
Επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής: Σωτηρία Γεωργαντή