Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσας

Στις 21 Φεβρουαρίου κάθε έτους, το PEN International συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας, κατά την οποία τιμάται η σημασία της γλωσσικής ποικιλομορφίας σε όλο τον κόσμο.

Την ημέρα αυτή, η οργάνωση προβάλλει την περίπτωση ενός συγγραφέα που κινδυνεύει λόγω της ειρηνικής προώθησης της πολυγλωσσίας και της μεγαλύτερης προστασίας των γλωσσικών δικαιωμάτων.

Φέτος, το PEN International ζητά την απελευθέρωση του γλωσσολόγου και ακτιβιστή Hany Babu (Ινδία), ο οποίος κρατείται άδικα από τις ινδικές αρχές στο πλαίσιο της ευρύτερης καταστολής της κυβέρνησης κατά των αντιφρονούντων και των υποστηρικτών των δικαιωμάτων των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων στην Ινδία.

Το 2011, το PEN International διακήρυξε το Μανιφέστο της Χιρόνα για τα γλωσσικά δικαιώματα, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο σεβασμός όλων των γλωσσών και πολιτισμών είναι θεμελιώδης για τη διαδικασία οικοδόμησης και διατήρησης του διαλόγου και της ειρήνης στον κόσμο» και ότι «κάθε γλωσσική κοινότητα έχει το δικαίωμα η γλώσσα της να χρησιμοποιείται ως επίσημη γλώσσα στην επικράτειά της».

ΠΗΓΗ: https://pen-international.org/promoting-linguistic-rights/international-mother-language-day-2022?fbclid=IwAR3ZLbh4fenjj4DzMEokh7UCWRBCfknU4GJ-wLMTNZt5xDOLcg-gfxdrEfQ