Η Gonda Van Steen σπούδασε κλασική φιλολογία στο Βέλγιο και εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή σε κλασικές και ελληνικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Σήμερα είναι καθηγήτρια και κάτοχος της Έδρας Κοραή στη νεοελληνική και Βυζαντινή ιστορία, γλώσσα, και λογοτεχνία, και διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου. Έχει γράψει τα ακόλουθα βιβλία: Venom in Verse: Aristophanes in Modern Greece (2000), Liberating Hellenism from the Ottoman Empire (2010), Theatre of the Condemned: Classical Tragedy on Greek Prison Islands (2011), Stage of Emergency: Theater and Public Performance under the Greek Military Dictatorship of 1967-1974 (2015), και Adoption, Memory, and Cold War Greece: Kid pro quo? (2019) (Ζητούνται παιδιά από την Ελλάδα: Υιοθεσίες στην Αμερική του Ψυχρού Πολέμου, Αθήνα: Ποταμός, 2021).

Το πρώτο βιβλίο της δημοσιεύθηκε από το Princeton University Press και του απονεμήθηκε το βραβείο John D. Criticos από την Ελληνική Εταιρεία του Λονδίνου. Στο 2ο βιβλίο της επικεντρώνεται στις επαναστατικές χρήσεις των Περσών του Αισχύλου (1820) και στην περίπτωση της Αφροδίτης του Μήλου. Το τρίτο βιβλίο αναφέρεται στις παραστάσεις αρχαίων τραγωδιών που παρουσίαζαν οι πολιτικοί κρατούμενοι του εμφυλίου πολέμου. To τέταρτο αναλύει τη ζωή του θεάτρου, τις επιδόσεις και τη λογοκρισία κατά την διάρκεια της ελληνικής στρατιωτικής δικτατορίας του 1967-1974. Από το 2013 ασχολείται με τις υιοθεσίες ελληνοπούλων που στάλθηκαν στις ΗΠΑ και στην Ολλανδία τα χρόνια του 1950 και 1960. Το σχετικό βιβλίο της, Adoption, Memory, and Cold War Greece: Kid pro quo? (University of Michigan Press, 2019), το οποίο επιβραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών, μεταφράστηκε στα Ελληνικά, ως Ζητούνται παιδιά από την Ελλάδα: Υιοθεσίες στην Αμερική του Ψυχρού Πολέμου (μεταφρ. Ariadni Loukakou), Aθήνα, Ποταμός, 518 σελ., Νοεμβ. 2021, 2η έκδοση Φεβ. 2023.

Κατά τη διάρκεια των ετών 2012-2014 η Gonda Van Steen διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Νεοελληνικών Σπουδών της Βόρειας Αμερικής (Modern Greek Studies Association). Συνεχίζει να αποτελεί ενεργό μέλος του MGSA και της Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών του Ηνωμένου Βασιλείου, δουλεύοντας απρόσκοπτα για την προώθηση και διάδοση των ελληνικών σπουδών στον κόσμο.