Συγγραφέας και εκδότης καταδικάζονται για την έκδοση βιβλίου

Περού: Ο συγγραφέας Christopher Acosta και ο εκδότης Jerónimo Pimentel καταδικάστηκαν για την έκδοση βιβλίου

Ηνωμένο Βασίλειο – Ισημερινός, 13 Ιανουαρίου 2022 – Η καταδίκη του συγγραφέα και ερευνητή δημοσιογράφου Christopher Acosta Alfaro και του διευθυντή και εκδότη του Penguin Random House Peru, Jerónimo Pimentel Prieto, σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή και στην καταβολή αστικής αποζημίωσης ύψους σχεδόν 100.000 δολαρίων ΗΠΑ αποδεικνύει την περιορισμένη προστασία της ελευθερίας της έκφρασης στο Περού και δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τη δημοσιογραφία και τις εκδόσεις στη χώρα, δήλωσαν το PEN International και τo PEN Ecuador center.

Στις 10 Ιανουαρίου 2022, ο δημοσιογράφος Christopher Acosta και ο εκδότης Jerónimo Pimentel καταδικάστηκαν για συκοφαντική δυσφήμιση σε βαθμό κακουργήματος για τη δημοσίευση του βιβλίου Plata Como Cancha, μιας μη εγκεκριμένης βιογραφίας του πολιτικού και επιχειρηματία César Acuña, ο οποίος ήταν τρεις φορές υποψήφιος για την προεδρία.

«Οι απροκάλυπτες ενέργειες της περουβιανής δικαιοσύνης για την παρεμπόδιση των ερευνητών δημοσιογράφων έχουν ως καταστροφικό αποτέλεσμα την καταστολή της ελεύθερης έκφρασης και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Σήμερα στο Περού υπάρχει μεγάλος αριθμός ποινικών διαδικασιών κατά δημοσιογράφων. Είναι προφανές ότι το κράτος ακολουθεί μια πολιτική φίμωσης και ποινικοποίησης δημοσιογράφων, συγγραφέων και εκδοτών, αυτό πρέπει να σταματήσει!» δήλωσε η Romana Cacchioli, εκτελεστική διευθύντρια του PEN International.

Το βιβλίο Plata Como Cancha εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 (Aguilar, Penguin Random House Peru). Σύμφωνα με δημόσιες αναφορές, τον Μάρτιο του 2021, ο Περουβιανός επιχειρηματίας Acuña υπέβαλε μήνυση κατά του συγγραφέα και του εκδότη, επειδή το βιβλίο περιείχε «τουλάχιστον 55 δυσφημιστικές προτάσεις», εκ των οποίων τουλάχιστον 20 δεν αποδίδονται στο έγκλημα της δυσφήμισης.

Σύμφωνα με την Penguin Random House Peru, το βιβλίο εμπεριέχει «μια εξαντλητική έρευνα που περιλαμβάνει δικαστικούς και φορολογικούς φακέλους, κυβερνητικές αποφάσεις, εκθέσεις πληροφοριών, εμπιστευτικές συμφωνίες, καθώς και εκτεταμένη πρόσβαση στον στενό κύκλο του πολιτικού και επιχειρηματία. Ο συγγραφέας του Plata como cancha φέρνει στο φως τα κομμάτια ενός παζλ όπου η εξουσία και το χρήμα αλληλοκαλύπτονται, στις ιστορίες που αφηγούνται εδώ για πρώτη φορά».

Η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων του Περού έχει καταγράψει τουλάχιστον 104 αγωγές εναντίον δημοσιογράφων στη Λίμα και στις περιφέρειες, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν αγωγές αποζημίωσης για εκφοβισμό των δημοσιογράφων και ως τιμωρία για τη διεξαγωγή ερευνητικών ρεπορτάζ που είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να επιτελούμε το έργο μας ως συγγραφείς, δημοσιογράφοι ή συντάκτες παρά μόνο με ελευθερία. Απορρίπτουμε την καταδίκη των συναδέλφων μας, καθώς περιορίζει τη δημοσιογραφία, τις ελευθερίες και τη δημοκρατία. Η δικαιοσύνη δεν πρέπει να ενεργεί εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από τον Ισημερινό στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους Περουβιανούς συναδέλφους μας», δήλωσε ο Carlos Vásconez, πρόεδρος τουPEN Ecuador.

Το PEN International καλεί τις αρχές του Περού να διασφαλίσουν ότι οι απονέμοντες δικαιοσύνη εγγυώνται την πλήρη άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, η οποία είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα του Περού- να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον του Christopher Acosta Alfaro και του Jerónimo Pimentel Prieto- και να αποποινικοποιήσουν τη δυσφήμιση.

Πηγή:  https://pen-international.org