Ψήφισμα για την απελευθέρωση του Selahattin Demirtaş

Ο επιφανής Κούρδος συγγραφέας και πολιτικός της τουρκικής αντιπολίτευσης Selahattin Demirtaş κρατείται από τις 4 Νοεμβρίου 2016 με ανυπόστατες κατηγορίες για τρομοκρατία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάσισε δύο φορές την άμεση απελευθέρωση του Demirtaş, χωρίς αποτέλεσμα. Οι τουρκικές αρχές όχι μόνο δεν συμμορφώθηκαν με την απόφαση του Δικαστηρίου, αλλά τον καταδίκασαν σε τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες φυλάκισης σε χωριστή αγωγή. Του απήγγειλαν επίσης νέες κατηγορίες, για τις οποίες αντιμετωπίζει πλέον ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς δυνατότητα αναστολής.

Ο Demirtaş κρατείται στις φυλακές της Αδριανούπολης, στη δυτική Τουρκία, μακριά από τα αγαπημένα του πρόσωπα στο Diyarbakır.

Είναι καιρός η Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου και να απελευθερώσει τον Demirtaş μια για πάντα.

«Χάρη σε φίλους όπως εσείς νιώθω πάντα ελεύθερος. Αν και είμαι κλεισμένος πίσω από τοίχους θα συνεχίσω αποφασιστικά να εργάζομαι για έναν ειρηνικό και καλύτερο κόσμο[…] Θα ήθελα να ξέρετε ότι η υποστήριξη και η αλληλεγγύη σας με τιμούν και ενισχύουν σημαντικά το ηθικό μου. Είμαι ευγνώμων στον καθένα από εσάς», γράφει ο Selahattin Demirtaş στο PEN International το 2019.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2021 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την τελευταία φορά που το ΕΔΔΑ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Selahattin Demirtaş.

Το PEN International ζητά από τις τουρκικές αρχές  να τον απελευθερώσουν αμέσως, να ακυρώσουν την καταδίκη του, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΔΑ, και να τερματίσουν όλες τις εν εξελίξει ποινικές διαδικασίες εναντίον του.

Υπογράψτε αυτό το αίτημα ώστε να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές:  https://www.change.org/

 

 

Διαβάστε το παρακάτω ποίημα του Σελαχατίν Ντεμίρτας (Selahattin Demirtaş) το οποίο  γράφτηκε στη φυλακή και απαγορεύτηκε στις 2 Μάη 2017 ως προπαγάνδα τρομοκρατικής οργάνωσης.

 

Θάρρος μεταδοτικό

Κιχ θα πουν, να μην ακουστεί
Θα πουν, να μην υπάρξει χρώμα
Γελώντας, αν εξεγερθείς,
Θα πουν, να μην ανθίζει γέλιο

Τότε ας γελάσουμε
Μη μένει η εξέγερσή σου ορφανή
Ας είναι έγκλημα, βρε αδελφέ,
Μην μαραθεί το γέλιο του ανθρώπου

Θα πουν, η μέρα να μην ανατέλλει
Όπλο στην ελπίδα θα τραβήξουν
Τρέχοντας αν εξεγερθείς,
Το έγκλημα σ’ εσένα θα φορτώσουν

Τότε ας τρέξουμε,
Μη μένει μόνη η εξέγερσή σου!
Ας είναι έγκλημα βρε αδελφέ
Ουφ, μη μου τη σπάτε άλλο!

Μετάφραση από τα τουρκικά: Lale Alatlı
Επιμέλεια: Αθηνά Κατσίβελη