Επιτροπή Γυναικών Συγγραφέων του ΡΕΝ Greece: Ετήσιο συνέδριο και Σύνοδος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Θέση της Γυναίκας

Τις προηγούμενες ημέρες δόθηκε η ευκαιρία στα μέλη της Επιτροπής Γυναικών συγγραφέων του PEN ανά τον κόσμο να παρακολουθήσουμε τις εργασίες του ετήσιου Συνεδρίου της Επιτροπής Γυναικών Συγγραφέων του PEN International (10 και 11 Μαρτίου 2023), το οποίο έλαβε χώρα διαδικτυακά μέσω Zoom. 

Στο συνέδριο αυτό ανταλλάχθηκαν απόψεις και προσωπικές εμπειρίες για τη θέση των γυναικών σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, συζητήθηκε πώς μπορεί να δυναμώσει η φωνή μας μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και  παρουσιάστηκαν πρωτοβουλίες όπως η πολιτική κατά της σεξουαλικής κακοποίησης του PEN International και η επιλογή προτεινόμενων λογοτεχνικών έργων γυναικών από κάθε χώρα, ενώ συγκλονιστήκαμε με την ποίηση που ακούσαμε από γυναίκες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους ώστε να μπορέσουν να ζήσουν και να δημιουργήσουν ελεύθερες.

Επίσης, ολοκληρώθηκε στα κεντρικά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, η 67η σύνοδος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Θέση της Γυναίκας (6 έως 17 Μαρτίου 2023).

Σας παραθέτουμε (σε ελεύθερη μετάφραση) την αναφορά της πρώην προέδρου του PEN San Miguel de Allende, Lucina Kathmann, επίτιμης αντιπροέδρου του PEN International (2003-) και επικεφαλής της Επιτροπής Γυναικών Συγγραφέων (1996-2000) στην 67η Σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Θέση της Γυναίκας που έλαβε χώρα τον Μάρτιο 2023.

Φέτος, η 67η σύνοδος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Θέση της Γυναίκας έχει ως ειδική εστίαση τον ψηφιακό κόσμο και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τις γυναίκες. Όλοι γνωρίζουμε  πως το διαδίκτυο είχε τεράστιο αντίκτυπο, τόσο θετικό όσο και αρνητικό. Στο PEN το διαδίκτυο μάς επιτρέπει να προσεγγίσουμε νέα άτομα και να συνεργαστούμε στενά με άλλες γυναίκες που μένουν μακριά.

 Ταυτόχρονα, έχει προσφέρει ένα νέο πεδίο με νέες τεχνικές για συκοφαντίες, βασανιστήρια, ακόμη και φόνους, και η πλειονότητα των θυμάτων αυτών των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο είναι γυναίκες.

 Επίσης και με μια άλλη μορφή αποκλεισμού, η μερίδα του λέοντος των ατόμων που δεν έχουν πρόσβαση διαδίκτυο είναι γυναίκες. Παρόλα αυτά, στη δική μου περίπτωση μού έχει ανοίξει τόσες πόρτες προσωπικά που δεν υπάρχει περίπτωση να το εγκαταλείψω.

 Την Τρίτη 7 Μαρτίου βρισκόμουν σε ένα πάνελ που οργανώθηκε από το Red de Periodistas con Visión de Género, το οποίο δημιουργήθηκε από την Alicia Quiñones ως ευκαιρία για το PEN να δημοσιοποιήσει τη μελέτη του. Αυτή η μελέτη ανέλυσε την παρουσία γυναικών συγγραφέων σε πολλές πτυχές της λογοτεχνικής ζωής. Επιχορηγήθηκε ένα τμήμα της από την UNESCO, για 5 χώρες της Λατινικής Αμερικής: Μεξικό, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Εκουαδόρ και Νικαράγουα. Αυτή η μελέτη είναι σαν το VIDA Count πάνω  στο οποίο το PEN International εργάζεται για περίπου τέσσερα χρόνια. 

Είναι μια αριθμητική προσέγγιση που δείχνει την έλλειψη ισότητας των φύλων σε βάρος των γυναικών συγγραφέων σε όλες τις χώρες. Αυτή η μορφή της καταμέτρησης του VIDA Count είχε σκοπό να υποδείξει ξεκάθαρα ότι η Λατινική Αμερική έχει τα ίδια προβλήματα διαδικτυακής διάκρισης λόγω φύλου που είναι χαρακτηριστικά κάθε άλλης περιοχής.

 Σας παραθέτω κάποια στατιστικά στοιχεία που θεωρούνται ευρέως αξιόπιστα:

 Πολλές γυναίκες δημοσιογράφοι απειλούνται στο διαδίκτυο. Τουλάχιστον το 73% από αυτές έχουν βιώσει κάποια μορφή διαδικτυακής απειλής. Το 23% από αυτές αντιμετωπίζουν επίσης απειλές εκτός σύνδεσης διαδικτύου. Αυτές οι εκστρατείες τρομοκρατίας είναι πολύ επιτυχημένες  και περιλαμβάνουν απειλές για τους συναδέλφους και τις οικογένειες των γυναικών που στοχοποιούνται. Το 30% των γυναικών συγγραφέων που είναι θύματα παραδέχονται την αυτολογοκρισία και το 20% εγκαταλείπουν εντελώς τη δημοσιογραφία ή απομακρύνονται από την προηγούμενη θέση τους. Η ζημιά στο σύνολο της δημοσιογραφίας είναι τεράστια.

Περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Μια πηγή ανέφερε ότι κατά προσέγγιση το 37% των γυναικών σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και μια άλλη ότι μόνο το 57% χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες υπολογίζεται ότι τα δύο τρίτα των γυναικών είναι εκτός διαδικτύου. Αυτό εγείρει το ερώτημα για την ψηφιακή μορφή σεξισμού.

 Προβλέπεται ότι το 75% όλων των θέσεων εργασίας θα είναι στους τομείς STEM (της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανολογίας και των μαθηματικών) έως το 2030. Αυτό είναι ένα άλλο θέμα σεξισμού, καθώς αυτοί είναι οι τομείς που εξακολουθούν να μελετούνται από πολύ λιγότερες γυναίκες σε σχέση με άντρες.

 Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε μια προοπτική φύλου σε όλα. Ακόμη και κάτι τόσο φαινομενικά ουδέτερο ως προς το φύλο όσο το διαδίκτυο αποδεικνύεται ότι κινδυνεύει να γίνει σεξιστικό εργαλείο.

 Με εκτίμηση,  Lucina Kathmann