Η Ξανθή Κουτσογιάννη γεννήθηκε στη Λαμία όπου ζει και δημιουργεί. Είναι πολιτισμολόγος και εργάσθηκε 27 χρόνια ως ταξινόμος στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας.  Από το 2006-2015 υπήρξε μόνιμη συνεργάτιδα της εφημερίδας “Παρατηρητής της Φθιώτιδας” στην οποία καθιέρωσε σελίδα πολιτιστικών όπου αρθρογραφούσε.

Με την ποίηση ασχολείται από τα μαθητικά της χρόνια. Έχει εκδώσει ως σήμερα τέσσερις  ποιητικές συλλογές:  «Υπέρηχοι» ( 1991),  «Πέρα απ ’τον ορίζοντα» (Καλέντης 1994), «Νυχτωδία» (Καλέντης 2006), «Η έκσταση της σιωπής»  (Γαβριηλίδης  2015).

Έχει συμπεριληφθεί στη «Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» Χάρη Πάτση και σε πολλές έντυπες και διαδικτυακές ανθολογίες. Ποιήματά της και κριτικές για το έργο της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά μεταξύ των οποίων Δέκατα, Εμβόλιμον, η Παρέμβαση, Θευθ, Νουμάς, Ομπρέλα, ο Σίσυφος, Πάροδος, Πνευματική Ζωή, Poetix, Φθιωτικός Λόγος.

Είναι μέλος και διατέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του «Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων» και της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού του Ομίλου «Φθιωτικός Λόγος», πρόεδρος του Δ.Σ. του «Εξωραϊστικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Λαμίας» και μέλος της «Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων» του Δήμου Λαμιέων. Έχει οργανώσει και παρουσιάσει πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και ήταν κεντρική ομιλήτρια σε αρκετές.

Για την προσφορά της στα γράμματα και τον πολιτισμό έχει τιμηθεί από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών και τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων.