| PEN INTERNATIONAL | 90ο Συνέδριο

Από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Οξφόρδη το 90ο Συνέδριο του PEN International, με θέμα Συγγραφείς σε έναν εμπόλεμο κόσμο. Εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης σε όλο τον κόσμο, εκπρόσωποι περισσότερων από 90 χωρών συγκεντρώθηκαν για να διερευνήσουν κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η σημασία του Διεθνούς Χάρτη Αρχών του PEN International, ο ρόλος της παγκόσμιας λογοτεχνίας και το μέλλον της αποστολής του PEN για αλληλεγγύη.

Η Παλαιστίνια συγγραφέας Adania Shibli εγκαινίασε το 90ο Συνέδριο του PEN International εκφωνώντας την κεντρική ομιλία στην οποία αναφέρθηκε σε προσωπικές εμπειρίες και συνέχισε μιλώντας ευρύτερα για τη σιωπή, τη γλώσσα και τις αποικιακές επιπτώσεις στην παλαιστινιακή ταυτότητα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι Burhan Sonmez (Πρόεδρος του PEN International), η Margaret Busby (Πρόεδρος του English PEN) και ο Anthony Brewerton (Βιβλιοθήκες Bodleian).

Κατά τη διάρκεια αυτού του Συνεδρίου, η Συνέλευση των Αντιπροσώπων του PEN International υιοθέτησε δύο σημαντικά ψηφίσματα, τα οποία καταδικάζουν τις σοβαρές παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023 και αντιμετωπίζουν την επείγουσα ανάγκη για μηχανισμούς προστασίας για τους συγγραφείς όλου του κόσμου που κινδυνεύουν.

Η Συνέλευση των Αντιπροσώπων ζήτησε ταχεία και συντονισμένη δράση από όλους τους τομείς —κυβερνήσεις, κοινωνία των πολιτών και πολιτιστικά ιδρύματα— για τη διασφάλιση και την υπεράσπιση της δικαιοσύνης, της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους συγγραφείς στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, το PEN International παρουσίασε την έκθεσή με τίτλο: Emergency Assistance: The Challenges insuring the Safety of Writers in Times of Crisis’’. (Έκτακτη βοήθεια: Οι προκλήσεις που διασφαλίζουν την ασφάλεια των συγγραφέων σε περιόδους κρίσης).

Αυτός ο πολιτικός διάλογος απεικονίζει το φάσμα των προκλήσεων που αντιμετώπισε το PEN International κατά την παροχή βοήθειας σε συγγραφείς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Λευκορωσία, η Ερυθραία και η Νικαράγουα.

Η έναρξη της «Έκτακτης Βοήθειας» έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς η καταστολή των συγγραφέων—και πολλών άλλων παραγόντων της κοινωνίας των πολιτών– εντείνεται και το πλήγμα του αυταρχισμού βαθαίνει παγκοσμίως.

Οι συγγραφείς, όπως και οι δημοσιογράφοι και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιμετωπίζουν διώξεις, εξορίες, φυλακίσεις, παρενόχλησεις ή ακόμα και τον θάνατο ως αποτέλεσμα της ελεύθερης έκφρασής τους. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες ομάδες κινδύνου, δεν έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη και έγκαιρη προστασία.

Άλλα σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο συνέδριο:

«Η λογοτεχνία δεν γνωρίζει σύνορα», μια συζήτηση μεταξύ της βραβευμένης συγγραφέα Elif Shafak και του David Roche, μη εκτελεστικού προέδρου της Έκθεσης Βιβλίου του Λονδίνου, καθώς και τα πάνελ «Ισότητα στην έκφραση», «Συγγραφείς σε περιόδους πολέμου (και σύγκρουσης)» και «Νεανικές Φωνές», με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων εκπροσώπων από Κέντρα PEN της Αργεντινής, τη Βολιβίας Chiapas, της Γουατεμάλας, της Νορβηγίας και της Ουκρανίας.

Εκτός από αυτές τις συζητήσεις, το English PEN διοργάνωσε την ομιλία: «Δύναμη, προνόμιο και ισότητα έκφρασης: τρόποι άσκησης της παγκόσμιας αλληλεγγύης», με τον δημοσιογράφο Nedim Türfent, τον ερευνητή κινηματογραφιστή Mahi Ramakrishnan και τη συγγραφέα Gioconda Belli και την συζήτηση «Γιατί το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι ζήτημα της ελεύθερης έκφρασης», με τη συγγραφέα Hanna Komar, τον ακαδημαϊκό και ακτιβιστή Miyo Peck-Suzuki, την ακτιβίστρια και σκηνοθέτη Sanaa Seif και τον νομικό ακαδημαϊκό David Mead, υπό την προεδρία του Διευθυντή του English PEN Daniel Gorman.

Στο 90ο Συνέδριο συμμετείχαν επίσης οι καταξιωμένοι συγγραφείς Margie Orford (Πρώην Πρόεδρος της PEN Νότιας Αφρικής), Sir Ben Okri (μέλος του Διεθνούς Κύκλου Συγγραφέων PEN), Boris A Novak (Διεθνής Αντιπρόεδρος PEN) και Jennifer Finney Boylan, (πρόεδρος PEN America), καθώς και οι φίλοι του PEN International Peter MacDonald (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) και Rachel Potter (University of East Anglia).

Οι τελευταίες βασικές στιγμές του συνεδρίου περιλάμβαναν την επανεκλογή του Burhan Sonmez ως Προέδρου του PEN International, την εκλογή του Arne Svingen ως Διεθνούς Γραμματέα, του Kim Echlin ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και του Carles Torner ως Αντιπροέδρου, καθώς και την έγκριση μιας Διακήρυξης για τη γλώσσα των Σάμι από την Επιτροπή Μετάφρασης και Γλωσσικών Δικαιωμάτων του PEN International. Το PEN της Δομινικανής Δημοκρατίας αναγνωρίστηκε επίσημα ως το νεότερο Κέντρο PEN και η Επιτροπή Νέων Συγγραφέων ιδρύθηκε ως η πέμπτη και πιο πρόσφατη Επιτροπή του PEN International.

Κατά τη διάρκεια του 90oυ Συνεδρίου του PEN International παρουσιάστηκε στη συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Γυναικών Συγγραφέων από την Επικεφαλής της Επιτροπής κ. Σωτηρία Γεωργαντή το booklet ΚΝΟW HER WORDS – Volume I του PEN Greece αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το Video