Διαδικτυακό Σεμινάριο: «To σενάριο και τα μυστικά του» με τον Ηλία Φραγκάκη

Το PEN Greece, επίσημο παράρτημα του PEN International στην Ελλάδα, διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια από καταξιωμένους λογοτέχνες και επαγγελματίες του χώρου. 

Το σεμινάριο «To σενάριο και τα μυστικά του»  θα διεξαχθεί διαδικτυακά και η δομή του μαθήματος περιλαμβάνει παραδόσεις, ασκήσεις στο μάθημα και εργασίες που θα κάνουν οι συμμετέχοντες στο σπίτι.

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΘΟΥΝ

Κινηματογράφος τέχνη – βιομηχανία – επικοινωνία

Τι είναι το σενάριο

Το θέμα

Ο ήρωας

Η δομή και τα μέρη του σεναρίου

Η γραπτή μορφή του σεναρίου

Αφηγηματικές μέθοδοι (Όμηρος, Αριστοτέλης, Μπρεχτ)

Η σκηνή

Η σεκάνς

Κρίσιμες σκηνές

Είδη σεναρίου

Η διασκευή λογοτεχνικού έργου σε σενάριο

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί σε 12 συνεδρίες διάρκειας δύο (2) ωρών.  Η συνεδρία γίνεται σε εβδομαδιαία βάση κάθε Σάββατο 11:00-13:00   Έναρξη 21 Οκτωβρίου 2023

 

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι συγγραφέας, ποιητής, σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Σπούδασε κοινωνιολογία, πολιτική επιστήμη, μουσική και σκηνοθεσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει γράψει πάνω από 20 σενάρια για μικρού μήκους, ταινίες, ντοκυμαντέρ και σήριαλ. Έχει σκηνοθετήσει στο θέατρο (Εθνικό, Δη.Πε.Θε, ελεύθερο θέατρο) καθώς και μικρού μήκους, ντοκυμαντέρ και ένα σήριαλ. Με την κινηματογραφική και θεατρική δουλειά του έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ και έχει βραβευθεί. Επίσης δύο θεατρικά και στίχους για τραγούδια.

Έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα, αγγλικό και γαλλικό κλασσικό ρεπερτόριο καθώς και σύγχρονο δράμα. Επίσης ποίηση και μελέτες πολιτισμού. Έχει διδάξει επί σειρά ετών σενάριο όπως και σκηνοθεσία, αισθητική της εικόνας και υποκριτική σε δημόσια ΙΕΚ και εργαστήρια θεάτρου. Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Δηπεθε Ρόδου και στο Δημοτικό Θέατρο Κερατσινίου.

Ίδρυσε την εταιρία θεάτρου Σχολείον της Νυκτός και το θέατρο Χώρος. Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (και μέλος του ΔΣ της επί τετραετία – υπεύθυνος για θέματα θεάτρου), του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, του Φόρουμ ευρωπαίων σκηνοθετών, ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Πανεπιστημιακού Θεάτρου. Διετέλεσε εκπρόσωπος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σκηνοθετών Οπτικοακουστικού (FERA).

Βιβλία

«Τέχνη για τις μάζες και τέχνη για την ελίτ», του Μπογκομίλ Ράινοβ, μετάφραση από τα βουλγαρικά, περιλαμβάνεται στον τόμο Η μαζική κουλτούρα του ιμπεριαλισμού – εκδ. 1985 (εξαντλημένο).

«Ορέστης» του Ευριπίδη, μετάφραση, εκδ. Εταιρίας θεάτρου Σχολείον της Νυκτός, 1996 (εξαντλημένο).

«Γράμματα σε μια Γυναίκα», ποίηση, εκδ. Θράκα 2019 (εξαντλημένο),

 β’ έκδ. Ενύπνιο 2020.

«#System Failure», διήγημα, στον τόμο Ο κόσμος του χθες ο κόσμος του Αύριο, εκδ. Καστανιώτη 2020, (τρίγλωσση ελληνικά, ισπανικά, πορτογαλικά).

Τρία χαϊκού, στον τόμο Τα Χαϊκού της Άνοιξης, εκδ. Ανεμολόγιο 2021.

«Μαρίκες», μυθιστόρημα, εκδ. βιβλιοπωλείο της Εστίας, 2021.

«Χαιρετισμοί», ποίηση, εκδ. Ενύπνιο 2022.

«Αποχαιρετισμοί», ποίηση, εκδ. Ενύπνιο 2022.

Έργα του έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά, αγγλικά, πορτογαλικά, καταλανικά και βουλγαρικά.

Πληροφορίες

  • Με την επιτυχή παρακολούθηση τουλάχιστον του 95% των συναντήσεων του σεμιναρίου, παρέχεται σχετική βεβαίωση.
  • Διάρκεια: 24 διδακτικές ώρες,  (12 online συναντήσεις)
  • Μέρες και ώρες μαθημάτων: Σάββατα  11:00 – 13:00, Έναρξη 21.10.2023 
  • Κόστος: 240,00€, με προπληρωμή. Για τις εγγραφές στα σεμινάρια παρακαλείστε στείλτε  e-mail στο:  secretary@pen-greece.org  και θα σας σταλούν αναλυτικές οδηγίες

*** Όλα τα σεμινάρια του  PEN Greece απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικες***

 

 

 

***Cover Image by Moondance from Pixabay