Επιτροπή για τους Συγγραφείς στη Φυλακή του PEN Greece: Ο πόλεμος γεννά λογοκρισία

Η ανάγκη για κριτική σκέψη, εν μέσω εποχής πολέμου, είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία. Η εποχή μας μπορεί να χαρακτηριστεί ως εποχή αποξένωσης, μοναξιάς και θλιμμένης, αγχωτικής ιδιώτευσης. Αντιμετωπίζοντας μέσα από τα δικά μας βιώματα τον πόλεμο στην Ουκρανία, θεωρούμε πως θα αποτελέσει την πρώτη σελίδα μιας νέας εποχής στην Ευρώπη. Ο κόσμος μας φαντάζει πιο αβέβαιος και πιο επικίνδυνος από ποτέ.

Ως πεζογράφοι και ποιητές τασσόμαστε ξεκάθαρα ενάντια στον πόλεμο. Από την πρώτη στιγμή είμαστε ενάντια στην εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, είμαστε ενάντια στον μιλιταρισμό και κάθε εθνικισμό, ενάντια στις καταστροφικές μορφές πατριδοκαπηλίας και φασισμού, όπου και αν αυτές εμφανίζονται.

Ως συγγραφείς τασσόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή λογοκρισίας, απαγόρευσης γραπτού ή προφορικού λόγου, καταστροφή ή απαγόρευση πολιτιστικών έργων, σε κάθε μεριά του κόσμου, σε κάθε αντιμαχόμενη πλευρά. Η απαγόρευση λογοτεχνικών και καλλιτεχνικών έργων δεν μπορεί να αποτελεί μορφή μποϊκοτάζ από μεριάς των κρατών της Δύσης, δεν μπορεί να αποτελέσει τρόπο τιμωρίας ενός ολόκληρου λαού η διεθνής απαγόρευση του ρωσικού πολιτισμού, όπως και δεν μπορούν να συνεχίσουν να φυλακίζονται οι Ρώσοι αντιφρονούντες από το ρωσικό απολυταρχικό καθεστώς- ο πόλεμος γεννά λογοκρισία.

Η πεζογραφία, η ποίηση, τα κριτικά κείμενα – είναι μέσα κατανόησης, συμφιλίωσης και ενδυνάμωσης, φροντίδας και απελευθέρωσης, εργαλεία εκπαίδευσης και ενημέρωσης, αφορμή προβληματισμού- και όχι μέρος του προβλήματος. Οι κοινωνίες δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν άβουλες μάζες παιδιών, ανίκανων να έχουν δική τους γνώμη και οι κυβερνήτες δεν γίνεται να λαμβάνουν αυθαίρετα την απόφαση να μας προστατέψουν από τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα των συνανθρώπων μας.

Ο πόλεμος και οι διεθνείς συρράξεις αποκαλύπτουν το πιο άσχημο πρόσωπο της ανθρωπότητας και των αυταρχικών καθεστώτων. Ο πόλεμος γεννά λογοκρισία και η λογοκρισία είναι, πρώτα από όλα, στέρηση της ελευθερίας – όχι μόνο για τους συγγραφείς αλλά και συνολικά για τους αναγνώστες.

Οι αποκλεισμοί φυλακίζουν τη σκέψη και το σώμα ενός συγγραφέα. Είναι θλιβερό να ενημερωνόμαστε για απαγορεύσεις κυκλοφορίας βιβλίων και συμμετοχής εκδοτικών οίκων σε λογοτεχνικά φεστιβάλ, να εκβιάζονται συγγραφείς με ένα νέου είδους πιστοποιητικό φρονημάτων, να απαγορεύεται η ελευθερία μυθιστοριογράφων να γράψουν τη δική τους ιστορία, δημοσιογράφοι να φυλακίζονται επειδή αμφισβήτησαν την εξουσία. Σε κάθε πλευρά μιας εμπόλεμης ζώνης πρώτα θύματα είναι πάντα όσοι στοχάζονται ελεύθερα.

Οι συγγραφείς πρέπει να στηριχτούν για να συνεχίσουμε να έχουμε ελεύθερη φωνή. Κανείς δεν μπορεί να στερήσει την αγάπη μας για το βιβλίο, τη συγγραφή και το διάβασμα.

Συμπαραστεκόμαστε σε όλους τους πεζογράφους, ποιητές, δημοσιογράφους, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, του προφορικού και γραπτού λόγου, που βιώνουν στη Ρωσία και στην Ουκρανία μια από τις πιο φρικαλέες συνθήκες ζωής – να βρίσκονται σε μια εμπόλεμη ζώνη.

Στηρίζουμε όσους/όσες προσπαθούν να γράψουν, να μιλήσουν, να εργαστούν και να δημιουργήσουν, ως πρωταγωνιστές του βιβλίου. Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο που θα τους προσφέρει ελευθερία της έκφρασης, ασφάλεια χωρίς απειλές. Επιθυμούμε μια πολύπλευρη και πολυφωνική ενημέρωση.

Η ανακοίνωσή μας αφορά τη λογοκρισία και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Δεν μπορεί να δαιμονοποιείται ένας λαός, ούτε η τέχνη του, ούτε οι καλλιτέχνες του. Στόχος μας είναι η επίτευξη της ειρήνης και της ελευθερίας του λόγου.

Η ελεύθερη, ανεμπόδιστη συγγραφή, έκδοση και διακίνηση βιβλίων επιτελούν την πανανθρώπινη αποστολή της λογοτεχνίας. Η λογοτεχνία είναι μια προσπάθεια για να κατανοήσουμε τον κόσμο, την ύπαρξη μας, τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, την αναγκαιότητα της δικαιοσύνης, της αγάπης και της ελευθερίας.

Η Επιτροπή για τους Συγγραφείς στη Φυλακή του PEN Greece

 

 

Περιπτώσεις Λογοκρισίας  

 

 https://www.ertnews.gr/eidiseis/politismos/polemos-kai-techni-to-diethnes-mpoikotaz-ston-rosiko-politismo/

https://www.change.org/p/the-pre-trial-detention-center-may-kill-her-we-demand-an-alternative-form-of-pre-trial-detention-for-sasha-skochilenkosigned=true&fbclid=IwAR0vhFF8_Go9egGoarMJt5jBHEORmCBgXcQSSN-WlciFITZ7_s04LtkiLEk


https://chytomo.com/en/ukrainian-book-institute-calls-for-the-total-boycott-of-books-from-russia-in-the-world/ https://www.gpb.org/news/2022/04/19/russian-invasion-upends-young-flourishing-ukrainian-publishing-industry

https://publishingperspectives.com/2022/03/russian-scribes-against-the-war-independent-russian-publishers-protest/ https://twitter.com/alessabocchi/status/1498811089676558337

https://www.thebookseller.com/news/russian-stand-suspended-at-frankfurt-book-fair-ipa-condemns-russias-criminal-invasion https://theprint.in/world/no-dostoevsky-in-italian-university-ban-on-russian-cats-fallout-of-russia-ukraine-war/860830/