19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Προσβασιμότητα στην ανάγνωση για όλους

Το PEN Greece και το ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ σε συνεργασία με το ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (Ε.Ι.Π.) διοργανώνουν στο πλαίσιο της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης την Κυριακή 7 Μαΐου 2023 στις 11:00 (στην αίθουσα ΕΙΠ / Περίπτερο 15) συζήτηση με θέμα την προσβασιμότητα όλων στην ανάγνωση.

Στις καταστατικές Αρχές του PEN Greece, επίσημου παραρτήματος του PEN International, είναι η προάσπιση της ελευθερία της έκφρασης και η πρόσβαση όλων στη λογοτεχνία, ενώ το ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ είναι μια Μ.Κ.Ο. που φροντίζει για την ηχογράφηση βιβλίων και τη δωρεάν διάθεσή τους στα εντυπο-ανάπηρα άτομα.

Η εντυπο-αναπηρία αναφέρεται στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην ανάγνωση έντυπου υλικού χωρίς υποβοήθηση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω μιας φυσικής αναπηρίας που δεν τους επιτρέπει να κρατήσουν το έντυπο βιβλίο (όπως η τετραπληγία, η σπαστικότητα),  λόγω μιας αντιληπτικής ή μαθησιακής δυσκολίας (όπως η δυσλεξία, η δυσπραξία, ο αυτισμός) λόγω τύφλωσης ή οπτικής αναπηρίας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα διερευνήσουμε τους τρόπους για να έχουν όλοι ισότιμη πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση. Οι δυσκολίες του εγχειρήματος είναι πολλές, μα τα οφέλη πολλαπλά.

Στο πάνελ θα συμμετέχουν οι: Αργυρώ Σπυριδάκη (Ιδρύτρια & Πρόεδρος του Διαβάζω για τους Άλλους), Χρυσέλλα Λαγαρία (Γραμματέας του Δ.Σ. του Διαβάζω για τους Άλλους), Γιάννης Πλιώτας (Συγγραφέας, Διευθυντής Marketing Εκδόσεων Διόπτρα), Μαρία Λιάρου (Βιβλιοθηκονόμος στην Υπηρεσία Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης). Συντονίζει η Κατερίνα Μαλακατέ (Συγγραφέας, Αντιπρόεδρος του PEN Greece).