15 Νοεμβρίου: Ημέρα του Φυλακισμένου Συγγραφέα 2024

Κάθε χρόνο, στις 15 Νοεμβρίου, το PEN International ξεκινά την εκστρατεία του για την Ημέρα του Φυλακισμένου Συγγραφέα, προβάλλοντας περιπτώσεις συγγραφέων που βρίσκονται στη φυλακή ή διώκονται και κάνοντας έκκληση για επείγουσα διεθνή δράση, με σκοπό την απελευθέρωση και την προστασία τους. 
 

Φέτος, το PEN International αναδεικνύει τις περιπτώσεις των Kaciaryna Andrejeva (Λευκορωσία), Jimmy Lai (Χονγκ Κονγκ), José Rubén Zamora Marroquín (Γουατεμάλα) και Alaa Abd El-Fattah (Αίγυπτος). 
 

Η Πόπη Αρωνιάδαεπικεφαλής της Επιτροπής για τους Συγγραφείς στη Φυλακή του PEN Greeceανέλαβε την πρωτοβουλία να προσκαλέσει τα μέλη της επιτροπής να μιλήσουν για τους συγκεκριμένους συγγραφείς, αλλά και για άλλους, οι οποίοι κατηγορούνται άδικα, σύμφωνα με το PEN International, και κρατούνται σε φυλακές της χώρας τους.

Πρόκειται για δημοσιογράφους, εκδότες, ποιητές και συγγραφείς που βρίσκονται στη φυλακή είτε εξαιτίας των έργων τους και των ιδεών που εκφράζουν, είτε επειδή συμμετείχαν δημόσια σε πορείες. Σήμερα, στη σελίδα του PEN Greece στο Facebook, και σύντομα και στο κανάλι του στο YouTube, θα δημοσιευθούν σύντομα βίντεο των μελών μας: Δημήτρη Αλεξίου, Τζίνας Καρβουνάκη, Ζέφης Κόλια, Τέσυς Μπάιλα, Κωνσταντίνου Μπούρα, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Νίκου Σαλτερή και Δημήτρη Φιλελέ. Τους ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή τους.


 

Όνομα: Αλάα Αμπντ Ελ-Φατάχ

Επάγγελμα: Συγγραφέας, μπλόγκερ, προγραμματιστής

Κατάσταση: Φυλακισμένος


Εισαγωγή:

Ο Βρετανοαιγύπτιος συγγραφέας και ακτιβιστής Αλάα Αμπντ Ελ-Φατάχ παραμένει αυθαίρετα φυλακισμένος παρότι εξέτισε μια άδικη πενταετή ποινή φυλάκισης στην Αίγυπτο, ύστερα από πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες και μία δίκη που παραβίασε βασικές αρχές της δικαιοσύνης. Κατά τη διάρκεια της κράτησής του υπέφερε βιώνοντας σκληρές συνθήκες, όπως άρνηση πρόσβασης σε δικηγόρο, σε βρετανικές προξενικές επισκέψεις και σε βασικές ανάγκες, όπως στρώμα και μαξιλάρι. Συνταχθείτε μαζί μας στην Ημέρα του Φυλακισμένου Συγγραφέα, ζητώντας την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωσή του.

Υποστήριξη:

Το PEN International καλεί τις αιγυπτιακές αρχές να απελευθερώσουν άμεσα και χωρίς όρους τον Αλάα Αμπντ Ελ-Φατάχ, ο οποίος έχει ήδη εκτίσει την άδικη ποινή του.

Ο Αμπντ Ελ-Φατάχ, βραβευμένος Βρετανοαιγύπτιος συγγραφέας, προγραμματιστής, εξέχων ακτιβιστής και επίτιμο μέλος του PEN Αγγλίας, φυλακίστηκε αυθαίρετα για χρόνια, λόγω της έντονης υποστήριξής του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία της έκφρασης στην Αίγυπτο. Γνωστός διεθνώς για τα γραπτά του και τον ακτιβισμό του, ο Αμπντ Ελ-Φατάχ είναι μια εμβληματική μορφή στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή και οι αιγυπτιακές αρχές τον έχουν στοχοποιήσει επανειλημμένως. Έχει περάσει πάνω από τα δύο τρίτα της τελευταίας δεκαετίας αυθαίρετα φυλακισμένος, απλώς και μόνο επειδή ασκούσε το νόμιμο δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης. Παρά το γεγονός ότι εξέτισε πλήρως την τελευταία άδικη ποινή του στις 29 Σεπτεμβρίου 2024, οι αιγυπτιακές αρχές συνεχίζουν την αυθαίρετη φυλάκισή του, αρνούμενες να αναγνωρίσουν τη διετή προφυλάκισή του ως μέρος της ποινής.

Το βιβλίο του, Δεν Έχεις Ακόμα Ηττηθεί, το οποίο συγκεντρώνει κάποια από τα βαθυστόχαστα κείμενά του, έχει λάβει ευρεία αναγνώριση. Ανακηρύχθηκε “Συγγραφέας Θάρρους” για το 2024 από την Arundhati Roy, η οποία κέρδισε το Βραβείο PEN Pinter 2024. Έχει επίσης τιμηθεί με το Βραβείο “One Humanity” του PEN Καναδά το 2023 και το Βραβείο για την Υποστήριξη της Δημοκρατικής Μεταρρύθμισης από το Electronic Frontier Foundation το 2022.

Κατά τη φυλάκισή του τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Αμπντ Ελ-Φατάχ υπέστη σκληρή μεταχείριση, όπως βασανιστήρια, άρνηση ιατρικής περίθαλψης και περιορισμούς στην επικοινωνία με την οικογένειά του, παρατεταμένη απομόνωση και επανειλημμένως στερήθηκε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως στρώμα, καθαρά ρούχα, βιβλία και εφημερίδες, τα οποία συχνά κατακρατούνται χωρίς αιτιολόγηση. Οι αιτήσεις του για τη χορήγηση ιατρικών συσκευών, απαραίτητων για την υγεία του, όπως μετρητές γλυκόζης, απορρίφθηκαν, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας του. Μέχρι σήμερα, οι αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν διερευνήσει επαρκώς τις καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση, παρά τις συνεχείς αναφορές από τον ίδιο και την οικογένειά του.

Ο Αμπντ Ελ-Φατάχ καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση τον Δεκέμβριο του 2021, μετά από μια άδικη δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου Έκτακτης Ανάγκης στην Αίγυπτο, της οποίας οι αποφάσεις δεν επιδέχονται έφεση. Αυτή η απόφαση έχει προκαλέσει ευρεία καταδίκη από το PEN International και άλλες κορυφαίες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίες θεωρούν την ποινή πολιτικά υποκινούμενη τιμωρία για τον ειρηνικό ακτιβισμό του

Τον Απρίλιο του 2022 ξεκίνησε απεργία πείνας, την οποία ενέτεινε την 1η Νοεμβρίου 2022, διαμαρτυρόμενος για την αυθαίρετη φυλάκισή του και τις συνθήκες κράτησης. Η απεργία πείνας παρατάθηκε για περισσότερο από έξι μήνες, με τις ανησυχίες για την υγεία και τη ζωή του να αυξάνονται. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από την οικογένειά του και από οργανώσεις παγκοσμίως, οι αιγυπτιακές αρχές εξακολουθούν να εμποδίζουν την πρόσβασή του σε προξενική στήριξη από το Ηνωμένο Βασίλειο, δικαίωμα που δικαιούται ως Βρετανός πολίτης, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την υγεία του και αγνοώντας τα αιτήματα για την απελευθέρωσή του. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου επίσης δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν το δικαίωμά του σε προξενικές επισκέψεις και την τελική απελευθέρωσή του, παρά τις ισχυρές οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις τους με την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Η υπόθεση του Αμπντ Ελ-Φατάχ αντικατοπτρίζει την ευρύτερη καταστολή της αιγυπτιακής κυβέρνησης σε συγγραφείς, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικούς ακτιβιστές, καθώς και σε δημοσιογράφους, οι οποίοι συχνά κρατούνται με ασαφείς κατηγορίες, όπως «διάδοση ψευδών ειδήσεων» και «απειλή εθνικής ασφάλειας» και αντιμετωπίζουν άδικες δίκες.

Το PEN International εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την υγεία του Αλάα Αμπντ Ελ-Φατάχ και ανανεώνει την έκκλησή του προς τις αιγυπτιακές αρχές για την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωσή του. Η οργάνωση καλεί επίσης την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να τηρήσει την υπόσχεσή της και να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να τερματίσει το μαρτύριο του Αμπντ Ελ-Φατάχ εξασφαλίζοντας την ελευθερία του.

Κατσιαρίνα Αντρέγιεβα (Μπαχβαλάβα) (Λευκορωσία)

Όνομα: Κατσιαρίνα Αντρέγιεβα (Μπαχβαλάβα)
Επάγγελμα: Δημοσιογράφος, συγγραφέας, ποιήτρια
Κατάσταση
: Φυλακισμένη

Όποτε και αν χαθώ
σε μακρινούς δρόμους
όπου τα θηρία άφησαν
ίχνη στο χιόνι
δεν φοβάμαι πια,
δεν γελώ πια –
καμιά ταραχή,
καμιά λύπη.
Τα τραγούδια γύρω
έχασαν τη φωνή τους,
και αντί για τραγούδια:
η ραγισμένη σιωπή.
Στην αγαπημένη μου χώρα,
πριν έρθει η άνοιξη,
μες από τα κάγκελα της φυλακής μου
λάμπεις ακόμη.

Κατσιαρίνα Αντρέγιεβα, γραμμένο στη φυλακή το 2021
Μετάφραση από τα Λευκορωσικά: Χάνα Κόμαρ και Τζον Φάρντον για την πρωτοβουλία #FreeAllWords


Εισαγωγή

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας και ποιήτρια Κατσιαρίνα Αντρέγιεβα (πραγματικό όνομα: Μπαχβαλάβα) εκτίει ποινή οκτώ ετών στη Λευκορωσία, κατηγορούμενη άδικα για «εσχάτη προδοσία». Επί του παρόντος, βρίσκεται σε σωφρονιστική αποικία μεσαίας ασφάλειας στο Χόμελ, νοτιοανατολικά της Λευκορωσίας. Ας ενωθούμε για να απαιτήσουμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή της με αφορμή την Ημέρα του Φυλακισμένου Συγγραφέα.

Το PEN International καλεί τις λευκορωσικές αρχές να απελευθερώσουν άμεσα και άνευ όρων την Κατσιαρίνα Αντρέγιεβα, καθώς και άλλους συγγραφείς και δημοσιογράφους που κρατούνται στη Λευκορωσία αποκλειστικά λόγω της ειρηνικής έκφρασης των απόψεών τους.


Ιστορικό

Η Κατσιαρίνα Αντρέγιεβα συνελήφθη στο Μινσκ στις 15 Νοεμβρίου 2020, μαζί με τη συνάδελφό της από την τηλεόραση Belsat, Ντάρια Τσούλτσοβα, καθώς κάλυπταν ζωντανά μια ειρηνική διαμαρτυρία στη μνήμη του καλλιτέχνη Ραμάν Μπανταρένκα, ο οποίος, όπως αναφέρεται, σκοτώθηκε από τις λευκορωσικές δυνάμεις ασφαλείας μετά τις παραποιημένες προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο του 2020. Στις 17 Νοεμβρίου 2020, η Αντρέγιεβα και η Τσούλτσοβα καταδικάστηκαν σε επτά ημέρες κράτησης, ενώ στη συνέχεια κατηγορήθηκαν για «οργάνωση και προετοιμασία ενεργειών που παραβιάζουν σοβαρά τη δημόσια τάξη», βάσει του Άρθρου 342, Παράγραφος 1, του Ποινικού Κώδικα της Λευκορωσίας και τέθηκαν σε προφυλάκιση. Στις 18 Φεβρουαρίου 2021, δικαστήριο του Μινσκ τις καταδίκασε σε διετή φυλάκιση, απόφαση που επικυρώθηκε στις 23 Απριλίου 2021.

Η Αντρέγιεβα επρόκειτο να αποφυλακιστεί στις 5 Σεπτεμβρίου 2022. Ωστόσο, στις 13 Ιουλίου 2022, δικαστήριο στο Χόμελ της νοτιοανατολικής Λευκορωσίας της επέβαλε επιπλέον οκτώ χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας», βάσει του Άρθρου 356, Παράγραφος 1, του Ποινικού Κώδικα της Λευκορωσίας. Η δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και η ετυμηγορία επικυρώθηκε στην έφεση στις 20 Σεπτεμβρίου 2022. Η Αντρέγιεβα πρέπει να εκτίσει και τους τρεις εναπομείναντες μήνες της πρώτης της ποινής.

Γεννημένη στις 2 Νοεμβρίου 1993, η Αντρέγιεβα είναι διακεκριμένη Λευκορωσίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, που εργαζόταν για το ανεξάρτητο δίκτυο Belsat TV κατά τη σύλληψή της. Το ντοκιμαντέρ της βιβλίο, Belarusian Donbas, που συνέγραψε μαζί με τον σύζυγό της, επίσης δημοσιογράφο Ίχαρ Ιλιάς, δημοσιεύτηκε το 2020 και ερευνά το ρόλο των Λευκορώσων πολιτών και οργανώσεων στον πόλεμο στο Ντονμπάς, στην Ανατολική Ουκρανία. Οι αρχές χαρακτήρισαν το βιβλίο «εξτρεμιστικό» και το απαγόρευσαν το 2021. Η Αντρέγιεβα άρχισε να γράφει ποιήματα στη φυλακή, τα οποία δημοσιεύθηκαν και μεταφράστηκαν μέσω της πρωτοβουλίας #FreeAllWords.

Η κατάσταση στη Λευκορωσία παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητική. Σύμφωνα με έκθεση του PEN Belarus τον Ιούλιο του 2024, η καταστολή έχει ενταθεί, με 1.289 άτομα να κρατούνται για πολιτικούς λόγους. Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατέληξε ότι ορισμένες από τις παραβιάσεις που τεκμηριώθηκαν ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Παράλληλα, η καταπίεση της λευκορωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας συνεχίζεται αμείωτη.

Όνομα: Jimmy Lai
Επάγγελμα: Δημοσιογράφος, εκδότης, ακτιβιστής
Κατάσταση: Φυλακισμένος

«Οι κινεζικές και η κυβέρνηση της Ειδικής Διοικητικής Περιοχής του Χονγκ Κονγκ προσπάθησαν να βουλώσουν το στόμα του πατέρα μου ρίχνοντάς τον στη φυλακή. Αλλά αυτή η σιωπή είναι εκκωφαντική. Σήμερα θέλω ολόκληρος ο κόσμος να ακούσει την ιστορία του».
Sebastien Lai, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ιούνιος 2023.

Εισαγωγή:
Ο
Jimmy Lai, αγωνιστής για τη δημοκρατία, συγγραφέας και ιδρυτής της εφημερίδας Apple Daily, η οποία έχει κλείσει, είναι φυλακισμένος και βρίσκεται σε απομόνωση από τον Δεκέμβριο του 2020, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες, βάσει του Νόμου για την Εθνική Ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ. Αν καταδικαστεί, κινδυνεύει με ισόβια κάθειρξη για την ειρηνική του υποστήριξη στη ελευθερία και τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ. Ενώνουμε τις φωνές μας για την άμεση και ανεπιφύλακτη απελευθέρωσή του στην Ημέρα του Φυλακισμένου Συγγραφέα 2024.

Το PEN International καλεί τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να απελευθερώσουν αμέσως και ανεπιφύλακτα τον Jimmy Lai, να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον του και να καταργήσουν περιοριστικούς νόμους που απειλούν την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης στο Χονγκ Κονγκ.

Ιστορικό:
Ο
Jimmy Lai είναι ένας βετεράνος δημοσιογράφος, συγγραφέας, ακτιβιστής, εκδότης και εξέχουσα φυσιογνωμία του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.
Γνωστός για την ανοιχτή του κριτική κατά των κυβερνήσεων της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ, ο
Lai υπήρξε σύμβολο της μάχης για την ελευθερία της έκφρασης στο Χονγκ Κονγκ. Η ανεξάρτητη εφημερίδα του, Apple Daily, διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη διερεύνηση και αποκάλυψη θεμάτων όπως η διαφθορά, η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η υπέρβαση της κυβερνητικής εξουσίας.
Το 2020, μετά την επιβολή του Νόμου για την Εθνική Ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ (
NSL), οι κινεζικές και οι κυβερνητικές αρχές του Χονγκ Κονγκ κλιμάκωσαν τη δίωξη των ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας, με τον Lai να αποτελεί στόχο μαζί με άλλες εξέχουσες προσωπικότητες. Συνελήφθη τον Αύγουστο του 2020, βάσει του NSL με κατηγορίες συνεργασίας με ξένες δυνάμεις, ενώ συγχρόνως έγιναν έφοδοι στα γραφεία της Apple Daily. Η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν οι αρχές πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία της Apple Daily, αναγκάζοντας την εφημερίδα να κλείσει τον Ιούνιο του 2021, σηματοδοτώντας το τέλος της πιο σημαντικής ανεξάρτητης φωνής του Τύπου στο Χονγκ Κονγκ.
Ο
Lai είναι φυλακισμένος σε απομόνωση από τον Δεκέμβριο του 2020, με την κράτησή του να συνοδεύεται από συνεχείς νομικές μάχες. Τον Δεκέμβριο του 2022 καταδικάστηκε σε σχεδόν έξι χρόνια για κατηγορίες απάτης που αφορούσαν παράβαση εμπορικού μισθώματος, μια κίνηση που καταδικάστηκε από τα ανθρώπινα δικαιώματα ως απόπειρα να περιοριστεί η επιρροή του και να τον απομακρύνουν από τη δημόσια ζωή. Αν και αυτές οι κατηγορίες φαινομενικά δεν σχετίζονται με τη άσκηση δημοσιογραφίας παρατηρείται ότι, το μοτίβο της δίωξής του είναι μέρος μιας στοχευμένης εκστρατείας κατά της δημοσιογραφίας του και των δημοκρατικών του ιδεών.
Τον Ιούνιο του 2023, ο
Sebastien Lai απευθύνθηκε στη 53η Συνεδρία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εκ μέρους του PEN International κατά τη διάρκεια της Διαδραστικής Συζήτησης με τον Ειδικό Εισηγητή Clément Nyaletsossi Voule. Ο Sebastien Lai ζήτησε από τον Ειδικό Εισηγητή και το Συμβούλιο να θέσουν το θέμα της υπόθεσης του πατέρα του και της αυξανόμενης ποινικοποίησης των διαδηλώσεων και των διαφωνιών στο Χονγκ Κονγκ. Ως απάντηση, ο Ειδικός Εισηγητής ζήτησε από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να απελευθερώσουν τον κ. Lai.
Η δίκη του
Lai με βάση τον NSL άρχισε στις 18 Δεκεμβρίου 2023, με κατηγορίες για υποκίνηση και παραβάσεις του NSL που σχετίζονται με την ακτιβιστική του δράση και τις εκδόσεις του. Η δίκη άρχισε με καθυστερήσεις και αναβολές, και αναμένεται να συνεχιστεί στις 20 Νοεμβρίου 2024.
Η υπόθεση του
Lai τονίζει τη διάβρωση των ελευθεριών που υπήρχαν στο Χονγκ Κονγκ και συνιστά ένα ανησυχητικό παράδειγμα του πώς οι νόμοι που προορίζονταν για την προστασία της εθνικής ασφάλειας χρησιμοποιούνται για να καταστείλουν την ειρηνική έκφραση και τη δημοσιογραφία.
Το
PEN International θεωρεί την δίωξη του Jimmy Lai ως μια προφανή απόπειρα να σωπάσει η φωνή του και να καταρριφθεί η ανεξάρτητη δημοσιογραφία στο Χονγκ Κονγκ. Η συνέχιση της φυλάκισής του συμβολίζει μια ευρύτερη επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης και θέτει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τους δημοσιογράφους παγκοσμίως. Το PEN International στέκεται αλληλέγγυο στον Jimmy Lai και καλεί τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να τον απελευθερώσουν άμεσα και χωρίς όρους. 

Όνομα: Χοσέ Ρουβέν Θαμόρα Μαροκίν

Επάγγελμα: Δημοσιογράφος

Κατάσταση: Κατ΄Οίκον Περιορισμός

«Η πρόκληση του ανεξάρτητου τύπου είναι να λέει την αλήθεια, να την παρουσιάζει όπως είναι, από όλες τις δυνατές οπτικές γωνίες. Συχνά, αυτό είναι μια άσκηση κόντρα στο ρεύμα, σε ένα εχθρικό, μοναχικό και περιθωριοποιημένο περιβάλλον, και ενίοτε θεωρείται υπονομευτικό από τις εκάστοτε εξουσίες».

Χοσέ Ρουβέν Θαμόρα Μαροκίν, Αύγουστος 2024, ομιλία γραμμένη για το Βραβείο Δημοσιογραφικής Αριστείας 2024 από το Ίδρυμα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Ο Χοσέ Ρουβέν Θαμόρα Μαροκίν, κορυφαίος Γουατεμαλτέκος δημοσιογράφος και ιδρυτής της εφημερίδας elPeriódico, έχει αντιμετωπίσει απειλές, ποινικοποίηση και αυθαίρετη κράτηση λόγω των ερευνών του για τη διαφθορά στην κυβέρνηση του Αλεχάντρο Γιαμματέι. Στις 18 Οκτωβρίου 2024, ο Θαμόρα τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, έχοντας περάσει περισσότερες από 800 ημέρες στη φυλακή.