PEN International: Για την επικείμενη απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ

Ηνωμένο Βασίλειο/ΗΠΑ: Η επικείμενη απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ είναι μια θετική εξέλιξη, ωστόσο η απειλή για την ελευθερία του Τύπου παραμένει

«Αν και χαιρετίζουμε την πολυαναμενόμενη απελευθέρωσή του, ο Ασάνζ δεν θα έπρεπε ποτέ να περάσει 1901 ημέρες πίσω από τα κάγκελα. Δεν θα πάρει ποτέ πίσω τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του. Η σκληρή φυλάκισή του και οι διαδικασίες έκδοσής του αφήνουν ένα σκοτεινό στίγμα στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο». Romana Cacchioli, εκτελεστική διευθύντρια του PEN International.

25 Ιουνίου 2024: Το PEN International χαιρετίζει την επικείμενη απελευθέρωση από τη φυλακή του ιδρυτή και εκδότη του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ. Η συμφωνία απολογίας του, αν και του εξασφαλίζει την ελευθερία του, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως. Οι νόμοι περί κατασκοπείας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται εναντίον δημοσιογράφων και εκδοτών για ενέργειες που εμπίπτουν στις δημοσιογραφικές δραστηριότητες.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για την απολογία δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί∙ ωστόσο, γίνεται σαφές ότι ο Ασάνζ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχουν συνάψει σχετική συμφωνία επί της αρχής, εν αναμονή της δικαστικής έγκρισης. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο Ασάνζ συμφώνησε να δηλώσει ένοχος σε μία μόνο ποινική κατηγορία, βάσει του νόμου περί κατασκοπείας για συνωμοσία, με σκοπό την απόκτηση και αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, και θα καταδικαστεί στις 9 το πρωί τοπική ώρα στις 26 Ιουνίου. Σύμφωνα με τη συμφωνία, ο Ασάνζ είναι πιθανό να καταδικαστεί σε 62 μήνες φυλάκισης, ποινή που έχει ήδη εκτίσει και να επιστρέψει στην Αυστραλία.

Καθώς ο Ασάνζ πρόκειται να επανενωθεί με την οικογένειά του, το PEN International χαιρετίζει αυτή τη σημαντική είδηση και λαχταρά να τον δει μαζί με τη σύζυγό του Στέλλα, η οποία πρωτοστάτησε στην εκστρατεία για την απελευθέρωσή του, και τους δύο γιους τους. Ωστόσο, το γεγονός ότι πρόκειται να κριθεί ένοχος βάσει του νόμου περί κατασκοπείας δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όλους εκείνους που προσπαθούν να αποκαλύψουν τα κακώς κείμενα και να θέσουν τους ισχυρούς προ των ευθυνών τους.

Για άλλη μια φορά, το PEN International καταδικάζει τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν κατά του Ασάνζ και τη δίωξή του. Κανένας άλλος δημοσιογράφος, εκδότης ή πληροφοριοδότης που επιδιώκει να αποκαλύψει πληροφορίες για το δημόσιο συμφέρον δεν πρέπει να περάσει αυτό που υπέστη επί χρόνια ο Ασάνζ.

Πληροφορίες για το ιστορικό της υπόθεσης

Στις 24 Ιουνίου 2024, ο Τζούλιαν Ασάνζ αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Belmarsh του Λονδίνου, όπου κρατείτο από τον Απρίλιο του 2019. Τη στιγμή που γράφτηκε το παρόν ο ίδιος ταξίδευε για να δικαστεί στο νησί Σαϊπάν στην κοινοπολιτεία των ΗΠΑ, Βόρειες Μαριάνες, στον δυτικό Ειρηνικό.

To PEN International και τα κέντρα PEN σε όλο τον κόσμο διεξάγουν εδώ και χρόνια ενεργή εκστρατεία για την απελευθέρωση του Ασάνζ. Πρόσφατα, εκπρόσωποι του PEN International, του English PEN και του PEN Norway παρακολούθησαν τις δημόσιες ακροάσεις του στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου στο Λονδίνο, επαναλαμβάνοντας την αλληλεγγύη του κινήματος. Ο Ασάνζ είναι επίτιμο μέλος πολλών κέντρων PEN.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία του PEN International για τον Τζούλιαν Ασάνζ, ανατρέξτε στην ενότητα War, Censorship and Persecution, Κατάλογος περιπτώσεων τoυ PEN International 2023/2024, όπου καταγράφονται 122 περιπτώσεις διωκόμενων συγγραφέων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του Ασάνζ.

Η υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ είναι ενδεικτική των αυξανόμενων απειλών που αντιμετωπίζουν συγγραφείς, εκδότες και δημοσιογράφοι επειδή αποκαλύπτουν ενοχλητικές αλήθειες. Δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την ελευθερία της έκφρασης σε όλο τον κόσμο σήμερα. Στo PEN International, η μικρή μας ομάδα εργάζεται νυχθημερόν για να υποστηρίξει τέτοιους συγγραφείς και να υπερασπιστεί την ελευθερία της έκφρασης.