Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση για τη δημιουργία παραρτήματος του PEN International στην Ελλάδα, τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019.
Το Ελληνικό Κέντρο PEN που θα δημιουργηθεί θα είναι ένα ανοιχτό θεμέλιο πολιτισμού και είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο ελληνικός κόσμος του βιβλίου ανταποκρίθηκε θετικά. Η εξωστρέφεια είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι τόσο για τη λειτουργία του PEN Greece όσο και για τη διασύνδεση του PEN Greece με ξένες λογοτεχνίες.
Έχοντας την εμπειρία του Athens Culture Net, του Δήμου Αθηναίων, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η δικτύωση είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην εποχή μας. Υπήρξε μια αποτυχημένη προσπάθεια ίδρυσης του Ελληνικού Κέντρου PEN στο παρελθόν, αλλά αυτή τη φορά προχωράμε με εντελώς διαφορετικούς όρους διαφάνειας, αξιοπιστίας και εξωστρέφειας. Οι αντιδράσεις από την κοινότητα των συγγραφέων και τους ανθρώπους της διανόησης επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για την ίδρυση του PEN Greece.
Το PEN International προωθεί τη Λογοτεχνία και την Ελευθερία της Έκφρασης, ιδιαίτερα την απρόσκοπτη μετάδοση της σκέψης σε κάθε έθνος και μεταξύ όλων των εθνών, και η προσωρινή διοίκηση θα διασφαλίσει ότι το PEN Greece θα θεμελιωθεί σε αυτές τις αρχές και αξίες που διακηρύσσει το Pen International.
Ομιλία Ντίνας Σαρακηνού
Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες, καλησπέρας. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας. Είμαι ενθουσιασμένη που σήμερα είναι μαζί μας η κα. Kätlin Kaldmaa από την παγκόσμια ένωση συγγραφέων, Pen International που ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1921 για την προώθηση της φιλίας και της πνευματικής συνεργασίας μεταξύ συγγραφέων παντού.
Θα σας αναφέρω εν συντομία πως ξεκίνησε η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός PEN Center στην Ελλάδα.
Το περασμένο Μάρτιο, το Literature.gr σε συνεργασία με την διοργάνωση Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα του βιβλίου διοργάνωσε μια ημερίδα όπου συμμετείχαν ελληνιστές και μεταφραστές με σκοπό να διερευνήσει σε ποια εμπόδια προσκρούει η διάδοση της Ελληνικής Λογοτεχνίας στο εξωτερικό. Στη συνέχεια προσπαθήσαμε να μην εγκαταλείψουμε το εγχείρημα και προχωρήσαμε σε μια καταγραφή της παγκόσμιας κατάστασης, ώστε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Συζητώντας με τον κ. Χρήστο Οικονόμου για τις διάφορες χώρες και τις μεταφράσεις, μου ανέφερε την παγκόσμια ένωση συγγραφέων Pen International και το ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός Pen center στην Ελλάδα.
Θεώρησα την δημιουργία ενός Pen Center μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την ευρύτερη λογοτεχνική κοινότητα, επικοινώνησα με τα κεντρικά του Pen International στο Λονδίνο και ενημέρωσα τους στενούς συνεργάτες μου άμεσα για αυτή την προοπτική. Ενημερώθηκαν οι: Εριφύλη Μαρωνίτη, Δημήτρης Σωτάκης, Τέσυ Μπάιλα, Λίνα Πανταλέων, Αλέξης Σταμάτης, και Χρήστος Οικονόμου. Σε αυτό το σημείο, επιτρέψτε μου να αποσαφηνίσω ότι το Pen Center το οποίο εύχομαι να δημιουργηθεί και να στελεχωθεί από προσωπικότητες από τον κόσμο του βιβλίου γενικότερα, εκδότες, πεζογράφους, ποιητές, βιβλιοθηκονόμους, bloggers, μελετητές και κριτικούς λογοτεχνίας, δεν είναι μια πρόσκληση του Literature.gr, είναι μια πρωτοβουλία φυσικών προσώπων και ως φυσικά πρόσωπα θα γίνουμε μέλη του.
Ο ρόλος του Pen International και η δράση του θα αναπτυχθεί από την κα. Kätlin Kaldmaa. Προσωπικά, θα ήθελα να τονίσω ότι εκτός από την καίρια δράση του στις εκστρατείες για την ελευθερία της έκφρασης, και της προστασίας των δικαιωμάτων των συγγραφέων του πλανήτη, ένα έργο ιδιαιτέρως σημαντικό, προωθεί τις εθνικές λογοτεχνίες μεταξύ των διαφόρων pen Centers, έχει λογοτεχνικά βραβεία, έχει συμβουλευτικό ρόλο σε κυβερνητικούς φορείς και όλα αυτά μέσω της οικουμενικής του δύναμης. Πιστεύω ότι η δημιουργία ενός επίσημου παραρτήματος Pen στην Ελλάδα, θα έχει πολλαπλά οφέλη στην λογοτεχνική κοινότητα ξεκινώντας από το πρωταρχικό όφελος που είναι το visibility, δηλαδή την ορατότητα, και θα λειτουργήσει ως ένα εργαλείο διασύνδεσης μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων.
Ομιλία Δημήτρη Σωτάκη
Καλησπέρα σας, χαίρομαι για την σημερινή συνάντηση, είναι ευχάριστο να βλέπω ότι έχουν μαζευτεί σήμερα φίλοι. Χωρίς την λογοτεχνία, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ελευθερία έκφρασης. Χωρίς την ελευθερία έκφρασης, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική λογοτεχνία, πρεσβεύουν τα μέλη του Pen και μας βρίσκουν σύμφωνους.
Το Pen ενώνει τους συγγραφείς και τον κόσμο του βιβλίου εν γένει και όπως κάθε ένωση που αποτελείται από ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, λειτουργεί ως ένας θετικός καταλύτης προς δημιουργικές δράσεις.
Το Pen International με τον όρο ‘’συγγραφέα’ αγκαλιάζει μυθιστοριογράφους, ποιητές, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, εκδότες, bloggers, βιογράφους, μεταφραστές, εν ολίγοις, αναφέρεται σε όσους ασχολούνται με τη γραπτή ή προφορική ομιλία και αυτή η βιοποικιλία διαφορετικότητας είναι που χαράσσει την πνευματική εξέλιξη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί και μέσω αυτής της παγκόσμιας ένωσης. Οι αξίες του είναι αποδεκτές από κάθε δημοκράτη άνθρωπο που σέβεται τον εαυτό του και τον συνάνθρωπό του.
Ως ένας μεταφρασμένος συγγραφέας, έχω την τύχη να ταξιδεύω στο εξωτερικό καλεσμένος από διάφορους φορείς. Το Pen International έχει παραρτήματα σε όλες τις χώρες του κόσμου και χαίρομαι που σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα να στηθεί ένα επίσημο παράρτημα και στην Ελλάδα.
Είναι σημαντικό για ένα συγγραφέα, να ενημερώνεται για τις δράσεις του Pen, να ταξιδεύει ώστε να έρχεται σε επαφή με ξένους ομοτεχνούς του, να εμπλουτίσει με βιώματα τον τρόπο σκέψης του, τον οποίο θα καταθέσει σε λέξεις κάποια στιγμή και εν –τέλει να ξεφύγει από τον δικό μας εσωτερικό μικρόκοσμο.
Με ένα Pen Center ενεργό στην Ελλάδα, θα τονιστεί ο ρόλος της λογοτεχνίας στην ανάπτυξη της αμοιβαίας κατανόησης και του παγκόσμιου πολιτισμού, θα δημιουργηθεί μια ισχυρή φωνή για τα δικαιώματα των συγγραφέων και θα γνωρίζουν οι άνθρωποι των γραμμάτων στην Ελλάδα ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν μέλη ενός παγκόσμιου ιστορικού φορέα που στελεχώνεται από διακεκριμένους λογοτέχνες, και ανθρώπους του βιβλίου.