Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στη Νέα Υόρκη

Το PEN International είναι βαθύτατα σοκαρισμένo και συγκλονισμένo από την είδηση ότι ο πρώην πρόεδρος του PEN America και διάσημος συγγραφέας, Σαλμάν Ρούσντι, δέχθηκε επίθεση σήμερα, λίγο πριν δώσει διάλεξη στο ίδρυμα Chautauqua στη Νέα Υόρκη. Καταδικάζουμε απόλυτα την επίθεση και του ευχόμαστε ταχεία και πλήρη ανάρρωση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Ρούσντι υπέστη τραυματισμό από μαχαίρι στο λαιμό ενώ εισήχθη στη σκηνή του Ιδρύματος. Ο δράστης πιστεύεται ότι εισέβαλε στη σκηνή και του επιτέθηκε πολλές φορές. Η κατάστασή του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

«Το PEN International καταδικάζει απερίφραστα τη βίαιη επίθεση εναντίον του Σαλμάν Ρούσντι. Ο Σαλμάν είναι ένας σεβαστός και διάσημος συγγραφέας και αγαπημένο μέλος της κοινότητας του PEN, ο οποίος αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια απειλές για το έργο του. Κανείς δεν πρέπει να στοχοποιείται, πόσο μάλλον να δέχεται επίθεση, επειδή εκφράζει ειρηνικά τις απόψεις του. Ευχόμαστε στον αγαπημένο μας φίλο ταχεία ανάρρωση. Οι σκέψεις μας είναι μαζί του και με την οικογένειά του».  Burhan Sonmez, Πρόεδρος του PEN International.

Ο Ρούσντι είναι το θύμα μιας διαβόητης επίθεσης κατά της ελευθερίας του λόγου με αφορμή τη δημοσίευση του βιβλίου του Σατανικοί στίχοι (1988), όταν ο εκλιπών ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί εξέδωσε φετφά που ζητούσε τον θάνατο του Ρούσντι, αναγκάζοντάς τον να παραμείνει κρυμμένος για πολλά χρόνια.

Το PEN International ελπίζει την πλήρη και ταχεία ανάρρωση του Σαλμάν και ζητά την άμεση και ενδελεχή διερεύνηση της επίθεσης.