Ο Πλούταρχος Πάστρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Είναι εκδότης στον εκδοτικό οίκο: «Εκδόσεις Κέφαλος» και πρόεδρος του «Ομίλου Λογοτεχνίας, Πολιτισμού & Επιστημών Κέφαλος». Οι «Εκδόσεις Κέφαλος» δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην έκδοση προσωπικών και συλλογικών έργων, διενεργούν λογοτεχνικούς και καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, διοργανώνουν το ετήσιο φεστιβάλ ποίησης και διαλέξεις λογοτεχνικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος. Εκδίδουν από το 2017 το ομώνυμο λογοτεχνικό περιοδικό: «Κέφαλος – Το λογοτεχνικό περιοδικό της Κεφαλονιάς» και από το 2019 την εφημερίδα: «Λογοτεχνικό Βήμα». Από το 2021 οι «Εκδόσεις Κέφαλος» συμμετέχουν στο μεταφραστικό πρόγραμμα GreekLit του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος.

Επίσης, ο Πλούταρχος Πάστρας, είναι κάτοχος πτυχίου φιλολογίας και πτυχίου δημοσιογραφίας, ενώ συνεχίζει τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο τμήμα: Γλωσσολογίας και λογοτεχνίας. Ασχολείται με τη λογοτεχνία, ως λογοτέχνης, από την εφηβεία και έργα του έχουν εκδοθεί σε προσωπικές συλλογές, συλλογικούς τόμους και σε λογοτεχνικά περιοδικά της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ινδίας και της Αυστραλίας. Έχει διακριθεί με βραβεία για το λογοτεχνικό του έργο σε πανελλήνιους και διεθνής διαγωνισμούς από την Unesco, τον Δήμο Βύρωνα, τον Δήμο Δράμας, τον Δήμο Σκοπέλου κ.ά.

Τέλος, διετέλεσε Αντιπρόεδρος την περίοδο 2019-2020 της «Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών & Καλλιτεχνών» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των «Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδος».