Περού: Η συγγραφέας Paola Ugaz απειλείται με σύλληψη

Η συγγραφέας απειλείται με σύλληψη εξαιτίας των βιβλίων και των ερευνών της για τη Θρησκευτική Οργάνωση Sodalicio de Vida Cristiana

Η Paola Ugaz είναι Περουβιανή δημοσιογράφος, συντάκτρια και συγγραφέας. Έχει γίνει στόχος μιας εκστρατείας παρενόχλησης, απειλών και αγωγών δυσφήμισης και κατηγορίες για εγκλήματα, λόγω των ερευνών της για διαφθορά και για σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική κακοποίηση στους κόλπους της περουβιανής θρησκευτικής οργάνωσης Sodalicio de Vida Cristiana, τις οποίες διεξάγει από το 2010.

Τον Φεβρουάριο του 2021 επιδόθηκε στην Ugaz μια αγωγή που θα μπορούσε να την οδηγήσει στη φυλακή. Η περίπτωση της Ugaz αποτελεί μέρος ενός εξελιγμένου συστήματος στο Περού, όπου ισχυρές ομάδες χρησιμοποιούν τα δικαστήρια ως το μέσο για να φιμώσουν δημοσιογράφους, κατασκευάζοντας ποινικές κατηγορίες εναντίον τους.

Το PEN International θεωρεί ότι οι κατηγορίες, οι αγωγές, οι απειλές και η συνεχιζόμενη παρενόχληση κατά της Ugaz παραβιάζουν το δικαίωμά της στην ελευθερία της έκφρασης, καθώς και τα πολιτειακά και πολιτικά της δικαιώματα. Το PEN καλεί τις αρχές του Περού να απορρίψουν τις αγωγές εναντίον της και να σταματήσουν αμέσως την παρενόχληση που υφίσταται η Ugaz για το έργο της ως δημοσιογράφος, συντάκτρια και συγγραφέας.

Ιστορικό:

Το 2015, ο Pedro Salinas και η Paola Ugaz δημοσίευσαν το βιβλίο Mitad monjes, mitad soldados (Μισοί μοναχοί, μισοί στρατιώτες) (Planeta, 2015), το οποίο αποκάλυψε το μεγαλύτερο σκάνδαλο σε μια καθολική οργάνωση στο Περού. Η Paola Ugaz άρχισε να δέχεται παράπονα και μηνύσεις μετά την ανακοίνωση ότι  θα δημοσίευε ένα νέο βιβλίο (δεν είχε ακόμη εκδοθεί) σχετικά με την οικονομική διαχείριση του ομίλου.

Η Ugaz αντιμετωπίζει τουλάχιστον πέντε νομικές διαδικασίες για τη δημοσίευση του βιβλίου της και την ερευνητική της δημοσιογραφία. Τον Οκτώβριο του 2020, δέχθηκε απειλή θανάτου στον λογαριασμό της στο Instagram και πραγματοποιήθηκε νέα ακρόαση, στην οποία ο δικαστής αποφάσισε να κινήσει δικαστική διαδικασία εναντίον της. Η δίκη προέρχεται από μια καταγγελία που υποβλήθηκε από τον Luciano Revoredo Rojas, πρώην υποψήφιο για το Κογκρέσο και διευθυντή του συντηρητικού καθολικού ιστότοπου ειδήσεων και σχολίων La Abeja, ο οποίος κατηγόρησε τον Ugaz για δυσφήμιση.

Επιπλέον, τον Νοέμβριο του 2020, ο Carlos Alberto Gomez de la Torre Pretell, υπάλληλος της «Sodalicio», μήνυσε την Ugaz για συκοφαντική δυσφήμιση μετά τη συμμετοχή της σε μια δήλωση διάρκειας 40 δευτερολέπτων, η οποία μεταδόθηκε από το Al Jazeera σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Sodalitium Scandal».

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Ugaz έχει γίνει στόχος καμπάνιας δυσφήμισης και παραπληροφόρησης σε σχέση με τη δουλειά της ως δημοσιογράφος, όπου, χωρίς κανένα στοιχείο, συνδέεται με υποτιθέμενα εγκληματικά δίκτυα, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εμπορία ουρανίου και πλουτωνίου, μεταξύ άλλων. Είναι επίσης στόχος παρενόχλησης, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων για τα παιδιά της, που είναι ανήλικα, και για τον συνάδελφό της Pedro Salinas, συν-συγγραφέα του βιβλίου.

Η Ugaz αντιμετωπίζει επί του παρόντος μηνύσεις συκοφαντικής δυσφήμισης από τους Revoredo Rojas και Gómez de la Torre και ερευνάται από την Εισαγγελία ως επικεφαλής δικτύου ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Η Paola Ugaz θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προσωρινή κράτηση, φυλάκιση ή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα της.

Πηγή: https://pen-international.org/