Ο Ντίνος Κουμπάτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Θέατρο, Γαλλική Φιλολογία και Δημοσιογραφία. Σαν ηθοποιός και σκηνοθέτης έχει εργαστεί σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο, Καναδά, Αλβανία και έχει κερδίσει πολλά διεθνή Βραβεία, όπως το «Διεθνές Βραβείο Ιονέσκο» για το σύνολο της σκηνοθετικής δουλειάς του.

Έχει ιδρύσει τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό “Το Καφενείο των Ιδεών”, το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου «Τέχνη δίχως σύνορα», το Διεθνές Φεστιβάλ Διαβαλκανικού Θεάτρου, το Πειραματικό Κέντρο Θεάτρου, και άλλους θεατρικούς οργανισμούς.

Στον χώρο των Γραμμάτων έχει διακριθεί σαν συγγραφέας, δοκιμιογράφος, ποιητής και μυθιστοριογράφος. Ένα δοκίμιό του και τρία ιστορικά μυθιστορήματά του έχουν γίνει best sellers και έχει προταθεί για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.

Μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της PEN Ελλάδος, του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων, και άλλων πολλών, έχει ανακηρυχθεί καθηγητής Βυζαντινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, είναι επίτιμο μέλος σε διεθνή πνευματικά ιδρύματα και έχει αποσπάσει πολλές διεθνείς διακρίσεις και χρυσά μετάλλια για το έργο του, όπως από την Γαλλική Ακαδημία Γραμμάτων, Δελφικές Αμφικτιονίες, επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Κιέβου, κ.ά.  Έργα του αποτελούν θέματα πανεπιστημιακών διατριβών στα Πανεπιστήμια Βαρσοβίας, Τιράνων και Ζυρίχης. Έχει μεταφραστεί σε πολλές χώρες του κόσμου. Έχουν εκδοθεί 32 βιβλία του σε Ελλάδα, Γαλλία, Καναδά, Πολωνία, Κόσσοβο και Αλβανία, ενώ έχουν ανέβει στην σκηνή τριάντα θεατρικά έργα του. Έχει συνεργαστεί σε εφημερίδες, ραδιόφωνο και τηλεόραση.