PEN International Case List 2023/2024

PEN International Case List 2023/2024

Κατάλογος διεθνών περιπτώσεων 2023/2024:

Αποκάλυψη των διώξεων και της λογοκρισίας των συγγραφέων εν μέσω πολέμου

«Ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι συγγραφείς σε περιόδους αβεβαιότητας, επιμελούμενοι αφηγήσεις που τρέφουν την ενσυναίσθηση, περιλαμβάνουν αναλαμπές χαράς και τελικά προσφέρουν το δώρο της ελπίδας, στερείται επίσημης αναγνώρισης και αυτή η έλλειψη αναγνώρισης ή συνεκτικής προστασίας μπορεί τελικά να αποδεκατίσει την έκφραση και να προωθήσει την ανεξέλεγκτη αυτολογοκρισία».

Ma Thida, Επικεφαλής της Επιτροπής για τους Συγγραφείς στη Φυλακή του PEN International

21 Μαρτίου 2024: Την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, το PEN International δημοσίευσε την έκθεση Πόλεμος, λογοκρισία και διώξεις: PEN International Case List 2023/2024, επισημαίνοντας τις προκλήσεις για τους συγγραφείς στις παγκόσμιες συγκρούσεις και τονίζοντας την ανάγκη διασφάλισης της ελευθερίας της έκφρασης, ιδίως σε εμπόλεμες περιοχές.


Στο
PEN International Case List 2023-2024 (Κατάλογος διεθνών περιπτώσεων) για τον πόλεμο τη λογοκρισία και τη δίωξη, καταγράφονται 122 περιπτώσεις συγγραφέων που αντιμετωπίζουν παρενόχληση, σύλληψη, βία, ακόμη και θάνατο σε όλο τον κόσμο. Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων 26 άτομα που φυλακίστηκαν, 23 που τέθηκαν υπό κράτηση, 22 που παρενοχλήθηκαν, 14 που δικάστηκαν, 8 που δολοφονήθηκαν και 6 που αντιμετωπίζουν δικαστική παρενόχληση και απειλές θανάτου. Η κατανομή ανά περιοχή δείχνει την Αφρική με 14 υποθέσεις, την Αμερική με 36, την Ασία/Ειρηνικό με 24, την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία με 32 και τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική με 16.

Το 2023, η παγκόσμια λογοκρισία παρέμεινε εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων. Στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, η έκθεση πραγματεύεται τον συνεχιζόμενο επιθετικό πόλεμο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, τονίζοντας τον αντίκτυπο των ένοπλων συγκρούσεων στη συγγραφική και καλλιτεχνική κοινότητα. Η αναζωπύρωση της έντασης έθεσε σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου οι συγγραφείς αντιμετώπισαν μια σειρά από προκλήσεις που αποσκοπούσαν στη φίμωση της γνώμης τους και της κριτικής τους έκφρασης.

Στη Μέση Ανατολή, οι ένοπλες συγκρούσεις εντάθηκαν με γεγονότα όπως η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία είχε καταστροφικές συνέπειες. Το Ισραήλ εξαπέλυσε μια βίαιη εκστρατεία βομβαρδισμών που μέχρι σήμερα έχει σκοτώσει περισσότερους από 30.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα, οδηγώντας στον κίνδυνο γενοκτονίας και στην επέκτασή της σε άλλα μέρη της περιοχής. Ο πόλεμος στη Γάζα αποδείχθηκε η πιο θανατηφόρα σύγκρουση για τους συγγραφείς στην πρόσφατη ιστορία, με το 68% όλων των δημοσιογράφων να σκοτώνονται παγκοσμίως το 2023. Στην Υεμένη και τη Συρία, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις συνεχίζουν να επηρεάζουν την ελεύθερη έκφραση: οι αρχές των Χούθι κλιμάκωσαν την καταστολή, ενώ η Συρία διατήρησε κατασταλτικούς νόμους και χιλιάδες άνθρωποι εξαφανίστηκαν διά της βίας.

Στην υποσαχάρια Αφρική, το Σουδάν γνώρισε μεγάλες κλιμακώσεις λόγω της διαμάχης για την εξουσία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων του Σουδάν και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, εγείροντας τους φόβους για νέα γενοκτονία στην περιοχή του Νταρφούρ.

Εν τω μεταξύ, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι ένοπλες συγκρούσεις για τους ορυκτούς πόρους συνεχίστηκαν, με την εμπλοκή πολλών μη κρατικών πολιτοφυλακών και ομάδων ανταρτών.

Μια νέα σύγκρουση σημειώθηκε στην Αιθιοπία μεταξύ των ομοσπονδιακών κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων της πολιτοφυλακής Amhara μετά τις εντάσεις που προέκυψαν από την ειρηνευτική συμφωνία που τερμάτισε τον προηγούμενο πόλεμο στο Τίγκρεϋ.

Το PEN International καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον συγγραφέων και αμάχων που εμπλέκονται σε συγκρούσεις, θρηνώντας την απώλεια διακεκριμένων προσωπικοτήτων του πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένου του μέλους της PEN Ουκρανίας, Victoria Amelina.

Στην Ασία, η έκθεση υπογραμμίζει την καταστολή συγγραφέων και δημοσιογράφων σε χώρες όπως η Μιανμάρ, η Ινδία και η Κίνα, όπου 11 μέλη του Ανεξάρτητου Κέντρου PEN της Κίνας υφίστανται μακροχρόνια φυλάκιση, καθώς και τις διώξεις μειονοτικών συγγραφέων από τις κοινότητες Ουιγούρων και Νταλίτ μεταξύ άλλων. Οι γυναίκες συγγραφείς αντιμετώπισαν σοβαρές προκλήσεις, ιδίως στο Αφγανιστάν, όπου υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, συγγραφείς και υποστηρικτές της εκπαίδευσης των κοριτσιών αντιμετωπίζουν παρατεταμένη αυθαίρετη κράτηση.


Στην Αμερική, οι στοχευμένες δολοφονίες δημοσιογράφων από εγκληματικές συμμορίες προκάλεσαν ανησυχίες στην Αϊτή, την Κολομβία, στο Μεξικό, στην Ονδούρα και τη Γουατεμάλα.

Στην Κούβα, πολλοί καλλιτέχνες αντιμετώπισαν διώξεις για τη δημιουργική τους έκφραση, χωρίς τη δέουσα διαδικασία και την ανεξάρτητη νομική άμυνα. Εν τω μεταξύ, στη Νικαράγουα, η έκθεση τεκμηριώνει ένα νέο είδος δίωξης με τη μορφή «πολιτικού θανάτου» όπου οι πολίτες που θεωρούνταν «προδότες» στερούνταν την υπηκοότητά τους.


Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι απαγορεύσεις βιβλίων αυξάνονται, απειλώντας την εκπαίδευση και ενισχύοντας τις διακρίσεις, με τη δικαιολογία της εθνικής ασφάλειας στη Λευκορωσία, στο Χονγκ Κονγκ, το Ελ Σαλβαδόρ, στην Ουγγαρία, τη Ρωσία και την Τουρκία.

Στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, οι απαγορεύσεις συχνά απορρέουν από μεροληπτικές απόψεις, που οδηγούν στην αφαίρεση κλασικών τίτλων από τις δημόσιες βιβλιοθήκες και τα σχολεία.

Το 2023, το PEN International, το Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης του PEN και οι συνεργαζόμενες ΜΚΟ παρείχαν ζωτικής σημασίας βοήθεια σε συγγραφείς και στις οικογένειές τους, συμπεριλαμβανομένης της μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης και της οικονομικής υποστήριξης.

Συγκεκριμένα, 22 επιχορηγήσεις βοήθησαν συγγραφείς από το Αφγανιστάν, 14 από τη Νικαράγουα και άλλους από τη Μιανμάρ, την Τουρκία, τη Λευκορωσία, τη Σερβία, την Κούβα, την Ονδούρα, την Αίγυπτο –για να αναφέρουμε μερικές– υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη ανάγκη για τέτοια βοήθεια και τη σημασία της συγκέντρωσης κεφαλαίων για μελλοντική βοήθεια.

.

Το PEN International κάνει τις ακόλουθες συστάσεις στη διεθνή κοινότητα για:


·
Προώθηση της ειρήνης
· Προστασία των συγγραφέων

· Ενίσχυση του πολιτιστικού ρόλου των μειονοτικών κοινοτήτων
· Προώθηση και προστασία των γυναικών συγγραφέων

Διαβάστε το PEN International Case List 2023/2024 ΕΔΩ.