| PEN INTERNATIONAL | 3 Μαΐου  Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου [Jimmy Lai]

| PEN INTERNATIONAL |

3 Μαΐου

 Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Jimmy Lai

Το PEN International κινητοποιείται την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου για να στηρίξει τον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ Jimmy Lai

3 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου: Το PEN International γιορτάζει μαζί με την παγκόσμια κοινότητα την 30ή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου.

Η διεθνής αυτή ημέρα καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 1993 και αναγνωρίζει τις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας του Τύπου, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και της ασφάλειας των δημοσιογράφων.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, φέτος, παρουσιάζουμε την περίπτωση του φυλακισμένου δημοσιογράφου, εκδότη μέσων ενημέρωσης, ακτιβιστή και συγγραφέα, Jimmy Lai, ο οποίος αντιμετωπίζει σήμερα πιθανή ισόβια κάθειρξη για τη δημοσιογραφία του στο Χονγκ Κονγκ.

Jimmy Lai (Χονγκ Κονγκ)

Ο Jimmy Lai είναι βετεράνος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συγγραφέας και ιδιοκτήτης της πλέον καταργημένης εφημερίδας Apple Daily, η οποία κάποτε θεωρούταν το πιο παραγωγικό ειδησεογραφικό μέσο του Χονγκ Κονγκ για τη δημοκρατία, πριν αναγκαστεί από τις αρχές  να κλείσει στις 24 Ιουνίου 2021.

Ο Lai κρατείται στη φυλακή από τον Δεκέμβριο του 2020, μετά την αρχική του προφυλάκιση τον Αύγουστο του 2020 με πολλαπλές κατηγορίες για τη δημοσιογραφία και τον ακτιβισμό του. Έχει ήδη λάβει αρκετές καταδικαστικές αποφάσεις για παράνομη συγκέντρωση για τη συμμετοχή του σε ειρηνικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης μιας ποινής 14 μηνών για σύντομη εμφάνιση σε ολονυκτία στις 4 Ιουνίου 2020, κατά την απότιση φόρου τιμής για τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2022, Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Lai καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης πέντε ετών και εννέα μηνών για παραβίαση των όρων εμπορικής μίσθωσης των κεντρικών γραφείων της μητρικής εταιρείας της Apple Daily. Αντιμετωπίζει περαιτέρω κατηγορίες βάσει του Νόμου περί Εθνικής Ασφάλειας (NSL), οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η συνεχιζόμενη κράτηση του Lai είναι εμβληματική των καταστροφικών επιπτώσεων του NSL στην ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου σε όλο το Χονγκ Κονγκ και είναι ενδεικτική της προθυμίας των αρχών να χρησιμοποιήσουν το νομικό σύστημα για να φιμώσουν τις αντίθετες φωνές. Εκτός από τον Jimmy Lai κρατούνται επίσης  δώδεκα δημοσιογράφοι και το «πάγωμα του λόγου» που προκαλεί ο νόμος περί Εθνικής Ασφάλειας έχει οδηγήσει σε ένα κλίμα αυτολογοκρισίας σε όλη την επικράτεια, με αρκετά μέσα ενημέρωσης να έχουν διαλυθεί, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν το προσωπικό τους από πιθανές διώξεις βάσει του νόμου για την κριτική δημοσιογραφία τους.

Πριν η Apple Daily αναγκαστεί να κλείσει, ο Lai έγραψε επιστολή προς στο προσωπικό του μέσα από τη φυλακή, για να τους πει ότι «η ελευθερία του λόγου είναι μια επικίνδυνη δουλειά» και ότι «ήρθε η ώρα να σταθούμε όρθιοι με το κεφάλι ψηλά». Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών μόλις λίγες ημέρες αργότερα.

Το PEN International καλεί τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων τον Jimmy Lai και να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον του. Καλούμε επίσης τις αρχές να τηρήσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να υποστηρίξουν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης για όλους. Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα.

«Οι δημοσιογράφοι είναι τα μάτια και τα αυτιά της κοινωνίας. Με το έργο τους καλύπτουν την ανάγκη για δημοκρατικές ελευθερίες, μια ανάγκη που δεν μπορεί ποτέ να απαλειφθεί. Πρέπει να μπορούν να μιλούν και να γράφουν για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος χωρίς τον φόβο παρεμβάσεων, συλλήψεων ή άλλων μορφών αντιποίνων ή διώξεων. Ο Jimmy Lai δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Στεκόμαστε στο πλευρό του σήμερα και κάθε μέρα. »

– Ma Thida, Επικεφαλής της Επιτροπής για τους Συγγραφείς στη Φυλακή του PEN International.

Για περισσότερο από έναν αιώνα, τα μέλη του PEN International δραστηριοποιούνται υπέρ ενός ανεξάρτητου και ελεύθερου Τύπου, υπερασπιζόμενα δημοσιογράφους που έχουν απειληθεί, φυλακιστεί και μερικές φορές δολοφονηθεί, επειδή είπαν την αλήθεια στην εξουσία, και προέτρεψαν τους πολιτικούς ηγέτες να εγγυηθούν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη ως κινητήριος μοχλός για όλα τα άλλα ανθρώπινα δικαιώματα.