7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας 

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Γραφείο Ποιήσεως, με Πρόεδρο τον ποιητή και μέλος του PEN Greece, κ. Αντώνη Σκιαθά, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Πατρών, με τη συμμετοχή 66 ποιητών και ποιητριών από 20 διαφορετικές χώρες του κόσμου και πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις του.

Αντώνης Σκιαθάς, Πρόεδρος του Γραφείου Ποιήσεως και διοργανωτής του Φεστιβάλ

Αναστάσιος Παγιασλής, μέλος της οργανωτικής επιτροπής και επίσημος μεταφραστής του Φεστιβάλ.

Αφιερωμένο στον μεγάλο φιλέλληνα και ποιητή Λόρδο Βύρωνα και με κεντρικό θέμα και τίτλο: «I had a dream, which was not all a dream/ Είχα ένα όνειρο, το οποίο δεν ήταν καθόλου όνειρο», με αφορμή τη φετινή συμπλήρωση των 200 χρόνων από τον θάνατό του στο Μεσολόγγι, το ΔΦΠΠ ολοκλήρωσε τις εκδηλώσεις του, φόρο τιμής στη μεγάλη προσφορά του Λόρδου Βύρωνα στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της χώρας.

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 19.09, στον Πολυχώρο Εικαστικών Δράσεων Επίκεντρο Συν, με τον 1ο κύκλο Ποιητικών Αναγνώσεων, με ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στη Ρουμανική Ποίηση, καθώς φέτος η Ρουμανία ήταν η τιμώμενη χώρα του Φεστιβάλ. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με Μουσική με τα Μέλη της Φιλαρμονικής Συμφωνικής Ορχήστρας “PaulConstantinescu”, του Πλοέστι να δίνουν έναν αξέχαστο τόνο στην έναρξη του Φεστιβάλ. Καθοριστική ήταν η παρουσία της κ. Άντζελας Μπράτσου, μέλους του PEN Greece, από την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας και του Ρουμανικού Πολιτιστικού Ινστιτούτου.


To μέλος του PEN Greece, κ. Άντζελα Μπράτσου

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους χαιρετίζοντας το Φεστιβάλ οι κκ. Πρέσβεις της Ρουμανίας και της Μολδαβίας στην Ελλάδα. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την έκθεση των Ρουμάνων εικαστικών Sorin Adam και Petre Dragomir “I had a dream which was not at all a dream”, σε συνεργασία με το Art Museum Ploieşti στην Cube Gallery υπό την επιμέλεια της Λιάνας Ζωζά.

Εγκαινιάζοντας φέτος μια σειρά καινοτόμων δράσεων με εξαιρετική οργάνωση και σε συνεργασία με τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τη Διευθύντριά της κ. Ευγενία Πιερρή και τον σύνδεσμο Φιλολόγων περιοχής Πατρών, το Φεστιβάλ βρέθηκε για πρώτη φορά σε 21 σχολεία καλύπτοντας εκπαιδευτικά ιδρύματα στο σύνολο της πόλης. Έτσι, ποιητές από 20 χώρες του κόσμου είχαν την ευκαιρία να βρεθούν και να συνομιλήσουν με μαθητές της Πάτρας και του Αιγίου, να σχεδιάσουν και να απαγγείλουν μαζί τους ποιήματά τους και να καλλιεργήσουν την αγάπη για την ποίηση στις νέες γενιές. Τον συντονισμό της δράσης αυτής είχε η κ. Μίνα Πετροπούλου και έλαβε χώρα το πρωί της Παρασκευής 20/9.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας το φεστιβάλ επισκέφτηκε, υπό τον συντονισμό της κ. Βασιλική Δαουτίδη, την ιερή πόλη του Μεσολογγίου.

Οι ποιητές και οι ποιήτριες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον Κήπο των Ηρώων και να αναγνώσουν ποιήματά τους στην αίθουσα της Βυρωνικής Εταιρείας. Συγκινητική ήταν η παρουσία των απογόνων των ηρώων του Μεσολογγίου, οι οποίοι παρίσταντο φορώντας τις παραδοσιακές φορεσιές των προγόνων τους και κρατώντας τα άρματά τους.

Η βραδιά έκλεισε με την άκρως συγκινητική παράσταση/ θεατρικό αναλόγιο με τίτλο: ‘Lord Byron: The journey of a Greek soul from London to Messolonghi | Λόρδος Βύρων: Το ταξίδι μιας ελληνικής ψυχής από το Λονδίνο στο Μεσολόγγι, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Λαμπούση. Συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Wallace A McDougall και Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.


Η επόμενη ημέρα, Σάββατο 21/9, βρήκε το Φεστιβάλ στο ξενοδοχείο My Way όπου έλαβε χώρα η ημερίδα με θέμα: «Παγκόσμια Φεστιβάλ Ποίησης: Δημιουργία Δικτύου Ποιητικών Φεστιβάλ στην Ευρώπη». Στην ημερίδα πήραν μέρος οι Διευθυντές Φεστιβάλ Ποιήσης από 5 χώρες: Maïthé Vallès-Bled (Γαλλία), Jiří Macháček (Δημοκρατία της Τσεχίας), Julijana Velickovska (Βόρεια Μακεδονία), Florin-LucianSicoie (Ρουμανία), Teodora Stankova (Βουλγαρία). Τον συντονισμό της εκδήλωσης συντόνισαν οι Δρ. Αναστάσιος Π. Παγιασλής, Επίκουρος Καθηγητής Μάρκετινγκ στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Νόττινγκχαμ, μέλος του PEN Greece και η Τέσυ Μπάιλα, συγγραφέας και Γενική Γραμματέας του PEN Greece.

Από αριστερά: Τέσυ Μπάιλα, Αναστάσιος Παγιασλής, Maïthé Vallès-Bled (Γαλλία), ), Florin-LucianSicoie (Ρουμανία), Teodora Stankova (Βουλγαρία), Julijana Velickovska (Βόρεια Μακεδονία) Jiří Macháček (Δημοκρατία της Τσεχίας).
Το απόγευμα της ίδιας μέρας ακολούθησε η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ, στην πανέμορφη βίλα Κόλλα, όπου οι ποιητές διάβασαν τα ποιήματά τους, βραβεύτηκαν προσωπικότητες και υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Πανεπιστήμιο Πατρών, γεγονός που δημιουργεί νέες προοπτικές για το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας αλλά και για τον πολιτισμό γενικότερα.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Χρήστος Ι. Μπούρας με τον Αντώνη Σκιαθά


Οι ποιητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας «ANIMA MEA», σε μια εξαιρετική συναυλία, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Αναγνωστόπουλου και ερμηνεύτριες τις εξαιρετικές Έλενα Aβραμίδου, Μαρκέλλα Κανδυλάκη, σολίστ τον Γιάννης Σούφρα και Διδασκαλία των Θωμά Πάλλα και Γιάννη Aναγνωστόπουλου και να ξαναδούν την παράσταση της Χριστίνας Λαμπούση προτού απολαύσουν δίπλα στη θάλασσα το δείπνο τους.

Η Κυριακή 22/9 βρήκε το Φεστιβάλ στην καρδιά της πόλης και συγκεκριμένα στο νεοκλασικό της Οικείας Περιβολαρόπουλου, του οποίου η δημιουργία αποδίδεται στον Τσίλλερ. Σε έναν μαραθώνιο ποίησης, υπό τον συντονισμό των Αναστάσιου Παγιασλή και του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη και τις μουσικές τζαζ νότες του ποιητή και τζαζίστα Δημήτρη Βασιλάκη.

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης και Αναστάσιος Παγιασλής, μέλη του PEN Greece

Λιάνα Ζωζά, Αντώνης Σκιαθάς και Αναστάσιος Παγιασλής

Σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ το μέλος του PEN Greece Παναγιώτης Σιδηρόπουλος και το Bookia ήταν εκεί και κάλυπτε μαζί με άλλα μέσα τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Τα μέλη μας Αντώνης Σκιαθάς και Παναγιώτης Σιδηρόπουλος


Άννα Στράτου και στο βάθος Αναστάσιος Παγιασλής, Αντώνης Σκιαθάς και Μαρία Κοκολάκη

 

Ανάμεσα στους ποιητές και τις ποιήτριες που πήραν μέρος και φιλοξενήθηκαν από το Φεστιβάλ ήταν πολλά μέλη του PEN Greece και η Πρόεδρος του PEN Romania κ. Magda Carneci.

Η Γραμματέας του PEN Greece, κ. Τέσυ Μπάιλα με την Πρόεδρο του PEN Romania, κ. Magda Carneci


Η Γραμματέας του PEN Greece, κ. Τέσυ Μπάιλα με το μέλος του PEN Greece κ.Σίσσυ Παπαθανασίου και τον κ. Ηλία Καφάογλου

Αναλυτικά συμμετείχαν οι ποιητές:

ΕΛΛΑΔΑ: Βελιβασάκη Γεωργία, Βεντούρας Ιωσήφ, Γαλάνη Μάρω, Γώγος Θάνος, Δήμου Ευσταθία, Δρίτσας Γιώργος, Δρόσος Ευάγγελος, Δώδου Μαριάννα, Καντ (Καντωνίδου) Μαρία, Καραγιάννη Δήμητρα, Νίκη Κωνσταντοπούλου, Λυμπέρης Νίκος, Μελιτάς Χάρης, Μπαμπασάκης Ίκαρος–Γίωργος, Μποτονάκη Αντωνία,  Νάννος Παναγιώτης, Ντίνου Κατερίνα, Παπάνας Νίκος, Παρώδης Άκης, Πεχλιβάνη Αγγελική,  Πολυκανδριώτη Γεωργία, Ρηνιώτη Ειρήνη, Σακελλίου Λιάνα, Σιαφάκα Ιφιγένεια, Σιαχάμη Κωνσταντίνα, Σκιαθάς Δ. Αντώνης, Σταθόγιαννης Πάνος, Τασιόπουλος Βαγγέλης, Τριανταφυλλίδου Γεωργία, Φραγκάκης  Ηλίας και Βασιλάκης Δημήτρης.

ΑΛΒΑΝΙΑ: Ζαφειράτης Βαγγέλης, ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Julijana Velichkovska, Viktorija Angelovska, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Ivan Hristov ΓΑΛΛΙΑ: Bruno Doucey ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Piero Salabe, ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ: Jonathan Teuma, ΙΤΑΛΙΑ:Angela Luzio ΚΑΝΑΔΑΣ: Eva H.D.,  ΚΥΠΡΟΣ: Χριστοδούλου Μαρία, ΚΟΛΟΜΒΙΑ και ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Fredy Yezzed, ΚΡΟΑΤΙΑ: Marija Dejanovic ΜΟΛΔΑΒΙΑ: Anda Vahnovan, Ivan Pilchin, ΡΟΥΜΑΝΙΑ (ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ): Anca Iulia Beidac, Andrian Lesenciuc, Angela Bratsou, Bogdan Petcu, Camelia Iulian aRadu, Claudiu Komartin, Florin-Lucian Sicoie, Lena Chilari, Liliana Ursu, Magda Carneci, Mircea Teculescu, Nicolae Baciut, Peter Sragher, Toni Chira, Viktor Adam ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Zuzana Husárová, ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Denis Skofic, ΤΣΕΧΙΑ: Lenka Daňhelová, Simona Martínková – Racková, Vacek Vojtěch , ΤΥΝΗΣΙΑ: Marianne Catzaras.

Το PEN Greece θέλει να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως το Γραφείον Ποιήσεως και όλη την οργανωτική επιτροπή του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας για την τιμητική πρόσκληση, την άψογη φιλοξενία και την άρτια διοργάνωση. Συγκεκριμένα, θερμές ευχαριστίες οφείλουμε, στον Πρόεδρο του Γραφείου Ποιήσεως, κ. Αντώνη Σκιαθά, στον Αναστάσιο Παγιασλή, στη συνοδό μας Μαρία Κοκολάκη, στην Άννα Στράτου, στην κ. Λιάνα Ζωζά, και στους Δαουτίδη Βασιλική, Αλιβιζάτου Πηνελόπη, Πετροπούλου Μίνα, Πυλαρινού Μαρία, Βικάτου Μαρία, Κιάφα Ιωάννα, Κομποχόλη Δημήτρη, Γεωργογιάννη Μαίρη, Στρατούλια Αναστασία.

Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας

Παράλληλα, το PEN Greece θέλει να χαιρετίσει για μια ακόμη φορά τον πολιτισμικό αυτόν θεσμό που μας αγκάλιασε όλους και μας πρόσφερε την αγάπη του, τη ζέστη και υποδειγματική φιλοξενία του, πολύτιμες ιστορικές γνώσεις και σύγχρονη τέχνη. Κυρίως όμως την αίσθηση ότι η ποίηση μπορεί να ενώσει πολιτισμούς και να κάνει τον κόσμο καλύτερο.

 

Tα μέλη του PEN Greece διαβάζουν τα ποιήματά τους στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας:

Θάνος Γώγος

Ευάγγελος Δρόσος

Χάρης Μελιτάς

Αντώνης Σκιαθάς

Ηλίας Φραγκάκης

Η Ελληνοκύπρια ποιήτρια Μαρία Χριστοδούλου

 

*To PEN Greece ευχαριστεί θερμά το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας και το Bookia για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

Για τα βίντεο του φεστιβάλ και περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να επισκεφθείτε το bookia.gr ΕΔΩ.