ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Σε συνέχεια της από 2.11.2021 απόφασης της Προσωρινής Διοίκησης του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ PEN GREECE, καλούνται τα μέλη του στη: ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ που θα πραγματοποιηθεί την: ΠΕΜΠΤΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 και ώρα 19:00online μέσω της πλατφόρμας ZOOM και της πλατφόρμας evoting. Ακολουθούν οι υποψηφιότητες: 

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ:

 • ΚΩΣΤΑΣ  ΑΚΡΙΒΟΣ  
Με την ελπίδα και την ευχή το νέο Δ.Σ., με τη συνεργασία όλων των μελών, να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων του ΡΕΝ GREECE
Περισσότερα για τον Κώστα Ακρίβο ΕΔΩ
 
 • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΙΝΑΡΔΑΚΗ

Μολονότι είμαι στον χώρο του βιβλίου πολλά χρόνια, δεν έχει τύχει ποτέ να βρεθώ σε θέση από την οποία να μπορέσω να είμαι δομικά χρήσιμη στη λογοτεχνία ή να επηρεάσω κάποια εξέλιξη προς όφελός της. Βάζω υποψηφιότητα στο Διοικητικό Συμβούλιο, επειδή ελπίζω ότι τo PEN Greece θα αποτελέσει μια δύναμη που θα διορθώσει επιτέλους σημαντικές ελλείψεις, όπως την ανυπαρξία μουσείου για την ποίηση (πράγμα ομολογουμένως απαράδεκτο, δεδομένου ότι έχουμε δύο νομπελίστες και πολλούς άλλους σημαντικούς ποιητές ανά τα χρόνια) ή συνολικά για τη λογοτεχνία. Ελπίζω επίσης ότι το PEN Greece θα μπορέσει να συμβάλλει και με άλλους τρόπους στο θέμα της διατήρησης της συλλογικής λογοτεχνικής μνήμης, π.χ. αποκτώντας και αξιοποιώντας προσωπικά αρχεία και αντικείμενα λογοτεχνών ή δημιουργώντας ένα ψηφιακό αποθετήριο με τις φωνές και τις διά ζώσης συνεντεύξεις τους ή δημιουργώντας θεματικές ανθολογίες με απανθίσματα παλαιότερων και νεότερων ποιητών και λογοτεχνών, επενδύοντας δηλαδή στην έρευνα.

Το PEN Greece, πέρα από το παρελθόν, μπορεί επίσης να στηρίξει το παρόν της λογοτεχνίας στην Ελλάδα, με το ζήτημα της προώθησης της μετάφρασης τόσο Ελλήνων λογοτεχνών στο εξωτερικό όσο και ξένων λογοτεχνών στην Ελλάδα, δημιουργώντας περισσότερες πολιτιστικές γέφυρες από τις υφιστάμενες. Επίσης και με άλλες δράσεις, π.χ. την κατάρτιση χαρτών με τα μέρη όπου έζησαν Έλληνες και ξένοι λογοτέχνες και με ενσωματωμένες λογοτεχνικές διαδρομές, σαν βοήθημα που θα προσθέσει λογοτεχνικό πρόσημο στο υφιστάμενο τουριστικό προϊόν. Ή με τρόπους (π.χ. βίντεο, περφόρμανς, αφίσες) που θα βάλουν τη λογοτεχνία περισσότερο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Σημαντικό κεφάλαιο είναι και η ανάδειξη της φωνής εκείνων που γράφουν, αλλά βρίσκονται στο περιθώριο.

Αυτό που δεν θα ήθελα να γίνει το PEN Greece είναι άλλο ένα μαγαζάκι της ποίησης, που θα ευλογεί τα γένια των ημετέρων και θα αναλώνεται σε φιλολογικά τσάγια και εκδηλώσεις. Η λογοτεχνική παράδοση της χώρας μας αξίζει πολλά περισσότερα από κάτι τέτοιο, το οποίο είναι ούτως ή άλλως ένα μοντέλο που γερνάει…

Περισσότερα για την Χριστίνα Λιναρδάκη  ΕΔΩ

 
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΑΚΑΤΕ

Χαίρομαι πολύ που είμαι από τα ιδρυτικά μέλη του PEN GREECE. Τα PEN διεθνώς κάνουν σπουδαία δουλειά για τα ανθρώπινα δικαιώματα,  την ελευθερία της έκφρασης, τη διάδοση των βιβλίων και της λογοτεχνίας και τη δικτύωση των μελών τους. Κι ο ρόλος του δικού μας PEN θα πρέπει να είναι ακριβώς αυτός, η προώθηση της λογοτεχνίας μας, η προσπάθεια να μεταφραστούν όλο και περισσότερα ελληνικά βιβλία σε άλλες γλώσσες και η προστασία των μελών του PEN. Λείπει ένας τέτοιος θεσμός από τη χώρα, κι απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να έχουμε θετικά αποτελέσματα, μα αξίζει τον κόπο.

Περισσότερα για την Κατερίνα Μαλακατέ ΕΔΩ

 

 

 • ΕΡΙΦΥΛΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ

Φίλες και φίλοι

Το PEN Greece είναι παιδί της πανδημίας! Με άλλα λόγια γεννήθηκε σε δύσκολους καιρούς, με περιορισμούς, οπότε έδειξε εξαρχής το πείσμα, τη μαχητικότητα και την επιμονή του για την επίτευξη των στόχων του.

Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά όλοι όσοι μαζευτήκαμε και σχηματίσαμε εθελοντικά την προσωρινή διοίκηση, κρίναμε ότι ήταν απαραίτητο.

Ζούμε σε μια ρευστή εποχή με ανατροπές αιφνίδιες και η προστασία της ελευθερίας του λόγου προέχει. Κι όταν δημιουργούνται συνθήκες που δεν έχει προβλέψει ο νομοθέτης, κι όταν το δικαίωμα καταπατείται με τρόπους λιγότερο εμφανείς αλλά κι όταν σε χώρες άλλες, η πολιτική εξουσία βάναυσα δεν το αναγνωρίζει.

Ζούμε επίσης και στην εποχή της διεθνούς δικτύωσης. Και η ελληνική λογοτεχνία έχει ανάγκη τη διασύνδεση με διεθνή κέντρα και τον διάλογο για τις προκλήσεις, τις στοχεύσεις, τις αντινομίες, την διάδοση του κειμένου και της γραφής.

Η εμπειρία ως μέλος της προσωρινής διοίκησης έδειξε τις δυνατότητες αλλά το ανοιχτό πεδίο δράσης που υπάρχει για το PEN Greece.

Γι αυτό ζητώ την ψήφο σας για το Διοικητικό Συμβούλιο, όπου ελπίζω ότι με την υπόλοιπη ομάδα που θα εκλεγεί θα κάνουμε μια καλή, θεσμική, αρχή για το νέο παράρτημα του PEN INTERNATIONAL στη χώρα μας.

Μαζί να ευχαριστήσω για τη συνεργασία τα μέλη της προσωρινής διοίκησης που δεν θέτουν υποψηφιότητα και να ευχηθώ σε όλες κι όλους – Καλή Επιτυχία!

Περισσότερα για την Εριφύλη Μαρωνίτη  ΕΔΩ

 • ΤΕΣΥ ΜΠΑΪΛΑ

Θεωρώντας ότι το PEN GREECE είναι ο θεσμός που έλειπε από τη χώρα μας για την προώθηση του ελληνικού βιβλίου και την ελευθερία της έκφρασης θα είναι χαρά μου να συμμετάσχω εκ νέου στις προσπάθειες όλων μας, ώστε να γίνει μια ισχυρή δύναμη στον χώρο του βιβλίου.

Περισσότερα για την Τέσυ Μπάιλα ΕΔΩ

 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

1. Εξωστρέφεια με συμμετοχή σε όλες τις εκθέσεις και τα φεστιβάλ Βιβλίου στην Ελλάδα και εκτός (Ζάππειο, Θεσσαλονίκη, Φρανκφούρτη κ.λπ.)

2. Διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων σε συνεργασία με άλλους φορείς (ΕΚΠΑ, Ιόνιο Πανεπιστήμιο κ.ά.)

3. Έκδοση ψηφιακού περιοδικού, στη συντακτική επιτροπή του οποίου θα μπορούσα να συμμετάσχω

4. Προκήρυξη ετήσιων λογοτεχνικών διαγωνισμών (ποίηση, διήγημα, δοκίμιο, θεατρικό έργο)

5. Θεσμοθέτηση βραβείων για βιβλία της προηγούμενης χρονιάς (σε όλα τα είδη του γραπτού λόγου)

6. Τηλεοπτική εκπομπή (στην ΕΡΤ, στο Κανάλι της Βουλής ή και αλλού)

7. Διαδικτυακή τηλεόραση συνδεδεμένη με την ιστοσελίδα μας, όπου θα ανεβαίνουν (ή θα προβάλλονται ζωντανά) συνεντεύξεις, στρογγυλές τράπεζες και λοιπά

8. Συνεργασία με άλλα λογοτεχνικά, εκδοτικά, δημοσιογραφικά σωματεία

9. Αποστολή μελών μας σε λογοτεχνικά φεστιβάλ και βιβλιοφιλικές εκδηλώσεις της Ελλάδας και του Εξωτερικού

10. Αίτηση ετήσιας χορηγίας από το Υπουργείο Πολιτισμού κι από ιδιώτες

11. Διαρκής διάλογος μεταξύ των μελών μας και παρουσιάσεις βιβλίων μας, όπου θα συσφίγγονται οι σχέσεις μεταξύ μας αλλά και με το αναγνωστικό κοινό.

12. Και άλλα πολλά, που μπορούμε να τα πούμε και στην επικείμενη γενική μας συνέλευση και στις συνεδριάσεις των οργάνων και στις φιλικές μας συνδιαλέξεις.

Περισσότερα για τον Κωνσταντίνο Μπούρα ΕΔΩ
 • ΝΤΙΝΑ ΣΑΡΑΚΗΝΟΥ

Είναι τιμή μου που ασχολήθηκα ενδελεχώς για την ίδρυση του PEN GREECE, ενός τόσο σημαντικού για την ελληνική λογοτεχνία εγχειρήματος, γιατί το ελληνικό παράρτημα του ιστορικού σωματείου PEN International αγκαλιάζει όλους όσοι ασχολούνται με τον χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα γενικότερα. Εφόσον εκλεγώ, σκοπεύω να ασχοληθώ με το θέμα του Δημόσιου Δανεισμού (αποζημίωση συγγραφέων και εκδοτών) που παραμένει σε εκκρεμότητα και να συνεχίσω τις προσπάθειες για τη μετάφραση και την προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό. Παραμένοντας ενεργή στο διοικητικό συμβούλιο του PEN GREECE, θα υποστηρίξω όλες τις καινοτόμες πρωτοβουλίες και φιλόδοξες ενέργειες του σωματείου.

Περισσότερα για την Ντίνα Σαρακηνού ΕΔΩ

 

 • ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΦΟΡΟΣ

Με την απουσία Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και ουσιαστικής πολιτικής για το βιβλίο, το Pen Greece επωμίζεται μια μεγαλύτερη ευθύνη σε σχέση με τα Pen που λειτουργούν σε άλλες χώρες. Τα δυο πράγματα που θα ήθελα να βοηθήσω/ συμβάλλω είναι:

-Η καλλιέργεια της Φιλαναγνωσίας σε όλα τα σχολεία της χώρας και η γνωριμία των παιδιών με την ελληνική και την ξένη λογοτεχνία, αλλά και τις αρχές του Pen International, που δεν είναι καθόλου αυτονόητες. Ήδη έχω τη σχετική εμπειρία προς αυτή την κατεύθυνση με δράσεις που έχω κάνει με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.

Πιστεύω πως χρειάζεται συστηματική δουλειά και διατίθεμαι να αναλάβω μια τέτοια ευθύνη.

-Η μετάφραση της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό. Εδώ δεν έχω σχετική εμπειρία, αλλά θεωρώ πως είναι καθοριστική μια τέτοια προσπάθεια, με σύστημα και επιμονή.

Είναι κρίμα να μένουμε περιορισμένοι στα σύνορα της χώρας τη στιγμή που θα μπορούσαμε, εκμεταλλευόμενοι δυνατότητες που υπάρχουν διεθνώς να βγούμε από τα στενά πλαίσια της Ελλάδας για αν προβάλλουμε την ελληνική λογοτεχνία με τρόπο αποδοτικό και όχι ως «πυροτέχνημα».

Πέρα από αυτά, η τριακονταετής -και πλέον- εμπειρία μου στα Μέσα Ενημέρωσης πιστεύω πως μπορεί να αξιοποιηθεί για την καλύτερη προβολή της δράσης του Pen στη χώρα μας.

Περισσότερα για τον Κώστα Στοφόρο ΕΔΩ

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

 • ΠΑΝΙΝΑ ΚΑΡΥΔΗ

Περισσότερα για την Πανίνα Καρύδη  ΕΔΩ

 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΟΥΚΑΣ

Περισσότερα για τον Δημήτρη Μανούκα  ΕΔΩ

 • ΤΑΤΙΑΝΑ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ

Περισσότερα για την Τατιάνα Παπαματθαίου  ΕΔΩ

 • ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ

Αγαπητές ομότεχνες και αγαπητοί ομότεχνοι,

Σε μία δύσκολη περίοδο για την ανθρωπότητα, αλλά και για τη χώρα μας, έρχεται στο χώρο της τέχνης του λόγου, μία νέα προσπάθεια ως αχτίδα φωτός να χαρίσει απλόχερα το φως της και στους πνευματικούς δημιουργούς της Ελλάδας. Μετά από εκατό χρόνια από την ίδρυση του PEN International, επιτέλους ιδρύθηκε το επίσημο παράρτημα της και στην πατρίδα του Ομήρου, για να υπερασπιστεί και πάνω από αυτά τα ιερά χώματα, το ιδεώδες μιας ανθρωπότητας που ζει με ειρήνη και ισότητα στον κόσμο!

Στόχοι όλων μας προπάντων είναι η υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής λογοτεχνίας, κάτι που όλα τα μέλη του PEN Greece συμμεριζόμαστε και έχουμε σκοπό να συμβάλουμε σε αυτό τον πνευματικό αγώνα. Γι’ αυτό το λόγο θέτω την υποψηφιότητά μου για μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής, πιστεύοντας πως έχω την ευθύνη να συμβάλλω κι εγώ μέσω της εν λόγω επιτροπής, στα πρώτα βήματα του νεοσύστατου μη κερδοσκοπικού σωματείου μας, ώστε επικουρικά να βοηθήσουμε όλα τα μέλη στην επιτέλεση του έργου τους του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που θα προκύψει, ώστε όλοι μαζί με τον πυρσό των τεχνών που μας χάρισαν απλόχερα οι Μούσες, να μεταλαμπαδεύσουμε τη φλόγα της σε όλους τους φίλους της λογοτεχνίας -και όχι μόνο- της Ελλάδας, της πατρίδας του πολιτισμού και της δημοκρατίας!

Με εκτίμηση,

Πλούταρχος Πάστρας Εκδότης – Φιλόλογος – Λογοτέχνης.

Περισσότερα για τον Πλούταρχο Πάστρα ΕΔΩ

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ:

 • ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΕΩΡΓΑΝΤΗ
Με αίσθηση καθήκοντος υποβάλλω την υποψηφιότητά μου για το Πειθαρχικό Συμβούλιο του παραρτήματος του PEN INTERNATIONAL στην Ελλάδα. Το PEN Greece είναι ένας οργανισμός στον οποίο αποφάσισα να συμμετάσχω ως μέλος με γνώμονα τόσο την αγάπη μου για τη λογοτεχνία όσο και την ανάγκη να συνεισφέρω στον αγώνα για την ελευθερία του λόγου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με εφόδιο τις νομικές μου σπουδές, χάρη στις οποίες ευαισθητοποιήθηκα ακόμη περισσότερο στην ελευθερία της έκφρασης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τους κινδύνους τους οποίους διατρέχουν, η συμμετοχή μου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του PEN Greece θα μου δώσει την ευκαιρία να συμπράξω ακόμα πιο ενεργά στην επίτευξη των καταστατικών σκοπών του PEN.
Περισσότερα για την Σωτηρία Γεωργαντή ΕΔΩ
 • ΖΕΦΗ ΚΟΛΙΑ
Περισσότερα για την Ζέφη Κόλια  ΕΔΩ
 • ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΠΟΥΛΑΚΟΣ

Περισσότερα για τον Νέστορα Πουλάκο ΕΔΩ

 • ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

Περισσότερα για τον Αλέξη Σταμάτη ΕΔΩ

 • ΜΑΚΗΣ ΤΣΙΤΑΣ

Περισσότερα για την Μάκη Τσίτα  ΕΔΩ

 

Θα σταλεί σύντομα e-mail σε όλα τα μέλη με τις υποψηφιότητες και το πως μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές της ΠΕΜΠΤΗΣ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021.