15 Νοεμβρίου: Ημέρα του Φυλακισμένου Συγγραφέα 2023

Κάθε χρόνο, στις 15 Νοεμβρίου, το PEN International ξεκινά την εκστρατεία του για την Ημέρα του Φυλακισμένου Συγγραφέα, επισημαίνοντας τις περιπτώσεις συγγραφέων που φυλακίζονται ή αντιμετωπίζουν διώξεις και καλεί για επείγουσα διεθνή δράση για την απελευθέρωση και την προστασία τους.

Φέτος το PEN International παρουσιάζει τις περιπτώσεις των María Cristina Garrido Rodríguez (Κούβα), Iryna Danylovych (Ουκρανία/κατεχόμενη Κριμαία), Go Sherab Gyatso (Κίνα-Θιβέτ) και Soulaiman Raissouni (Μαρόκο).

 

Όνομα: María Cristina Garrido Rodríguez
Επάγγελμα: Ποιήτρια και ακτιβίστρια
Κατάσταση: Φυλακισμένη
#MaríaCristinaGarrido #PrisonedWriter


ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Στις 10 Μαρτίου 2022, η Κουβανή ποιήτρια και ακτιβίστρια María Cristina Garrido Rodríguez καταδικάστηκε σε επταετή φυλάκιση με τις κατηγορίες για «δημόσια διατάραξη», «επίθεση», «υποκίνηση σε διάπραξη εγκλήματος», «εξύβριση» και «αντίσταση».

Αυτή η ετυμηγορία ήρθε μετά τη σύλληψή της στις 12 Ιουλίου 2021, όταν πήρε μέρος μαζί με χιλιάδες συμπατριώτες της Κουβανούς, συμπεριλαμβανομένης της αδελφής της, στις ειρηνικές διαδηλώσεις που σάρωσαν τη χώρα στις 11 Ιουλίου. Αυτές οι διαδηλώσεις είχαν στόχο να αντιμετωπίσουν τη διάβρωση των βασικών τους δικαιωμάτων, η οποία επιδεινώθηκε από την κυβερνητική διαχείριση της κρίσης του COVID-19 και της επιδείνωσης της οικονομίας.

Μετά τη σύλληψή της, η Garrido υπέστη πολλαπλούς ξυλοδαρμούς στα χέρια των κουβανικών αρχών και υποβλήθηκε σε αναγκαστική εξαφάνιση για 18 βασανιστικές ημέρες.

Επί του παρόντος, είναι φυλακισμένη στις γυναικείες φυλακές του Γκουατάο, όπου έχει υποστεί σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση, όπως: απομόνωση, σωματικές επιθέσεις, στέρηση τροφής και νερού και ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής. Επιπλέον, της έχουν αρνηθεί τις οικογενειακές επισκέψεις και τα τηλεφωνήματα σε διάφορες περιστάσεις.


Μόλις την 349η ημέρα της κράτησής της, η Garrido μπόρεσε να συνεχίσει να γράφει. Τον Δεκέμβριο του 2021, από το κελί της φυλακής της, έγραψε μια επιστολή στην οποία εξέφρασε την υπερηφάνια της για τη συμμετοχή της στα γεγονότα της 11ης Ιουλίου.
Μίλησε επίσης ενάντια στη φρίκη που αντιμετωπίζουν όσοι κρατούνται στις φυλακές της Κούβας, λέγοντας: «Στις 11 Ιουλίου επιδείξαμε θάρρος και αποφασιστικότητα, σπάζοντας τη σιωπή των ετών. Επιδείξαμε ενότητα και πολυμορφία, καθώς άνθρωποι κάθε ηλικίας και υπόβαθρου βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την υποστήριξή τους για την ανατροπή της δικτατορίας και για μια ευημερούσα, δημοκρατική Κούβα». Ανέφερε επίσης ότι η Κρατική Ασφάλεια «με τιμωρεί για κάθε λέξη που γράφω, αλλά δεν μπορώ να σταματήσω να αναπνέω».


Μαζί με την αδερφή της Αντζέλικα, η Γκαρίντο ξεκίνησε απεργία πείνας στις 20 Σεπτεμβρίου 2022, η οποία διήρκεσε πέντε ημέρες, για να διαμαρτυρηθεί για τις ποινές και την κράτησή τους. Σύμφωνα με τα μέλη της οικογένειάς τους, οι κουβανικές αρχές βασίστηκαν σε ψευδείς καταθέσεις αστυνομικών και άλλων μαρτύρων κατά τη διάρκεια της δίκης της, τον Ιανουάριο του 2022.

Γεννημένη στο Quivicán του Mayaquebé, το 1982, η Garrido είναι συγγραφέας του “Examen de tiempo” (Εξέταση χρόνου), που δημοσιεύτηκε το 2022. Τιμήθηκε με το Πρώτο Εθνικό Βραβείο 2008 στον Διαγωνισμό Καπνού Carlos Baliño. Ως ενεργό μέλος του Δικτύου των Γυναικών της Κούβας, προωθεί ενεργά την προβολή των γυναικών σε διάφορους τομείς και συμμετέχει σε άλλα δίκτυα ακτιβιστών όπως το Fundación Vuelta abajo por Cuba και η Λατινική Ομοσπονδία Γυναικών της Υπαίθρου. Δυστυχώς, ένα σημαντικό μέρος του έργου της Garrido έχει κατασχεθεί από το κουβανικό κράτος από την κατοικία της στο Quivicán.

Voz cautiva: poemas escritos desde la cárcel – Captive Voice: ποιήματα γραμμένα από τη φυλακή- είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο της, που εκδόθηκε το 2023 από τον ισπανικό εκδοτικό οίκο Deslinde. Αυτή η έκδοση τονίζει τις δοκιμασίες που αντιμετώπισε η Garrido κατά τη διάρκεια της πολιτικής της φυλάκισης, όπως η κακομεταχείριση, η απομόνωση, η παρακολούθηση και η κατάθλιψη, μεταξύ άλλων.

Όνομα: Go Sherab Gyatso (γνωστό ως Gosher)
Επάγγελμα: Συγγραφέας, εκπαιδευτικός και διανοούμενος
Κατάσταση: Φυλακισμένος

#GoSherabGyatso #Gosher #PrisonedWriter


ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ένας επιφανής Θιβετιανός συγγραφέας, εκπαιδευτικός και διανοούμενος, ο Go Sherab Gyatso, γνωστός ως Gosher, εκτίει ποινή φυλάκισης 10 ετών που του επιβλήθηκε μετά από μυστική δίκη που διεξήχθη στα τέλη του 2021. Συνελήφθη από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) στις 26 Οκτωβρίου 2020, στην πόλη Τσενγκντού της επαρχίας Σετσουάν ως ύποπτος για υποκίνηση απόσχισης. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Αυτόνομη Περιφέρεια του Θιβέτ, όπου του απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες στις 3 Φεβρουαρίου 2021.


Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εθνικές κυβερνήσεις έχουν ζητήσει την άμεση απελευθέρωση του Gosher και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας Εργασίας για την Αυθαίρετη Κράτηση, έχουν εκφράσει σοβαρή ανησυχία για τη φυλάκισή του. Υπάρχουν επίσης συνεχιζόμενες ανησυχίες για την υγεία του Gosher και την πρόσβαση σε επαρκή ιατρική περίθαλψη, μετά από αναφορές ότι κρατήθηκε ενώ αναζητούσε ιατρική περίθαλψη για μια χρόνια πάθηση των πνευμόνων.

Ο Gosher, γεννημένος στις 9 Σεπτεμβρίου 1976, είναι συγγραφέας περισσότερων από 10 βιβλίων, μεταξύ των οποίων το Wake Up (2007), το Insights of a Thinker (2013) και το Across the Himalayas (2015), και συγγραφέας πολλών δοκιμίων που έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Μεγάλο μέρος του συγγραφικού του έργου επικεντρώνεται στον θιβετιανό βουδισμό, τη γλώσσα και τον πολιτισμό και έχει ασκήσει έντονη κριτική στις προσπάθειες της κυβέρνησης να υπονομεύσει την πρόσβαση των παιδιών του Θιβέτ στην εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα.

Αυτή είναι η τέταρτη φορά που οι αρχές της ΛΔΚ φυλακίζουν τον Gosher, ο οποίος είχε συλληφθεί στο παρελθόν, το 1998 και το 2008 για την κριτική του στους κυβερνητικούς περιορισμούς στις θιβετιανές θρησκευτικές και πολιτιστικές πρακτικές και το 2011 μετά από συνάντηση με έναν εκδότη σχετικά με το δεύτερο βιβλίο του, General Knowledge & the Path (2011).

Όνομα: Iryna Danylovych
Επάγγελμα: Πολίτης δημοσιογράφος, υπερασπίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Κατάσταση: Φυλακισμένη στη Ρωσική Ομοσπονδία
#IrynaDanylovych #FreeDanylovych #PrisonedWriter

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Γεννημένη στις 6 Μαΐου 1979, η Iryna Danylovych είναι υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφος των πολιτών και ιατρός, η οποία αποκάλυψε προβλήματα στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Κριμαίας. Συνεργάστηκε με ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που αναφέρουν δίκες με πολιτικά κίνητρα στην κατεχόμενη Κριμαία και στο παρελθόν έχει υποστεί παρενοχλήσεις λόγω των δημοσιογραφικών της ρεπορτάζ και των συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων της.


Η Danylovych απήχθη από άγνωστους δράστες και εξαφανίστηκε βίαια στο Koktebel, στην κατεχόμενη Κριμαία, στις 29 Απριλίου 2022. Την ίδια μέρα, οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν έρευνα στο σπίτι της και κατέσχεσαν το τηλέφωνο και τον εξοπλισμό της. Η Danylovych εντοπίστηκε τελικά από τον δικηγόρο της στις 11 Μαΐου 2022 σε ένα κέντρο κράτησης στη Συμφερόπολη. Ανέφερε ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια και κακομεταχείριση ενώ βρισκόταν υπό κράτηση και ότι αναγκάστηκε να υπογράψει μια ομολογία χωρίς να την έχει διαβάσει. Στη συνέχεια της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «παράνομη αγορά, μεταφορά, αποθήκευση και μεταφορά εκρηκτικών υλών ή εκρηκτικών μηχανισμών» σύμφωνα με το άρθρο 222.1 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και καταχωρήθηκε ως «ξένος πράκτορας» από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.


Στις 28 Δεκεμβρίου 2022, το δικαστήριο της πόλης Feodosia καταδίκασε τη Danylovych σε επτά χρόνια φυλάκισης και της επέβαλε πρόστιμο 50.000 ρουβλίων (περίπου 670 ευρώ). Στις 29 Ιουνίου 2023, το Ανώτατο Δικαστήριο της κατεχόμενης Κριμαίας επικύρωσε την ετυμηγορία, μειώνοντας την ποινή της κατά ένα μήνα. Μεταφέρθηκε παράνομα στη Ρωσική Ομοσπονδία στις 24 Ιουλίου 2023 και επί του παρόντος κρατείται στην Ποινική Αποικία Νο. 7 στο Zelenokumsk, στην περιοχή Stavropol, στη Νότια Ρωσία.


Τον Μάρτιο του 2023, η Danylovych ξεκίνησε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίμονη έλλειψη επαρκούς ιατρικής περίθαλψης στη φυλακή. Σύμφωνα με την οικογένειά της, έχει χάσει εντελώς την ακοή στο αριστερό της αυτί.


Δεκάδες Ουκρανοί πολίτες δημοσιογράφοι και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα κρατούνται επί του παρόντος πίσω από τα κάγκελα στην κατεχόμενη Κριμαία και στη Ρωσική Ομοσπονδία για λόγους πολιτικά υποκινούμενους, συμπεριλαμβανομένου του Server Mustafayev, ο οποίος συμμετείχε στην εκστρατεία του PEN International για την Ημέρα του Φυλακισμένου Συγγραφέα το 2022.
To PEN International έχει επανειλημμένα καλέσει τη Ρωσική Ομοσπονδία να τερματίσει αμέσως και άνευ όρων τον καταστροφικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων μέσω ενός ψηφίσματος που εγκρίθηκε στο 88ο ετήσιο συνέδριο του PEN International τον Σεπτέμβριο του 2022, με δήλωση που σηματοδοτεί ένα έτος εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, και με τη Δήλωση της Επιτροπής Συγγραφέων για την Ειρήνη του PEN International που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2023.

 

Όνομα: Soulaiman Raissouni
Επάγγελμα: Δημοσιογράφος
Κατάσταση: Φυλακισμένος
#SoulaimanRaissouni #ΦυλακισμένοςΣυγγραφέας

 


ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο Soulaiman Raissouni είναι διακεκριμένος Μαροκινός δημοσιογράφος και πρώην αρχισυντάκτης της καταργημένης πλέον αντιπολιτευτικής εφημερίδας Akhbar al-Youm. Κέρδισε την αναγνώριση για τα επικριτικά του άρθρα κατά των μαροκινών αρχών.


Στις 22 Μαΐου 2020, η μαροκινή αστυνομία συνέλαβε τον
Raissouni με την κατηγορία της «σεξουαλικής επίθεσης» και «αναγκαστικού εγκλεισμού». Ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για αντίποινα και είχαν πολιτικά κίνητρα.


Ο
Raissouni υπέμεινε σχεδόν ένα χρόνο προσωρινής κράτησης πριν από την απόφαση του Εφετείου της Καζαμπλάνκα το οποίο τον καταδίκασε στις 9 Ιουλίου 2021 σε φυλάκιση πέντε ετών και του επέβαλε πρόστιμο 100.000 μαροκινών ντιρχάμ (που ισοδυναμεί με περίπου 10.000 δολάρια). Η δίκη του στιγματίστηκε από παρατυπίες και η ποινή επιβλήθηκε ερήμην του και της ομάδας υπεράσπισής του. Η οικογένεια του Raissouni ανέφερε ότι οι μαροκινές αρχές τον εμπόδισαν να παραστεί σε πολλές συνεδριάσεις της δίκης και απέρριψαν όλα τα αιτήματά του για αποφυλάκιση εν αναμονή της δίκης. Επιπρόσθετα, επιβεβαίωσαν ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής του, ο Raissouni στερήθηκε το δικαίωμα επίσκεψης και, σε αρκετές περιπτώσεις, την πρόσβαση σε νομικό σύμβουλο.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που εξέτασε το PEN International, η σύλληψη του Raissouni προκλήθηκε από διαδικτυακές κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση. Η δικογραφία αποκάλυψε ότι ο/η κατήγορος έκανε αυτούς τους ισχυρισμούς χρησιμοποιώντας διαφορετικό όνομα και ποτέ δεν προσδιόρισε συγκεκριμένα τον Raissouni ως δράστη. Ωστόσο, τοπικά μέσα ενημέρωσης με στενές σχέσεις με την κυβέρνηση ξεκίνησαν εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον του Raissouni ενισχύοντας αυτές τις κατηγορίες, πριν από τη σύλληψή του και την επακόλουθη κράτησή του.


Μια έρευνα του μη κερδοσκοπικού προγράμματος Forbidden Stories που δημοσιεύθηκε το 2021, αποκάλυψε ότι ο Raissouni είχε γίνει στόχος παρακολούθησης με τη χρήση του διαβόητου κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus για μια περίοδο δύο ετών, αρχής γενομένης από το 2017, μαζί με άλλους εξέχοντες Μαροκινούς δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένων των Omar Radi και Taoufik Bouachrine.


Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ο Raissouni έληξε την απεργία πείνας 122 ημερών, την οποία είχε ξεκινήσει για να διαμαρτυρηθεί για την παρατεταμένη προσωρινή του κράτηση και την άδικη δίκη του. Η οικογένειά του ενημέρωσε τ
o PEN International ότι η απεργία πείνας τού είχε προκαλέσει σημαντική απώλεια βάρους και επηρέασε αρνητικά τη γενική του υγεία, ιδιαίτερα την ικανότητά του να περπατάει.


Τον Ιούλιο, οι σωφρονιστικές αρχές δημοσίευσαν ένα βίντεο από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης του Raissouni στη φυλακή, εν αγνοία του, ενώ φορούσε λίγα ρούχα. Στο βίντεο εμφανίστηκε να χρησιμοποιεί πατερίτσες και να έχει χάσει σημαντικό βάρος. Η οικογένειά του θεώρησε ότι η δημοσιοποίηση του βίντεο ήταν μια ακόμη προσπάθεια των αρχών να τον δυσφημήσουν και να τον εκφοβίσουν. Ενώ βρισκόταν στη φυλακή, οι αρχές αρνήθηκαν επίσης στον Raissouni την πρόσβαση σε υλικό ανάγνωσης και γραφής για μεγάλο χρονικό διάστημα, και εξακολουθεί να μην μπορεί να λαμβάνει και να στέλνει ελεύθερα επιστολές. Τον Μάιο του 2022, οι αρχές των φυλακών κατέσχεσαν τα ημερολόγιά του και ένα προσχέδιο μυθιστορήματος.

Τον Φεβρουάριο του 2022, το Εφετείο της Καζαμπλάνκα επικύρωσε την πενταετή κάθειρξη. Τον Ιούλιο του 2023, παρά τις διεθνείς πιέσεις και επικρίσεις για την αυθαίρετη κράτηση και την άδικη δίκη του, το Δικαστήριο του Ραμπάτ απέρριψε την τελική έφεση του Raissouni, διατηρώντας την άδικη ποινή φυλάκισής του.

Τον Ιούλιο του 2022, η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αυθαίρετη Κράτηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σύλληψη και η κράτηση του Raissouni ήταν αυθαίρετες, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για τη σωματική και ψυχολογική του ευεξία. Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 2023, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα 2023/2506(RSP), καλώντας τις μαροκινές αρχές να προασπίσουν την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου, να διασφαλίσουν δίκαιες δίκες και δίκαιη διαδικασία για όλους τους φυλακισμένους δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένου του Raissouni, να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους και να σταματήσουν την παρενόχλησή αυτών, των δικηγόρων και των οικογενειών τους.

Από τον Μάιο του 2020, η σύζυγος του Raissouni, σεναριογράφος και δημοσιογράφος Kholoud Moktari αντιμετωπίζει συστηματική εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης από φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης λόγω του ακτιβισμού της υπέρ του συζύγου της. Η εκστρατεία, την οποία το PEN International παρακολουθεί στενά, εντάθηκε μετά την γνωμοδότηση της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση (31/2022), αναγνωρίζοντας τον αυθαίρετο χαρακτήρα της κράτησης του Raissouni, ευθυγραμμιζόμενη με τους ισχυρισμούς της Moktari για παραβιάσεις των δικαιωμάτων του.