Διαδικτυακό Σεμινάριο: «Από την Πραγματικότητα στη Μυθοπλασία της Παιδικής Λογοτεχνίας» με τον Κώστα Στοφόρο

Το PEN Greece, επίσημο παράρτημα του PEN International στην Ελλάδα, διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια από καταξιωμένους λογοτέχνες και επαγγελματίες του χώρου. 

Από την Πραγματικότητα στη Μυθοπλασία της Παιδικής Λογοτεχνίας

Η ιστορία, η μυθολογία, οι παραδόσεις, αλλά και κείμενα της παιδικής λογοτεχνίας αξιοποιούνται για να δημιουργήσουμε τα δικά μας αφηγήματα. Δεν θα δημιουργούμε μόνο ατομικά, αλλά θα δουλεύουμε και ομαδικά, φτιάχνοντας και μια δική μας ιστορία.

 

Αναλυτικά η θεματολογία σε 4 ενότητες (θα αφιερώσουμε δυο συναντήσεις σε κάθε ενότητα):

 

Από τον Τζιάνι Ροντάρι στον Ίταλο Καλβίνο

-Βιωματικές ασκήσεις για την καλύτερη γνωριμία και συνεργασία της ομάδας.

-Προσέγγιση του κόσμου των παραμυθιών (ανάλυση της δομής κ.α.).

-Γνωριμία με τις «λειτουργίες» του παραμυθιού και τη Μαγική Τράπουλα.

-Με αφορμή της «Γραμματική της Φαντασίας»: Φτιάχνοντας παραμύθια με τον τρόπο του Ροντάρι –τεχνικές και παιχνίδια για να φτιάχνουμε παραμύθια με την ομάδα ή την τάξη.

-Ο Ίταλο Καλβίνο και τα παραμύθια για μεγάλους. Φτιάχνοντας ιστορίες με ομάδα ενηλίκων.

-Ο κάθε εκπαιδευόμενος αναλαμβάνει, να δημιουργήσει και να παρουσιάσει στην επόμενη συνάντηση τη δική του ιστορία για μια «Αόρατη πόλη».

Ο κόσμος των Λαϊκών Παραμυθιών

-Παρουσίαση και συζήτηση των παραμυθιών που δημιούργησαν οι εκπαιδευόμενοι

-Διαβάζουμε ένα Λαϊκό Παραμύθι.

-Αναλύουμε τις Λειτουργίες του.

-Δημιουργούμε ομαδικά ένα νέο παραμύθι με χρησιμοποιώντας τη Μαγική Τράπουλα.

-Οργανώνοντας ένα Φεστιβάλ για το Παραμύθι: Ιδέες για μια γιορτή.

Παιδαγωγική και διδακτική αξιοποίηση του παραμυθιού

-Παρουσίαση των προγραμμάτων:

«Οι περιπέτειες της Έλλης και το μαγικό σαπούνι»/ Διδάσκοντας τα παιδιά τις καθημερινές συνήθειες υγιεινής μέσα από τη δημιουργία παραμυθιών.

«Το πράσινο παραμύθι»/ Οι κανόνες της σωστής διατροφής μέσα από ένα πρόγραμμα που εμπλέκει γονείς και παιδιά.

-Τι είναι η αφηγηματική κοινότητα.

-Διαθεματική προσέγγιση της μάθησης μέσα από τα παραμύθια.

-Δημιουργία παραμυθιών από τους εκπαιδευόμενους πάνω σε θέματα που θα δοθούν.

Ο κόσμος των Μύθων και της Ιστορίας

-Παρουσίαση των προγραμμάτων:

«Περπατάω με την τάξη μου στην Πλάκα»/ Μαθαίνοντας την τοπική ιστορία μέσα από τον περίπατο και το παραμύθι.

«Ο Θεός Διόνυσος και οι πειρατές» /Ένα διαφορετικό κυνήγι θησαυρού που μας βοηθά να γνωρίσουμε τα μνημεία του τόπου μας.

-Παρουσίαση της Μαγικής Τράπουλας της Μυθολογίας.

– Παίζοντας με τους μύθους: οι εκπαιδευόμενοι δημιουργούν παραμύθια με τους δικούς τους αγαπημένους μυθικούς ήρωες.

Τι είναι η Μαγική Τράπουλα
Η μαγική τράπουλα βασίζεται στις λεγόμενες «λειτουργίες» των παραμυθιών. Οι λειτουργίες αυτές, σύμφωνα με έναν από τους σημαντικότερους μελετητές του παραμυθιού, τον ρώσο Βλαντιμίρ Προπ, ο οποίος προσδιόρισε ότι είναι 31 στον αριθμό, υπάρχουν, πάνω- κάτω, σε όλα τα παραμύθια. Ο Τζιάνι Ροντάρι τις περιόρισε σε 21 και πρότεινε τη δημιουργία μιας τράπουλας.
Αυτή η τράπουλα προσαρμόστηκε από τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Κώστα Στοφόρο και εικονογραφήθηκε από τη ζωγράφο Στεφανία Βελδεμίρη.
Ο Ροντάρι λέει πως οι «λειτουργίες» είναι για το παραμύθι ότι οι νότες για τη μουσική. Όπως με τις 12 νότες μπορείς να φτιάξεις αναρίθμητες μελωδίες, έτσι και με τις «λειτουργίες» μπορείς να φτιάξεις αναρίθμητα παραμύθια…
Γιατί όμως να χρησιµοποιήσουµε ειδικά αυτή την τράπουλα κι όχι άλλες «τράπουλες» της φαντασίας, ή ένα σύνολο εικόνων που διαλέξαμε στην τύχη, ή μια σειρά από λέξεις του λεξικού;
«Μου φαίνεται πως είναι φανερό», απαντά ο Ροντάρι. «Κάθε χαρτί της τράπουλας δεν αντιπροσωπεύει µόνο τον εαυτό του, αλλά μια πλήρη «τομή» του κόσµου των παραµυθιών, ένα φτεροκόπηµα φανταστικών απόηχων, για παιδιά που έχουν κάπως εξοικειωθεί µε τα παραµύθια, τη γλώσσα τους, τα θέµατά τους… Οι «λειτουργίες» των παραµυθιών, κατά κάποιο τρόπο, βοηθούν το παιδί να γνωρίσει τον εαυτό του. Και είναι στη διάθεσή µας, έτοιµες, εγκυρότατες, εύκολες στη χρήση: θα µου φαινόταν άσκοπη σπατάλη να τις απορρίψουµε…»
Η Μαγική Τράπουλα, είναι ένα ακόμη μονοπάτι για να ταξιδέψει η φαντασία των παιδιών, αλλά και των … «μεγάλων» ώστε να βρουν και πάλι το παιδί που έχουν μέσα τους…

Διάρκεια: 16 διδακτικές ώρες, (8 online συναντήσεις)

Μέρες και ώρες μαθημάτων: Παρασκευές 18:00 – 20:00, Έναρξη  20.10.2022 

 

Ο εισηγητής

Ο Κώστας Στοφόρος σπούδασε οικονομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Παρακολούθησε σεμινάρια για τις νέες Τεχνολογίες, τις Διεθνείς Σχέσεις & τη Δημοσιογραφία, για τη Διατροφή και για την Εκπαίδευση Ενηλίκων. Από το 1990 εργάστηκε στην τηλεόραση ως δημοσιογράφος. Έγραψε το σενάριο και παρουσίασε μια σειρά ντοκιμαντέρ για διάφορες περιοχές της Ελλάδας.Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά (Ταχυδρόμος, Το Παιδί μου κι Εγώ, Η ζωή με το Παιδί, Παιδί & Νέοι Γονείς, Maison & Decoration κ.α.)Σήμερα συνεργάζεται με την εφημερίδα Δρόμος, όπου είναι υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων, με το περιοδικό Votre Beauté, όπου είναι υπεύθυνος για θέματα βιβλίου, με την ιστοσελίδα για τη λογοτεχνία literature.gr κ.α.

Για τρία χρόνια εργάστηκε στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας και αργότερα στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου –Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου. Πραγματοποίησε έρευνες για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην εκπαίδευση, για τον σχολικό εκφοβισμό, για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των ενηλίκων και οργάνωσε σεμινάρια για την εκπαίδευση εκπαιδευτών ενηλίκων σε μια σειρά από Δήμους της χώρας. Υπήρξε εισηγητής σε σειρά σεμιναρίων για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Από το φθινόπωρο του 2011 μαζί με τη ζωγράφο Στεφανία Βελδεμίρη δημιούργησαν την Παραμυθοκουζίνα και επισκέπτονται σχολεία, δημιουργούν παραμύθια μαζί με τα παιδιά, υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα και πραγματοποιούν σεμινάρια για παιδιά, γονείς και παιδαγωγούς. Συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στο σχεδιασμό και στην εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν στη γνώση και προσέγγιση της τοπικής ιστορίας μέσα από το παραμύθι και τη μυθοπλασία.

Πληροφορίες

  • Με την επιτυχή παρακολούθηση τουλάχιστον του 95% των συναντήσεων του σεμιναρίου, παρέχεται σχετική βεβαίωση.
  • Διάρκεια: 16 διδακτικές ώρες,  (8 online συναντήσεις)
  • Μέρες και ώρες μαθημάτων: Παρασκευές 18:00 – 20:00 Έναρξη 20.10.2023 
  • Κόστος: 160,00€, με προπληρωμή. Για τις εγγραφές στα σεμινάρια παρακαλείστε στείλτε  e-mail στο:  secretary@pen-greece.org  και θα σας σταλούν αναλυτικές οδηγίες

*** Όλα τα σεμινάρια του  PEN Greece απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικες***

 

***Cover Photo by cottonbro studio: https://www.pexels.com/photo/child-in-white-long-sleeve-top-and-dungaree-trousers-sitting-on-bed-reading-book-3661366/