Τα δικαιώματα αναπαραγωγής είναι ανθρώπινα δικαιώματα

ΤΟ PEN Greece καταδικάζει απερίφραστα την καταπάτηση της θεμελιώδους ελευθερίας εκατομμυρίων γυναικών στην Αμερική για το δικαίωμα στη σωματική τους αυτοδιάθεση και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η απόφαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με απόφασή του ακύρωσε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, μια απόφαση που είχε καθιερωθεί το 1973, καταπατώντας το δικαίωμα των γυναικών στην ελεύθερη βούληση, στη σωματική αυτοδιάθεση, στην επιλογή του μέλλοντός τους. Η απόφαση αυτή καταδικάζει τις γυναίκες σε μια μεσαιωνική αντίληψη που θα γίνει η αιτία να ανατραπεί η ζωή τους, η προσωπική και κοινωνική τους ανέλιξη βάζοντας φραγμό στο αναφαίρετο δικαίωμα της επιλογής για τη ζωή τους. Η ιστορική αυτή ανατροπή της απόφασης του Roe v. Wade, με την οποία πριν από πενήντα ολόκληρα χρόνια νομιμοποιήθηκαν οι αμβλώσεις στις ΗΠΑ, αποτελεί μια επονείδιστη στιγμή στην Ιστορία των ΗΠΑ και της ανθρωπότητας γενικότερα και απειλεί να γίνει η αρχή μιας γενικευμένης καταπάτησης των βασικότερων ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για έναν κόσμο ζοφερά δυστοπικό.

Υιοθετώντας τη φράση της Μάργκαρετ Άτγουντ: «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ. ΚΑΘΕ ΜΩΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ», το PEN Greece συντάσσεται με την απόφαση του PEN America «να  αγωνιστεί σθεναρά για την προστασία της ανοιχτής συζήτησης για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και τις επιλογές υγειονομικής περίθαλψης για όλους» και χαιρετίζει τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το PEN America στις 24/06/2022 με αφορμή την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανατρέπει την υπόθεση Roe v. Wade στην οποία σημειώνονται τα εξής:

«Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων που ηγούνται του αγώνα για την αναπαραγωγική ελευθερία.Ως οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είμαστε βαθιά θορυβημένοι από την απόφαση να ανατραπεί θρασύτατα το δικαίωμα στη σωματική αυτονομία. Όταν ορισμένα καθιερωμένα δικαιώματα αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμα, όλα τα άλλα δικαιώματα – συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του λόγου – καθίστανται λιγότερο ασφαλή.  Τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης απειλούνται επίσης από την απόφαση αυτή. Το PEN America θα αγωνιστεί σθεναρά για να προστατεύσει την ανοιχτή συζήτηση για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και τις επιλογές υγειονομικής περίθαλψης για όλους».

 

Διαβάστε την ανακοίνωση του PEN America  ΕΔΩ.

 

 

**** «Δεν γυρίζουμε πίσω», απαντούν ακτιβιστές, οι οποίοι θεωρούν πως η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που ανοίγει τον δρόμο για την απαγόρευση των αμβλώσεων σχεδόν στις μισές πολιτείες, ισοδυναμεί με επιστροφή στον Μεσαίωνα. Φωτ. A.P. PHOTO / JOSE LUIS MAGANA.