Ελληνογερμανική ημερίδα, 10 Μαΐου: εκδοτική στρατηγική, διεθνής δικτύωση, πώληση δικαιωμάτων

Για 3η χρονιά συνεχίζεται το επιτυχημένο πρόγραμμα των ελληνογερμανικών συναντήσεων για επαγγελματίες του βιβλίου “Ας μιλήσουμε!”, ένα κοινό εγχείρημα του Ινστιτούτου Γκαίτε, της Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Την Τρίτη 10 Μαΐου, 10:30-15:00, στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Σεμιναρίων στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα (Ομήρου 14-16) θα συζητηθούν σε δύο πάνελ οι εκδοτικές στρατηγικές και η διεθνής δικτύωση και η πώληση δικαιωμάτων στο εξωτερικό.

Περιορισμένος αριθμός ατόμων θα συμμετάσχει με φυσική παρουσία (απαιτείται αίτηση συμμετοχής), ενώ και οι δύο συνεδρίες θα είναι διαθέσιμες online μέσω της πλατφόρμας Zoom (απαιτείται εγγραφή). Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στα ελληνικά και τα γερμανικά με ταυτόχρονη διερμηνεία.

Συμμετέχουν οι εκδότες Πόλα Καπόλα (Εκδόσεις Νήσος, Αθήνα), Katharina Picandet (Εκδόσεις Nautilus, Αμβούργο) και Andreas Rötzer (Εκδόσεις Matthes und Seitz, Βερολίνο) και συντονίζουν οι Μιχάλης Καλαμαράς (eAnagnostis.gr) και Γρηγόρης Μπέκος (Το Βήμα, Εκδόσεις Καστανιώτη).

Έλληνες εκδότες, επιμελητές και υπεύθυνοι σειρών, αρμόδιοι τμημάτων δικαιωμάτων και λογοτεχνικοί πράκτορες θα έχουν την ευκαιρία μιας ουσιαστικής συζήτησης με Γερμανούς συναδέλφους τους για τις τρέχουσες τάσεις στον κλάδο του βιβλίου.

Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η μεταφορά γνώσεων από την πρακτική εμπειρία, καθώς και η δικτύωση και η εδραίωση μακροχρόνιων συνεργασιών ανάμεσα στον ελληνικό και τον γερμανικό κλάδο του βιβλίου.

Με τον τίτλο “Ας μιλήσουμε!” ξεκίνησε το 2020 μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων επαγγελματιών στον κλάδο του βιβλίου. Το 2021 πραγματοποιήθηκαν ανάλογες συναντήσεις στο πλαίσιο της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τιμώμενη τη γερμανόφωνη λογοτεχνία.

>> Αίτηση συμμετοχής με φυσική παρουσία έως 25 Απριλίου [PDF]
[Οι συμμετέχοντες με φυσική παρουσία πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.]

Πρόγραμμα ημερίδας

Τρίτη 10 Μαΐου 2022
Αίθουσα Σεμιναρίων, Ινστιτούτο Γκαίτε Αθήνας (Ομήρου 14-16)

Επίσημες σελίδες: Ινστιτούτο Γκαίτε | Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης (German Stories) | Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

10:30-11:00 Υποδοχή των συμμετεχόντων

11:00-12:30 Καλές πρακτικές: Εκδοτική στρατηγική

Σε αυτήν την εστιασμένη στις καλές πρακτικές συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ο Dr. Andreas Rötzer, η Katharina Picandet και η Πόλα Καπόλα θα μοιραστούν τις συνταγές επιτυχίας τους σχετικά με τις δοκιμασμένες σε περιόδους κρίσης εκδοτικές στρατηγικές.

Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν μια συνολική εικόνα του πώς μπορεί κανείς να ενθουσιάσει το αναγνωστικό κοινό για τα βιβλία ακόμα και σε αβέβαιους καιρούς, ξεκινώντας από τη διαμόρφωση του εκδοτικού προγράμματος ως την υποβολή των χειρογράφων των συγγραφέων και φτάνοντας ως τη διάθεση των βιβλίων τους στην αγορά.

Συντονισμός: Μιχάλης Καλαμαράς, σύμβουλος ψηφιακών εκδόσεων και ιδρυτής του eAnagnostis.gr

Ομιλητές/ομιλήτριες: Dr. Andreas Rötzer, εκδότης του Matthes & Seitz Berlin, Katharina Picandet, συνεκδότρια και υπεύθυνοι των ξένων δικαιωμάτων στον Edition Nautilus, Πόλα Καπόλα, εκδότρια των εκδόσεων Νήσος και πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ).

>> Συμμετοχή μέσω Zoom: Εκδοτική στρατηγική

13.00-14.30 Καλές πρακτικές: Διεθνής δικτύωση και πώληση δικαιωμάτων

Πώς επιτυγχάνουν οι εκδοτικοί οίκοι λογοτεχνικών βιβλίων και δοκιμίων να πουλήσουν δικαιώματα μετάφρασης στο εξωτερικό; Πώς αναγνωρίζει κανείς πιθανούς αγοραστές δικαιωμάτων και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για αυτούς; Σε τι δίνουν προσοχή οι διεθνείς συνεργάτες όταν συζητούν για τα δικαιώματα; Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η συμμετοχή στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου; Πώς μπορώ να ενημερώνομαι για τις δομές και τα προγράμματα προώθησης;

Στα ερωτήματα αυτά θα απαντήσουν οι προσκεκλημένοι μας Dr. Andreas Rötzer και Katharina Picandet καθώς και εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Γκαίτε, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και της Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα εστιάσει στην πρακτική εμπειρία.

Συντονισμός: Γρηγόρης Μπέκος, δημοσιογράφος, υπεύθυνος της σειράς ξένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Καστανιώτη

Ομιλητές/ομιλήτριες: Dr. Andreas Rötzer, εκδότης του Matthes & Seitz Berlin, και Katharina Picandet, συνεκδότρια και υπεύθυνη των ξένων δικαιωμάτων του Edition Nautilus

>> Συμμετοχή μέσω Zoom: Διεθνής δικτύωση και πώληση δικαιωμάτων

14.30-15.00 Καταληκτήρια συζήτηση και εντυπώσεις