Το PEN AMERICA ΚΑΤΑΘETEI ΑΓΩΓH ΚΑΤA ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚHΣ ΠΕΡΙΦEΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΦΛOΡΙΝΤΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚEΣ ΑΠΑΓΟΡΕYΣΕΙΣ ΒΙΒΛIΩΝ

Η αγωγή καταγγέλλει ότι η σχολική επιτροπή της κομητείας Escambia στερεί ή περιορίζει παράνομα την πρόσβαση σε βιβλία για τη φυλή, το ρατσισμό και τις LGBTQ ταυτότητες.
 

(PENSACOLA, FL) –   Το PEN America, μαζί με τον εκδότη των εκδόσεων Penguin Random House, συγγραφείς και γονείς παιδιών που πλήττονται από τις αντισυνταγματικές απαγορεύσεις βιβλίων που εφαρμόζει η σχολική περιφέρεια και το σχολικό συμβούλιο της κομητείας Escambia της Φλόριντα, κατέθεσαν αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο ζητώντας να επιστρέψουν τα βιβλία στα ράφια των σχολικών βιβλιοθηκών όπου ανήκουν.
 
Η εξασφάλιση της πρόσβασης των μαθητών σε βιβλία με ευρύ φάσμα θεμάτων που εκφράζουν μια πληθώρα απόψεων υποστηρίζει μια βασική λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης, την προετοιμασία των μαθητών για να γίνουν σκεπτόμενοι και αφοσιωμένοι πολίτες. Κατά παράβαση αυτών των βασικών αρχών, υποστηρίζει η αγωγή, η κομητεία Escambia έχει βαλθεί να αποκλείσει ορισμένες ιδέες από τις σχολικές βιβλιοθήκες τους, αφαιρώντας ή περιορίζοντας βιβλία, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στα ράφια για χρόνια – ακόμη και δεκαετίες. Η αγωγή αυτή φέρνει σε επαφή συγγραφείς των οποίων τα βιβλία έχουν απαγορευτεί, γονείς και μαθητές της περιφέρειας που δεν έχουν πρόσβαση στα βιβλία, καθώς και έναν εκδότη σε μια πρώτη στο είδος της αμφισβήτηση της παράνομης λογοκρισίας.
 
Σύμφωνα με την αγωγή, η στέρηση και ο περιορισμός της πρόσβασης σε βιβλία που αναφέρονται σε θέματα φυλής, στον ρατσισμό και στις ταυτότητες ΛΟΑΤΚΙ από το σχολικό συμβούλιο, ενάντια στις συστάσεις της επιτροπής αναθεώρησης της περιφέρειας που είναι επιφορτισμένη με την αξιολόγηση των προκλήσεων των βιβλίων, παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία. Αγνοώντας αυτές τις συστάσεις, η σχολική περιφέρεια κατέστησε σαφές ότι τα συμφέροντά της είναι η λογοκρισία ορισμένων ιδεών και απόψεων και όχι η παιδαγωγική και ότι είναι πρόθυμη να επιτρέψει σε μια εξτρεμιστική μειονότητα να αντικαταστήσει την πολιτική της ατζέντα με την κρίση των εκπαιδευτικών και των γονέων.
 
Στην αγωγή υποστηρίζεται επίσης ότι η σχολική περιφέρεια και το σχολικό συμβούλιο παραβιάζουν τη ρήτρα ίσης προστασίας του Συντάγματος, επειδή τα βιβλία που επιλέγονται είναι δυσανάλογα βιβλία μη λευκών ή/και ΛΟΑΤΚΙ συγγραφέων και συχνά πραγματεύονται θέματα ή θεματικές ενότητες που σχετίζονται με τη φυλή ή την ταυτότητα ΛΟΑΤΚΙ.
 
«Τα παιδιά σε μια δημοκρατία δεν πρέπει να διδάσκονται ότι τα βιβλία είναι επικίνδυνα. Η ελευθερία της ανάγνωσης είναι εγγυημένη από το Σύνταγμα», δήλωσε η Suzanne Nossel, διευθύνουσα σύμβουλος του PEN America. «Στην κομητεία Escambia, οι πολιτειακοί λογοκριτές αποσύρουν τα βιβλία από τα ράφια σε μια σκόπιμη προσπάθεια να καταστείλουν τις διαφορετικές φωνές. Σε ένα έθνος που βασίζεται στην ελευθερία του λόγου, αυτό δεν μπορεί να είναι ανεκτό. Ο νόμος απαιτεί από τη σχολική περιφέρεια της κομητείας Escambia να επαναφέρει τα βιβλία που έχουν αφαιρεθεί ή έχουν περιοριστεί στα ράφια των βιβλιοθηκών, όπου ανήκουν».
 
«Οι στοχευμένες αφαιρέσεις βιβλίων που βλέπουμε στην κομητεία Escambia είναι κατάφωρα αντισυνταγματικές απόπειρες φίμωσης και στιγματισμού», δήλωσε η Nadine Farid Johnson, σύμβουλος και διευθύνουσα σύμβουλος του PEN America στην Ουάσινγκτον και των Προγραμμάτων Ελεύθερης Έκφρασης. «Η κυβέρνηση δεν πρέπει να προωθεί τη λογοκρισία μέσω αντιπροσώπων, επιτρέποντας σε ένα άτομο να αποφασίζει ποιες ιδέες δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές για όλους».
 
«Τα βιβλία έχουν την ικανότητα να αλλάζουν τις ζωές προς το καλύτερο, και ιδίως οι μαθητές αξίζουν ισότιμη πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα προοπτικών. Η λογοκρισία, με τη μορφή απαγορεύσεων βιβλίων όπως αυτές που θέσπισε η κομητεία Escambia, αποτελούν άμεση απειλή για τη δημοκρατία και τα συνταγματικά μας δικαιώματα», δήλωσε ο Nihar Malaviya, Διευθύνων Σύμβουλος της Penguin Random House. «Στεκόμαστε στο πλευρό των συγγραφέων μας, των βιβλίων τους και των εκπαιδευτικών, των βιβλιοθηκονόμων και των γονέων που υπερασπίζονται την ελεύθερη έκφραση. Είμαστε υπερήφανοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τον εδώ και πολλά χρόνια συνεργάτη μας, το PEN America».
 
Ανάμεσα στους συγγραφείς που εμπλέκονται στην αγωγή, στους οποίους η περιφέρεια έχει ήδη προβεί στην αφαίρεση των βιβλίων τους και/ή στον περιορισμό της πρόσβασης των μαθητών σε αυτά, περιλαμβάνονται η συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων Sarah Brannen, οι συγγραφείς νεανικής λογοτεχνίας David Levithan, George M. Johnson και Ashley Hope Pérez και ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Kyle Lukoff.
 
«Οι νεαροί αναγνώστες στα σχολεία της Escambia και σε ολόκληρη τη χώρα αξίζουν μια ολοκληρωμένη και αξιοπρεπή εκπαίδευση, η οποία να τους παρέχει πλήρη πρόσβαση στις βιβλιοθήκες σε ένα ευρύ φάσμα λογοτεχνίας που αντικατοπτρίζει ποικίλες απόψεις και διερευνά την ποικιλομορφία των ανθρώπινων εμπειριών», δήλωσε η Ashley Hope Pérez, συγγραφέας του Out of Darkness, ενός από τα βιβλία που έγιναν στόχος της σχολικής περιφέρειας. «Ως πρώην καθηγήτρια Αγγλικών σε δημόσιο λύκειο, γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο σημαντικές είναι οι βιβλιοθήκες. Για πολλούς νέους ανθρώπους, αν ένα βιβλίο δεν υπάρχει στη σχολική τους βιβλιοθήκη, θα μπορούσε κάλλιστα να μην υπάρχει».
 
Οι ενάγοντες Lindsay Durtschi και Ann Novakowski είναι γονείς παιδιών που φοιτούν σε σχολεία της κομητείας Escambia και επιδιώκουν να διασφαλίσουν την πρόσβαση των παιδιών τους στα βιβλία που επιθυμούν να διαβάσουν και την έκθεσή τους σε διαφορετικές απόψεις και εμπειρίες, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένα για να συναναστρέφονται με ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από αυτά.
 
«Χωρίς την εκπροσώπηση της διαφορετικότητας στη λογοτεχνία των σχολικών βιβλιοθηκών και τον διάλογο χωρίς αποκλεισμούς στην τάξη, κάνουμε ανεπανόρθωτη ζημιά στις απόψεις και στην ασφαλή συμπεριφορά των μαθητών στη Φλόριντα», δήλωσε η Lindsay Durtschi, γονέας της κομητείας Escambia και ενάγουσα. «Τα παιδιά μας χρειάζονται τους ενήλικες στη ζωή τους να υπερασπιστούν την υπόσχεση της συμμετοχής και της ισότητας».
 
Οι ενάγοντες εκπροσωπούνται στην αγωγή από τις εταιρείες Ballard Spahr LLP και Protect Democracy.
 
Τα τελευταία δύο χρόνια, το PEN America παρακολουθεί την ανάπτυξη μιας πανεθνικής εκστρατείας εκπαιδευτικής λογοκρισίας για την επιβολή ιδεολογικού ελέγχου στην ελευθερία του διαβάσματος, της μάθησης και της σκέψης. Αυτή η εκστρατεία – που ονομάστηκε “Ed Scare” από το PEN America – επικεντρώνεται στην ταχεία εξάπλωση και ψήφιση εκπαιδευτικών διαταγμάτων φίμωσης και στην πρωτοφανή αύξηση των απαγορεύσεων βιβλίων. Από τον Ιανουάριο του 2021, 306 νομοσχέδια για εκπαιδευτικές εντολές φίμωσης έχουν εισαχθεί σε 45 διαφορετικές πολιτείες και 22 έχουν γίνει νόμος σε 16 πολιτείες. Και αρχής γενομένης από το σχολικό έτος 2021-22, οι απαγορεύσεις βιβλίων έχουν γίνει όλο και πιο συνηθισμένο φαινόμενο στα δημόσια σχολεία, ανατρέποντας 4.000 μεμονωμένες απαγορεύσεις από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2022.