Ανοιχτή Πρόσκληση για συλλογή πεζού ή ποιητικού κειμένου στον μαγικό ρεαλισμό

Ανοιχτή Πρόσκλησηγια συλλογή πεζού ή ποιητικού κειμένουστον μαγικό ρεαλισμόγια την προβολή και την εξωστρέφεια της ελληνικής λογοτεχνίας

   

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου Κολομβιανού, βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Ο αγαπημένος «Γκάμπο», μετρ του μαγικού ρεαλισμού, υπήρξε από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του λογοτεχνικού αυτού κινήματος, το οποίο άνθισε στα μέσα του εικοστού αιώνα για να δώσει στον αναγνώστη μια διαφορετική θέαση της πραγματικότητας, παρουσιάζοντας το αλλόκοτο ως κάτι καθημερινό και κοινό και να γίνει το λογοτεχνικό πεδίο στο οποίο πεζογράφοι και ποιητές εκφράζουν τα συναισθήματά τους χωρίς όρια και συμβάσεις.

Ο μαγικός ρεαλισμός αναπτύχθηκε πολύ έντονα στη Λατινική Αμερική κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Νέο λογοτεχνικό είδος με μαγικούς και φανταστικούς χαρακτήρες να εμφανίζονται, γεγονότα που δεν ακολουθούν απαραίτητα τη λογική πορεία του χρόνου και αντιφατικά χαρακτηριστικά, εκεί όπου η πραγματικότητα είναι έμπλεη ονείρων, και τα όνειρα μέρος της υπαρκτικής αλήθειας, επειδή ο μαγικός ρεαλισμός αποδέχεται το μεταφυσικό στοιχείο ως τμήμα του λογοτεχνικού κειμένου χωρίς πρόθεση ξαφνιάσματος του αναγνώστη.

Σε μια ευκαιρία να εκφραστούμε λογοτεχνικά συμφιλιώνοντας τα αντίθετα, τα παράλογα και τα παράδοξα με τον κόσμο γύρω μας, το PEN Greece προσκαλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εκφράζονται με την πεζογραφία και την ποίηση, να στείλουν ένα διήγημα έως 600 λέξεων ή ένα ποίημα έως 25 στίχων με ελεύθερη θεματική, εδρασμένη όμως στον μαγικό ρεαλισμό.

Τα διηγήματα και τα ποιήματα που θα συλλεχθούν θα σταλούν σε έναν Εκδοτικό Οίκο ο οποίος θα επιλέξει ποια από αυτά θα συμπεριλάβει σε 2 συλλογικές εκδόσεις διηγήματος και ποίησης αντιστοίχως.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για την επιλογή των πεζών και των ποιημάτων που θα ακολουθήσει ο Εκδοτικός Οίκος ο οποίος θα συνεργαστεί με το PEN Greece θα έχει ως γνώμονα τη συμπερίληψη, όσο το δυνατόν, περισσότερων αξιόλογων έργων, τα οποία θα πρέπει να εμπίπτουν στη θεματική του μαγικού ρεαλισμού, να είναι γραμμένα χωρίς ορθογραφικά λάθη και συντακτικές αστοχίες και να είναι εντός του καθορισμένου σε αριθμό λέξεων πλαισίου, όπως θα αναφέρεται στην πρόσκληση.

Θα διεξαχθεί εκδήλωση όπου θα ανακοινωθεί από τον Εκδοτικό Οίκο ποια πεζά και ποια ποιήματα θα έχουν επιλεχθεί για έκδοση. Οι συλλογές που θα προκύψουν θα κυκλοφορήσουν σε έντυπη μορφή στην Ελληνική Γλώσσα και ενδέχεται να μεταφραστούν και να παρουσιαστούν σε διεθνείς εκθέσεις.

Στόχος – προσδοκώμενα αποτελέσματα: Η ανοιχτή πρόσκληση εκτός από την ευκαιρία που δίνει σε Έλληνες πεζογράφους για δημιουργική έκφραση και σύνθεση, αποσκοπεί και στην εξωστρέφεια και προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό.

√ Αναλυτικό σκεπτικό και περιγραφή της πρότασης

Επιμέρους Παράμετροι και Προϋποθέσεις

Προσδοκούμε να λάβουμε ευφάνταστα ποιήματα, αναζητάμε πεζογραφικές δημιουργίες, το απόσταγμα των οποίων, θα ταξιδέψει τους αναγνώστες σε διανοητικές διαδρομές του μεταφυσικού μέσα στον ορθολογισμό και του ασυνήθιστου μέσα στο σύνηθες.

Κριτήρια και Όροι συμμετοχής:

 • Τα διηγήματα και τα ποιήματα θα πρέπει να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα.
 • Έκταση έκαστου διηγήματος: έως εξακόσιες (600) λέξεις.
 • Έκταση έκαστου ποιήματος: έως εκοσιπέντε (25) στίχοι.
 • Τίτλος διηγήματος και ποιήματος: Ελεύθερη διατύπωση
 • Η υποβολή των διηγημάτων και των ποιημάτων θα διεξαχθεί αποκλειστικά και μόνο μέσω του διαδικτύου, με υποβολή των διηγημάτων και των ποιημάτων κατά το χρονικό διάστημα 7 Μαρτίου 2024 έως 30 Απριλίου 2024 και ώρα 23:59 στο e-mail pengreeceorg@gmail.com. Δεν προβλέπεται οποιοσδήποτε άλλος τρόπος υποβολής.
 • Κάθε συγγραφέας μπορεί να στείλει μόνο μια συμμετοχή με διήγημα έως 600 λέξεις ή με ποίημα έως 25 στίχους. Δηλαδή η συμμετοχή του/της κάθε συγγραφέα θα πρέπει να είναι ατομική, με ένα μόνο διήγημά ή ένα μόνο ποίημα (οι επόμενες της πρώτης έγκυρης συμμετοχής θα ακυρώνονται), που θα αποτελεί αποκλειστικά προσωπική τους δημιουργία, μη δημοσιευμένο έργο του ιδίου/ίδίας.
 • Δεν προβλέπεται κανένα χρηματικό έπαθλο σε όσους συγγραφείς συμπεριληφθούν τα πονήματά τους στις συλλογές διηγήματος ή ποίησης που θα προκύψουν.
 • Η υποβολή θα γίνει αποκλειστικά στο e-mail: pengreeceorg@gmail.com στο οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνονται 2 επισυναπτόμενα αρχεία: Ένα (1) αρχείο *.doc (word) με το διήγημα ή το ποίημα του συμμετέχοντος / της συμμετέχουσας και ένα (1) άλλο αρχείο *.doc (word) στο οποίο θα δηλώνονται τα στοιχεία του/της κάθε συμμετέχοντα/συμμετέχουσας με το ονοματεπώνυμο, την ταχυδρομική διεύθυνση, το τηλέφωνο επικοινωνίας και το e-mail τους. Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα λάβουν απαντητικό e-mail το οποίο θα επιβεβαιώνει ότι η συμμετοχή τους παραλήφθηκε και ότι είναι σύμφωνη – εφόσον είναι – με τις τυπικές προϋποθέσεις της εν λόγω πρόσκλησης. To PEN Greece δικαιούται να προβαίνει σε τηλεφωνική ή προσωπική επικοινωνία με τους συμμετέχοντες προς επαλήθευση των ατομικών στοιχείων τους, οι δε συμμετέχοντες υποχρεούνται να χορηγούν τα ζητηθέντα προς επιβεβαίωση στοιχεία. Ελλιπής ή μη ορθή ή μη αληθής συμπλήρωση των στοιχείων των συμμετεχόντων/-ουσών παρέχει δικαίωμα στο PEN Greece να ακυρώσει τη συμμετοχή τους .
 • Ο/Η συμμετέχων / συμμετέχουσα φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την πατρότητα του/της υπογράφοντος/υπογράφουσας το διήγημα ή το ποίημα και για το περιεχόμενό του. Οι αναφορές σε πραγματικά ή σε ιστορικά πρόσωπα ανήκουν στη μυθολογία των ομιλούντων προσώπων ή και στη μυθολογία του ίδιου του συγγραφέα /της ίδιας της συγγραφέως.
 • Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες φέρουν αποκλειστικά και μόνον οι ίδιοι την ευθύνη για τυχόν προσβολή οποιωνδήποτε δικαιωμάτων τρίτων. Σε περίπτωση που εγερθεί αγωγή κατά του PEN Greece από τρίτο πρόσωπο, που ισχυρίζεται ότι είναι δικαιούχος ή δικαιούται να ασκεί όλα ή κάποια από τα πνευματικά δικαιώματα ή εξουσίες σε σχέση με υποβαλλόμενο διήγημα, ο συμμετέχων υποχρεούται να παρέμβει υπέρ του PEN Greece και να αναλάβει ο ίδιος/-α τη δίκη με έξοδά του. Σε κάθε περίπτωση ο συμμετέχων υποχρεούται να αποζημιώσει πλήρως το PEN Greece για οποιαδήποτε ζημία και έξοδο τυχόν υποστεί αυτό, ως συνέπεια της αναλήθειας ή ανακρίβειας ή διάψευσης του περιεχομένου των δηλώσεων και εγγυήσεων του παρόντος όρου, είτε η δαπάνη προκύψει μετά από δικαστική απόφαση, έστω και προσωρινά εκτελεστή είτε μετά από συμβιβασμό. Διευκρινίζεται δε ότι η ευθύνη του συμμετέχοντος προς αποζημίωση του PEN Greece είναι εγγυοδοτική και ανεξάρτητη από την ύπαρξη ή μη υπαιτιότητάς του.
 • Οι συμμετέχοντες / συμμετέχουσες δημιουργοί των έργων, με την υποβολή του διηγήματος τους ή του ποιηματός τους στην ανοιχτή πρόσκληση και την αποδοχή των όρων της ανοιχτής πρόσκλησης, εκχωρούν και μεταβιβάζουν ανέκκλητα και κατ’ αποκλειστικότητα στo PEN Greece άνευ ανταλλάγματος όλες τις εξουσίες του περιουσιακού δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας επί των διηγημάτων ή των ποιημάτων που υποβάλουν προς αξιολόγηση και γενικότερα όλα τα περιουσιακά δικαιώματά τους επί των διηγημάτων τους ή/ και των ποιημάτων τους, προκειμένου το PEN Greece  να τα ασκήσει κατ΄ αποκλειστικότητα, ελεύθερα και απεριόριστα χωρίς χρονικό περιορισμό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με οποιονδήποτε τρόπο εκμετάλλευσης, όπως ενδεικτικά:

α) για την με οποιονδήποτε τρόπο χρήση των διηγημάτων ή και των ποιημάτων και των μεταφράσεων αυτών, όπως π.χ. για την έκδοση, δημοσίευση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, χωρίς αριθμητικό ή χρονικό περιορισμό καθώς και σε όλα τα ηλεκτρονικά μέσα – ιστοσελίδες (υπάρχοντα ή μέλλοντα) ή σε ηλεκτρονικά πολυμέσα (cd, dvd), ή για την μεταφορά τους σε οπτικοακουστικά μέσα, χωρίς να απαιτείται άλλη άδεια των δημιουργών των διηγημάτων και

β) για την με οποιοδήποτε τρόπο εκμετάλλευση των διηγημάτων ή και των ποιημάτων, συμπεριλαμβανομένης της διαφημιστικής προώθησης και προβολής της συλλογής ή των συλλογών που θα προκύψουν και των εντύπων του PEN Greece.

γ) για προωθητικούς σκοπούς, δηλαδή για ενέργειες marketing σε σχέση με έργα που θα αναδειχθούν από την εκμετάλλευση των διηγημάτων ή και των ποιημάτων.

δ) για τη διασκευή, την προσαρμογή, τροποποίηση ή/και τη μετατροπή του διηγήματος ή του ποιήματος του ενδεικτικά σε ταινία, θεατρικό έργο κ.λπ. και την εν γένει δημιουργία παραγώγου έργου από το διήγημα ή το ποίημα, καθώς και για τη δημόσια εκτέλεση, παρουσίαση στο κοινό, ραδιοτηλεοπτική μετάδοση ή αναμετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο (π.χ. ενσύρματη, ασύρματη, καλωδιακή, συνδρομητική, με αποκωδικοποιητή ή όχι, δορυφορική, κλειστού κυκλώματος, ψηφιακή, διαδικτυακή κλπ) καθώς και ψηφιακή διάχυση, δηλαδή το δικαίωμα να καθίσταται το διήγημα ή και το ποίημα προσιτό στο κοινό κατά τρόπο ώστε οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση σε αυτό, όταν ο ίδιος το επιλέγει.

 • Με την υποβολή της δήλωσης συμμετοχής, το PEN Greece καθίσταται μοναδικός και αποκλειστικός δικαιούχος των περιουσιακών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των διηγημάτων και των ποιημάτων έχοντας το δικαίωμα της πλήρους και αποκλειστικής χρήσης και εκμετάλλευσής τους, καθώς και των μελλοντικών δικαιωμάτων που ενδεχομένως να γεννηθούν από την εκ μέρους του νόμιμη εκμετάλλευση. Επιπροσθέτως με την άνω δήλωση συμμετοχής, οι συμμετέχοντες / συμμετέχουσες – δημιουργοί παρέχουν τη συναίνεσή τους, όπως τα διηγήματα και τα ποιήματα που θα δημιουργήσουν και υποβάλλουν στα πλαίσια της παρούσης ανοιχτής προσκλήσεως να παραμείνουν στην κατοχή του PEN Greece, χωρίς οι ίδιοι να έχουν δικαίωμα αναζήτησης ή επιστροφής σε αυτούς. Επίσης οι συμμετέχοντες / συμμετέχουσες δημιουργοί αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μην ασκήσουν το ηθικό δικαίωμα επί των έργων τους, κατά τρόπο που να παρακωλύει την κατά τα ανωτέρω εκμετάλλευση από το PEN Greece.
 • Ο/Η κάθε συμμετέχων/χουσα αποδέχεται ότι το έργο του θα τεθεί προς αξιολόγηση υπό υπό τον Εκδοτικό Οίκο που θα συνεργαστεί με το PEN Greece και η τελική απόφαση του Εκδοτικού Όικου δεν θα επιδέχεται αμφισβήτηση, ούτε θα δύναται να προσβληθεί με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή μέσο και θα είναι οριστική.
 • Ο Εκδοτικός Οίκος θα λάβει από το PEN Greece τα διηγήματα και τα ποιήματα, χωρίς τα στοιχεία των συμμετεχόντων.
 • Από το σύνολο των διηγημάτων ή και ποιημάτων, τα οποία θα πληρούν τα κριτήρια και τους όρους συμμετοχής, ο Εκδοτικός Όικος θα επιλέξει, κατά την απόλυτη κρίση του, τα καλύτερα διηγήματα και ποιήματα. Τα υπόλοιπα διηγήματα και ποιήματα που θα έχουν τεθεί στην κρίση του Εκδοτικού Οίκου, και δεν θα συμπεριληφθούν στις συλλογές που θα προκύψουν, δεν θα αξιοποιηθούν/ δημοσιευτούν/ διαμοιραστούν κατά οποιονδήποτε τρόπο από το σωματείο ούτε από τον Εκδοτικό Οίκο και οι συγγραφείς τους, θα διατηρούν εξ ολοκλήρου όλα τα δικαιώματά τους ως προς τα διηγήματα και τα ποιήματα.
 • Το όνομα του Εκδοτικού Οίκου δεν ανακοινώνεται για λόγους διαφάνειας της διαδικασίας.
 • To PEN Greece διατηρεί το δικαίωμα να τηρεί αρχείο με τα στοιχεία, που δηλώνουν οι συμμετέχοντες για τον σκοπό του παρούσας πρόσκλησης καθώς και για άλλους προωθητικούς σκοπούς, δηλαδή για ενέργειες marketing σε σχέση με το πρόσκληση και τα έργα που θα αναδειχθούν από αυτήν. Η συμμετοχή στο στην παρούσα πρόσκληση, συνεπάγεται τη ρητή και ανεπιφύλακτη συναίνεση των συμμετεχόντων για καταχώρηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τους αφορούν σε αρχείο που θα τηρείται από το PEN GREECE και για την επεξεργασία του, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΓΚΠΔ (GDPR) και την σχετική πολιτική απορρήτου του PEN Greece. Οι συμμετέχοντες-ουσες διατηρούν το δικαίωμα να ζητήσουν εγγράφως τη διαγραφή των προσωπικών τους δεδομένων από το ως άνω αρχείο, επικοινωνώντας με το PEN Greece στο e-mail: pen-greece@outlook.com
 • Το PEN Greece διατηρεί το δικαίωμα να μεταβάλει τις ημερομηνίες, να μεταβάλλει τους όρους ή να ακυρώσει την παρούσα πρόσκληση χωρίς προειδοποίηση προς τους συμμετέχοντες, χωρίς να θεμελιώνεται οποιαδήποτε αξίωση ή απαίτηση των συμμετεχόντων-ουσών σε βάρος του από την αιτία αυτή. Σε τέτοια περίπτωση, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του PEN Greece σχετική ανακοίνωση. Σε κάθε περίπτωση, ο Εκδοτικός Όικος που θα συνεργαστεί με το PEN Greece δικαιούται μονομερώς κατά την κρίση του να μην επιλέξει κανένα από τα έργα που θα υποβληθούν στην παρούσα πρόσκληση τα οποία θα του σταλούν από το PEN Greece, χωρίς να θεμελιώνεται οποιαδήποτε αξίωση ή απαίτηση των συμμετεχόντων σε βάρος του Εκδοτικού Οίκου από την αιτία αυτή. To PEN Greece δικαιούται και να ακυρώσει την παρούσα πρόσκληση, χωρίς να θεμελιώνεται οποιαδήποτε αξίωση ή απαίτηση των συμμετεχόντων σε βάρος του PEN Greece από την αιτία αυτή.
 • H συμμετοχή στις συλλογές που θα προκύψουν προϋποθέτει και συνεπάγεται την πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή του συνόλου των παραπάνω όρων καθώς και τη συνακόλουθη παραίτηση του συμμετέχοντα-ουσας από κάθε τυχόν αξίωση ή απαίτηση έναντι του PEN Greece. Mε την υποβολή του διηγήματος ή του ποιήματος ο/η συμμετέχων / συμμετέχουσα αυτομάτως αποδέχεται ανεπιφύλακτα όλους της ανοιχτής πρόσκλησης.

 

Cover Photo image by Free Pic.